Ανδρέας Ξανθός από το Βόλο: Εξασφαλίσαμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας

Γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο είπαν ότι η κατάσταση είναι τραγική

Συνάντηση με τη Διοίκηση, γιατρούς και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο είχε σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, που υπεραμύνθηκε του έργου που έγινε επί της θητείας στο υπουργείο Υγείας, σε περίοδο κρίσης και πολλών περιορισμών, λέγοντας ότι έγιναν εξασφαλίστηκε η επιβίωση της Δημόσιας Υγείας με σημαντικά και κρίσιμα βήματα να καλυφθούν τα πιο επείγοντα κενά. Από την πλευράς τους γιατροί και εργαζόμενοι έκαναν λόγο για τραγική κατάσταση, που οφείλεται στην υποστελέχωση, ενώ τονίστηκε, ότι με τη λήξη των συμβάσεων έργου τεσσάρων ατόμων στα μαγειρεία, από το τέλος του μήνα και για περίπου ένα δίμηνο το Νοσοκομείο θα αναγκαστεί να δώσει την υπηρεσία σε εργολάβο.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, άκουσε τους γιατρούς, τους εργαζόμενους και τον διοικητή του Νοσοκομείου Ματθαίο Δραμητινό, κρατώντας σημειώσεις, ενώ στο ακροατήριο βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξ. Μεϊκόπουλος.

Απευθυνόμενος στα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του αμφιθεάτρου, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση στο σύστημα υγείας που αντιμετώπιζε προβλήματα και πριν την κρίση και η κατάσταση επιδεινώθηκε σε ακραίο βαθμό στην κρίση, όπου είχαμε μια δραματική περικοπή πόρων και προϋπολογισμών χρήματος και στελέχωσης.

«Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι προφανώς δεν έχει μεταμορφωθεί ως δια μαγείας η καθημερινότητα ανθρώπων και εξυπηρέτηση πολίτη. Όμως με μια κρίσιμη ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό και πιστώσεις και δική σας προσπάθεια την εξασφαλίσαμε επιβίωση δημόσιας υγείας. Αυτό δεν ήταν δεδομένο και αυτονόητο. Όσοι νόμιζα ότι μπορούσαμε να φθάσουμε εδώ χωρίς παρεμβάσεις δεν είναι στην πραγματικότητα. Υπήρξε ένα άλλο σχέδιο στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον. Και κινηθήκαμε βάσει περιορισμών», ανέφερε ο βουλευτής.

Όπως είπε, όταν ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε ο περιορισμός στο Δημόσιο για μια πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις, επί μία πενταετία πριν από μας ούτε αυτό συνέβαινε, καθώς υπήρχαν μόνο αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις. «Εμείς καταφέραμε το ένα προς πέντε να γίνει ένα προς ένα από 2019. Έγιναν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ,(4000 γιατροί και 6000 προσωπικό) και είχαμε σχέδιο να μονιμοποιήσουμε όλους τους επικουρικούς, αλλά δεν γινόταν. Το θέμα είναι να έχεις ένα πλάνο προκηρύξεων και να προχωράς. Αυτά πάγωσαν όλα τον Ιούνιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, έγιναν σημαντικά και κρίσιμα βήματα «να καλύψουμε πιο επείγοντα κενά, όχι στο βαθμό που θέλαμε και χρειαζόταν, καθώς είχε χρεωκοπήσει η χώρα και ήταν ένας τομέας που δώσαμε προτεραιότητα».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε τα αντανακλαστικά της νέας ηγεσίας του υπουργείου, με αποτέλεσμα στο σύστημα υγείας να υπάρχει μεγάλη αστάθεια και να παρουσιάσει σημαντικά κενά και ανάγκες. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε μια προσπάθεια από κοινού να πιέσουμε ηγεσία να μην εγκαταλείψει γραμμή επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως η προσπάθεια που έγινε για παρεμβάσεις, όπου το σύστημα «πονούσε» όπως ΜΕΘ ΤΕΠ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όμως δεν μπόρεσαν να στελεχωθούν, παρά τις προκηρύξεις που έγιναν, λόγω φυγής 18.000 ειδικευόμενων γιατρών στο εξωτερικό.
Τέλος, ανέφερε ότι οι γιατροί και το προσωπικό έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια, γιατί κατάλαβαν ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε για να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει, αλλά για να κρατήσουμε όρθια τη δημόσια περίθαλψη.

Το 2020 οι 16 προσλήψεις μονίμων
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός είπε ότι η διοίκηση έκανε ενέργειες για πρόσληψη 16 μόνιμων γιατρών, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ο νέος υπουργός κ. Κικίλιας είπε ότι θα γίνουν το 2020. «Αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα υπάρξουν προβλήματα σε κλινικές με πρώτη την Παθολογική, τον μαγνητικό και τον στεφανιογράφο», ανέφερε ο διοικητής, που συμπλήρωσε όι με τις 16 θέσεις των γιατρών, το «Αχιλλοπούλειο» θα πάει στο 64% κάλυψης του οργανογράμματος.

Για τους επικουρικούς είπε ότι υπηρετούν 20 και η σύμβασή τους λήγει στο τέλος Νοεμβρίου και το νοσοκομείο κρίνοντας τις πιο επείγουσες ανάγκες μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις (παιδίατρος, οφθαλμίατρος και καρδιολόγος), γιατί με τον προϋπολογισμό που έχει μόνο αυτές μπορούν να προγραμματιστούν.

Εξέπεμψαν SOS

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν λύση στο θέμα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και αυτή η ομηρία πρέπει να σταματήσει.
«Μετά τον επόμενο μήνα θα έχουμε πολλά κενά και δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Καθίστε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και βρείτε λύση», κάλεσε τον κ. Ξανθό και πρόσθεσε ότι οι αποσπάσεις των γιατρών από άλλα νοσοκομεία δεν είναι λύση. .

Ο πρώην πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας τόνισε ότι παραμένει τραγική η κατάσταση, η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έκανε κάτι ουσιαστικό και πρέπει να κάνει αυτοκριτική. Όπως είπε, στα νησιά δεν υπάρχει προνοσοκομειακή φροντίδα και η κατάσταση δεν τον τιμά.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν οι νέες προσλήψεις, που ακόμη δεν έγιναν και τελικά τα νοσοκομεία δούλεψαν με επικουρικούς γιατρούς και οι προσλήψεις ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Ο ίδιος συμφώνησε με τον κ. Μαλινδρέτο για γενναίες προσλήψεις, είπε ότι πολλές κλινικές δεν καλύπτονται και πρέπει να υπάρξει πρόνοια γι’ αυτό.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου Κώστας Μενδρινός είπε ότι στο Νοσοκομείο γίνεται καθημερινά μάχη επιβίωσης, από το προσωπικό που έχει απομείνει, δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις αλλά οι θέσεις καλύφθηκαν με ατομικές συμβάσεις, προγράμματα του ΟΑΕΔ και επικουρικούς.

Ο διευθυντής του ΤΕΠ Ηλίας Καραμέτος τόνισε ότι οι γιατροί έβαλαν πλάτη για να δημιουργηθεί το αυτόνομο τμήμα, ωστόσο δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο, ενώ έθιξε και το θέμα της ασφάλειας περιβάλλοντος εργασίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του εφημερεύοντας καθημερινά και της ασφάλειας επί 24ώρου.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ το 2018 εξετάστηκαν 85.000 άτομα, μια πόλη σχεδόν σαν τον Βόλο.

Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά, είπε ότι στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν 180 κενά, το περισσότερο προσωπικό είναι μεγάλης ηλικίας και όπως ανέφερε. Ακόμη ζήτησε την ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων και την υπογραφή του νέου οργανισμού.

Ένας εκπρόσωπος των συμβασιούχων στα πλυντήρια (δύο μόνιμοι και πέντε συμβασιούχοι) τόνισε ότι αν φύγουν οι συμβασιούχοι δεν θα λειτουργούν. «Πήραμε και ένα καινούργιο πλυντήριο για να μην δίνονται σε εργολάβο που παίρνει 18.000 το μήνα. Αν φύγουμε το πλυντήριο μένει με ένα άτομο, το άλλο έχει πάρει άδεια. Είμαστε πέντε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν σε λίγο», ανέφερε.

Ένας από δύο εναπομείνατες μαγείρους στο Νοσοκομείο, είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς φεύγουν επικουρικοί στο τέλος της εβδομάδας. «Τελικά θα μείνω εγώ και ένα ακόμη άτομο. Δεν δουλεύει αυτό. Μάθαμε για προσπάθειες για να επαναπροσληφθούν. Σε μια βδομάδα θα υπάρχει πρόβλημα αν φύγουν. Φως δεν υπάρχει ότι κάτι θα προκύψει», ανέφερε.

Η πρόεδρος των Φίλων του Νοσοκομείου Γεωργία Σταγάκη ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό που υπέγραψε για τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας συγγενών ασθενών και τον ευεργέτη κ. Χαρ. Τσιμά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.