Αναθηματική πλάκα στο Παπαστράτος για τους νεκρούς του Στρατοδικείου Βόλου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές που σύρθηκαν  στο Έκτακτο Στρατοδικείο Βόλου την περίοδο 1946-1951, κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ αλλά και στη συνέχεια, πραγματοποίησαν η ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ το απόγευμα του Σαββάτου στο κτίριο του Πανεπιστημίου στην παραλία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε την Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη θετική απάντησή τους στην πρόταση του Κόμματος για την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε ένα μικρό αφιέρωμα, με αφήγηση χρονικού για αγωνιστές που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν.

Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε λόγος για σημαντικές δίκες που πραγματοποιήθηκαν στο έκτακτο στρατοδικείο,  υπενθυμίζοντας ότι συνολικά, οι κατηγορούμενοι που σύρθηκαν σ’ αυτό έφτασαν τους 1.289, εκ των οποίων οι 202 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκατοντάδες ακόμα σε δεκάδες χρόνια φυλακή και ισόβια. Από τους 202, εκτελέστηκαν τελικά, λόγω μέτρων αμνήστευσης ή λόγω ηλικίας οι 127, 113 άνδρες και 14 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και ένας φαντάρος του εκτελεστικού αποσπάσματος που αρνήθηκε να πυροβολήσει και εκτελέστηκε από τον επικεφαλής αξιωματικό, στο Καζανάκι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.