Α. Σπυρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους ζωής

Ανέφερε ο γραμματέας της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής

Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, μεγάλοι όμιλοι πωλούν στην Ελλάδα ακριβότερα από άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός είπε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει μπανανία, αλλά εδώ και 4 χρόνια, συνεχίζουμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο.
Επίσης είπε ότι τα μέτρα είναι ανύπαρκτα για την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, έτσι όπως το ΠΑΣΟΚ προτείνει τα τελευταία χρόνια.
«Δεν μιλάμε για ακρίβεια σε κάποια προϊόντα (τρόφιμα, ενέργεια, επικοινωνίες), όπως οι τιμές στα ενοίκια και στα καύσιμα που είμαστε πρωταθλητές εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά για τεράστια αύξηση στο κόστος ζωής», ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην αγοραστικά δύναμη και περνάει μόνο τη Βουλγαρία.
Ο ίδιος είπε ότι είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ να αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη στην αγορά, να κερδοσκοπούν συγκεκριμένες εταιρίες, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι επί 4 χρόνια αντί να αυξηθεί το προσωπικό της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, να επιβάλλει περισσότερα πρόστιμα και να βγάζει εκτός αγοράς επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν προϊόντα σε εμφανώς υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα απ’ ότι σε άλλες χώρες, βγάζουν τεράστια κέρδη 4 χρόνια τώρα.
Ακόμη είπε ότι το ίδιο συνέβη με τις εταιρίες ενέργειας και με τις τράπεζες που με την ανοχή της κυβέρνησης βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Ο κ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το κόστος ζωής όπως γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να περάσει η πραγματική αύξηση στον μισθό, αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, νέο ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά και γενναία αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που θα αντιμετωπίζει το κόστος ζωής.
«Δεν μπορεί οι αυξήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες να είναι 20-30% και να δίνονται ελάχιστες αυξήσεις τον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο, δεν αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο το μεγάλο κόστος ζωής», ανέφερε.

Για Ερντογάν και τη στάση της Ευρώπης
Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έπρεπε να είχε ακυρώσει τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ως το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας μετά τη μετατροπή και της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.
«Δεν μπορεί ο Ερντογάν να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο κι εμείς να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θέλει ηρεμία στην εξωτερική της πολιτική, δεν θέλει να υπάρχουν προκλήσεις και αυξημένη ένταση στο Αιγαίο, αλλά είμαι εμφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την προκλητική στάση της γείτονος και πρέπει πλέον και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Επίσης είπε ότι δεν μπορούμε να μη συζητάμε για μια νέα εξωτερική πολιτική που θα αποφορά όλες τις χώρες. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μένει αμέτοχη στη συνέχιση δύο πολέμων στη γειτονιά της στην Ουκρανία εδώ και 2,5 χρόνια και στις φρικιαστικές εικόνες με θύματα μικρά παιδιά στη λωρίδα της Γάζας, χωρίς να παρεμβαίνει για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Δεν μπορούμε να μη συζητάμε για τον Ευρωστρατό που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ και να αφήνουμε την Ελλάδα σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι εξοπλισμών, που χρεώνει τις επόμενες γενιές και επιπλέον δεν μπορούν σύμμαχοί μας να εξοπλίζουν την Τουρκία και να μην επιβάλλεται εμπάργκο όπλων, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις, από την πλευρά του Ερντογάν, τόνισε.
«Εμείς πιστεύουμε σε μια εξωτερική πολιτική που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και από κει και πέρα μια Ευρώπη που θα λάβει τις αποφάσεις της όσον αφορά μια νέα εξωτερική πολιτική και άμυνα που θα λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που λειτουργεί σήμερα», ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.

Η κλιματική κρίση
Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι προτεραιότητά του είναι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που έπληξε και τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία με τεράστιες καταστροφές και αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τα μέτρα πρόληψης, τέτοια γεγονότα θα χτυπήσουν τη χώρα μας και σε ακόμη χειρότερο βαθμό τα επόμενα χρόνια.
Όπως είπε, πρέπει να υπάρχουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωτογενής τομέας
Προτεραιότητα για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο είναι και το θέμα του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αφεθούν στη μοίρα τους, όπως τα τελευταία 4 χρόνια με εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
Ο ίδιος είπε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή βάζει σε επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο που δίνονται οι αποζημιώσεις και 600 εκ. € χάθηκαν για τους αγρότες με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης το 2023, γιατί δεν μπορούσαν να μοιράσουν τις αποζημιώσεις που είχε εξασφαλίσει η χώρα από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.