Αγανακτισμένοι οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της Μαγνησίας

Προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει επισιτιστική κρίση και θα κλείσουν πολλά μαγαζιά

Αγανακτισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί είναι οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της Μαγνησίας, που προβλέπουν ότι μετά τα μνημόνια και την υγειονομική κρίση θα έρθει επισιτιστική κρίση και θα κλείσουν πολλά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν προσωπικά χρήματα να βάλουν για να τα διατηρήσουν.

Η Δωροθέα Καναβιτσά πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι είναι η χειρότερη περίοδος από τα μνημόνια, την υγειονομική κρίση και πολύ φοβάμαι ότι στο επόμενο διάστημα έρχεται μια επισιτιστικη κρίση.
Τα δείγματα αυτό δείχνουν, με έναν πληθωρισμό το επόμενο δίμηνο να τρέχει στο 9%, με τη βενζίνη να έχει σπάσει το ρεκόρ των 2 €, με λογαριασμούς αερίου και ρεύματος (από 500 ως 700 €) να έρχονται στα νοικοκυριά και να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής, τα επαγγελματικά δε τιμολόγια δε από 2.000 ως 10.000 € και με ελλείψεις προϊόντων σε πρώτες ύλες για τη μεταποίηση και όταν αυτά τα προϊόντα βρίσκονται – γιατί έχουμε και χορό κερδοσκοπίας – να κοστίζουν τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω, με τζίρους πολυ πεσμένους, που δεν μπορούν να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις και τις υποχρεώσεις να τρέχουν αμείωτες, τόνισε.

Όσον αφορά στα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, λόγω έλλειψης μαλακού σίτου, έχουν αυξηθεί από την αρχή του σχολικού έτους τρεις φορές, τη στιγμή που υπάρχει πλαφόν στις τιμές των προς πώληση ειδών και ένα σάντουιτς δεν μπορεί να πωληθεί πάνω από 1,35 € και μια τυρόπιτα πάνω από 1,20 € τη στιγμή που οι αυξήσεις είναι συνεχείς. Επίσης, επειδή είμαστε σχολική κυλικείο, λογικό είναι ότι οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλές, για να μπορούν τα παιδιά να παίρνουν το κολατσιό, τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Οι επαγγελματίες ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και δραστικά μέτρα, γιατί οι πολίτες αυτής της χώρας, με κάποιο τρόπο πρέπει να ζήσουν. Η κα Καναβιτσά, τόνισε ότι δεν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί του ρεύματος για όλους και ανάλογα το πρόγραμμα που έχει ο καθένας από ιδιωτικές εταιρίες, άλλοι άχουνάκπτωση, άλλοι καθόλου και επίσης υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής, στην οποία πρέπει να μπει κάποιο πλαφόν, οι ιδιωτικές εταιρίες θα πρέπει να φορολογηθούν και να ψαχτεί το ζήτημα λίγο παραπάνω, να ερευνηθεί αν υπάρχει κερδοσκοπία.
“Δεν μπορεί να εξαφανίζονται τα προϊόντα εντελώς και να εμφανίζονται κάποια κομμάτια με τιμές τρεις φορές πάνω, όπως το ηλιέλαιο, που αγοράστηκαν τα προηγούμενα έτη με κανονικές τιμές”, ανέφερε η κα Καναβιτσά.

Επίσης τόνισε ότι δεν διευκολύνει το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της οικογένειας έχει επιβαρυνθεί και πρέπει να κάνουν επιλογή τι θα πληρώσουν και που, κάτι που σημαίνει ότι έχει πέσει ο τζίρος στην αγορά. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ έκανε λόγο για άδεια μαγαζιά, με το ένα τρίτο της δουλειάς και προέβλεψε ότι θα κλείσουν πολλά μαγαζιά που δεν θα καταφέρουν να κρατηθούν. Όπως είπε, θα κρατηθούν αυτοί που έχουν χρήματα να βάλουν από τα προσωπικά τους και θα επιλέξουν να πάρουν το ρίσκο να χάσουν ότι έχουν κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας λέει ότι έχουμε λεφτά και η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ διερωτήθηκε αν ζει σε άλλη χώρα. Ο ίδιος είπε ότι νομίζει ότι τα καταστήματα ήταν δύο χρόνια κλειστά με την υγειονομική κρίση και επειδή η κυβέρνηση έδωσε 2.000 και 4.000 € με την επιστρεπτέα, γιατί ένας μικρός τόσα πήρε και μ’ αυτά τα χρήματα έζησε δύο χρονιές, πλήρωσαν την Εφορία, τα ασφαλιστικά και όλες τις υποχρεώσεις τους;

Η ίδια είπε ότι οι βουλευτές αφουγκράζονται τα προβλήματα και τα μεταφέρουν, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη και ζήτησε να διεκδικήσουν να γίνει ένα ταμείο, όπως έγινε με την υγειονομική κρίση, για την ενεργειακή κρίση, ώστε να μπορέσουν να δοθούν χρήματα, μέχρι να σταματήσει η κρίση αυτή, για το 2022 θα είναι όπως το βλέπουμε σήμερα.

Σύμφωνα με την κα Καναβιτσά, είχαμε μια ελπίδα με τον τουρισμό, ωστόσο, με τη βενζίνη στα ύψη και τον πόλεμο που είχε σε εξέλιξη, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ανασφαλές περιβάλλον, το τουριστικό ρεύμα θα περιοριστεί κατα πολύ, οι τζίροι δεν θα είναι αυτοί που περιμέναμε, το άνοιγμα δεν θα γίνει τόσο γρήγορα, γιατί δεν βοηθάει και ο καιρός για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι τα φορτηγά τράβηξαν χειρόφρενο, γιατί η μεταφορά έχει καταντήσει χρηματιστήριο και τα τουριστικά λεωφορεία είναι σε τραγική θέση.
Η ίδια είπε ότι τα καταστήματα δεν έχουν καθόλου δουλειά και όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, κάποιος θα κάνει τα απολύτως απαραίτητα, αν και η αγορά στηρίζεται στο παραπάνω.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.