Αυξάνονται τα θύματα trafficking και λόγω του προσφυγικού

Πανελλαδική ενημερωτική διήμερη συνάντηση στο Βόλο

Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η εμπορία ανθρώπων (trafficking ) έχει αυξητική τάση στη χώρας μας, κάτι στο οποίο συμβάλουν και οι προσφυγικές ροές, έδωσαν εκπρόσωποι των αρμόδιων οργανισμών, σε συνέντευξη ενόψει της ενημερωτικής συνάντησης του διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στο Βόλο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανώσεων το 2018 έγιναν περίπου 1200 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 1109 που απευθύνεται σε θύματα trafficking , αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2017, οπότε είχαν γίνει περίπου 800 κλήσεις πανελλαδικά. Το trafficking ή αλλιώς η σύγχρονη μορφή δουλείας, βρίσκει έδαφος μέσα από την οικονομική κρίση, αλλά και τις μετακινήσεις πληθυσμών, που γίνεται «Λερναία Ύδρα».

Στην ενημέρωση κάθε φορέα και κάθε απλού ανθρώπου για το trafficking στοχεύει η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Βόλο, με συνδιοργανωτές τη Μητρόπολη Δημητριάδος, τον οργανισμός Α21, τους Γιατρούς της Αγάπης, την οργάνωση AGAPE και το γραφείο του ειδικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι 20 μητροπόλεων όλης της Ελλάδας.

Οι εργασίες ξεκινούν αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα τόνισε ότι κατά τις διήμερες εργασίες πρόκειται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση, από ανθρώπους με εμπειρία, για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και πώς βλέπουμε το μέλλον στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ανοίγουμε το δρόμο και σε άλλες Μητροπόλεις να αντιμετωπίσουν το θέμα, αφού όσο κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε, πολλές φορές βλέπουμε χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε», είπε ο κ. Ιγνάτιος συμπληρώνοντας πως, «ακόμη κι εγώ έχω σοκαριστεί με αυτά που μαθαίνω τώρα».

Ο Μητροπολίτης σημείωσε, επιπλέον, ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να απασχολήσει είναι αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Από την πλευρά της οργάνωσης Α21, η υπεύθυνη προγραμμάτων ενημέρωσης Λητώ Καραγκούνη, είπε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ρόλο να παίξει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται αφού ένα άτομο μπορέσει να ξεφύγει από τα δίχτυα της εμπορίας, η κ. Καραγκούνη, είπε πως η ελληνική νομοθεσία είναι πολύ καλή σε ό,τι προβλέπει την φροντίδα και την επανένταξη των ατόμων. Η Α21 διαθέτει ξενώνα κρίσης, όπου μπορεί να παραμείνει το άτομο για λίγο καιρό ώστε να συνέλθει και στην συνέχεια, εφ’ όσον αποφασίσει να παραμείνει στην Ελλάδα ξεκινάει η επανείσοδός του στο κοινωνικό σύνολο, με μαθήματα ξένων γλωσσών, δεξιοτήτων, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη κλπ.

«Το σημαντικό για όποιον ξεφεύγει από τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, είναι να ζήσει και να ξεχάσει. Εμείς ενθαρρύνουμε τα θύματα να καταγγείλουν και μάλιστα να φτάσει κάθε υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αφού σε κάθε διακινητή που μένει ελεύθερος αντιστοιχούν 10, 20, 50 θύματα». Αυτό ανέφερε, με την σειρά του ο κ. Δημήτρης Κοντούδης, συντονιστής της γραμμής 1109, που αφορά την ενημέρωση για θύματα trafficking. «Το trafficking δεν είναι θέμα μόνο της Αστυνομίας, αλλά μπορεί να μας επηρεάσει όλους, αφού θύμα μπορεί να είναι ακόμη κι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Πολλά περιστατικά δεν φτάνουν καν στην Αστυνομία. Στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγουμε από την κουλτούρα που λέει πως ό,τι δεν μας αφορά δεν ασχολούμαστε με αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, εκ μέρους των Λειτουργών Υγείας Αγάπης, ο διάκονος Ιωήλ Ποδαρόπουλος, τόνισε πως μέσα από την συνάντηση θα παρουσιαστούν πρακτικές αναγνώρισης των θυμάτων αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος. «Όλοι έχουμε πολλά να ωφεληθούμε», ανέφερε.

Το προσφυγικό αύξησε τα θύματα
Οι μετακινήσεις προσφύγων έχουν ανοίξει μία «λεωφόρο» για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, επενδύοντας στο γεγονός ότι είναι ευάλωτοι, σημείωσε ο κ. Κοντούδης.

Η γραμμή 1109, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχει σκοπό να ενθαρρύνει – ακόμη και ανώνυμα –τα θύματα να καταγγείλουν κάθε περιστατικό trafficking, κινητοποιώντας έτσι τις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 2018 έγιναν περισσότερες από 1.200 κλήσεις προς τη γραμμή 1109. Το νούμερο είναι τρομακτικό αλλά και σημαντικά αυξημένο συγκριτικά με το 2017, οπότε έγιναν περίπου 800 κλήσεις.
Από τις 1.200 κλήσεις, έγιναν 48 διασώσεις, οι έξι εκ των οποίων ανήκαν στις περιπτώσεις «υψηλού κινδύνου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.