Για οφθαλμίατρο και ογκολόγο δεσμεύτηκε ο υπουργός για το Νοσοκομείο

Ανακοίνωσε προσλήψεις 2700 μόνιμων γιατρών το 2018

Το αίτημα για κάλυψη των κενών που υπάρχουν με την πρόσληψη οφθαλμίατρου και ογκολόγου, στο Νοσοκομείο Βόλου, δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Τμήματος Βηματοδότη που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καρδιολογική Κλινική, ενώ στη συνέχεια μετείχε σύσκεψης με τη Διοίκηση και εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τον κ. Ξανθό υποδέχθηκε ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Ματθαίος Δραμητινός και γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ στα εγκαίνια της αίθουσας Εμφύτευσης Βηματοδοτών που ακολούθησαν παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Μ. Μπαλλής, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο διοικητής της 5ηξς ΥΠΕ Νέστρορας Αντωνίου αλλά και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ν. Ντίτορας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει σαφέστατα ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού πανελλαδικά η οποία δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο παντού καθώς σε πιο απομακρυσμένα νοσοκομεία υπάρχει πρόβλημα προσέγγισης γιατρών. Στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού θα κάνουμε τον καλύτερο προγραμματισμό και κατανομή, τόνισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό θα προκηρυχθούν φέτος άλλες 1500 θέσεις γιατρών, 500 για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, θέσεις για τα Κέντρα Υγείας και 500 θέσεις για επείγουσες ανάγκες για εξειδικευμένα τμήματα ων Νοσοκομείων.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα καλυφθούν οι θέσεις Οφθαλμίατρου και Ογκολόγου που θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Βόλου», είπε ο υπουργός, που πρόσθεσε «δεν μπορούμε να μην στηρίζουμε τέτοια τμήματα Και με το τμήμα που επισκεφτήκαμε σήμερα και με σταδιακή στήριξη του ογκολογικού θεωρώ ότι οι πολίτες της περιοχής μπορούν να προσδοκούν σε πιο αναβαθμισμένη περίθαλψη το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ενώ στα Νοσοκομεία υπήρχαν προβλήματα υποστελέχωσης και πριν την κρίση, για μια πενταετία δεν έγιναν καθόλου προσλήψεις, το υπουργείο ξεκίνησε σιγά σιγά να καλύπτει τις πιο επείγουσες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Όπως είπε, θα ολοκληρωθεί φέτος η πρόσληψη 2.700 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. «Είναι πολύ μεγάλη ένεση ανθρώπινου δυναμικού και προκαλώ πότε είχε γίνει με τέτοιο τρόπο στο παρελθόν. Προφανώς οι θέσεις δε φτάνουν έχουμε ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις αλλά έχει δοθεί προτεραιότητα στον τομέα υγείας. Υπάρχει καθυστέρηση στις κρίσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σημαντική αναβάθμιση»
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε σημαντική αναβάθμιση ια το Νοσοκομείο βόλου το τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών, όσον αφορά στην παροχή υγείας για τους ανθρώπους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα, άρα η βελτίωση όλου του συστήματος αντιμετώπισης των οξέων συμβάντων έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μειώνει τους αποφεύξιμους θανάτους από καρδιαγγειακά, κάτι που είναι ένας πολύ κρίσιμος δείκτης υγείας για την ποιότητα των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Βλέπω ότι οι συνάδελφοι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν με σθένος και πάθος αυτή την παρέμβαση.

«Θα προσπαθήσουμε στο επόμενο διάστημα να την διευρύνουμε, δημιουργώντας ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο, στεφανιογράφο κλπ έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη φροντίδα στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων», τόνισε για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στην καρδιολογική κλινική.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Βόλου αναβαθμισμένο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι δεν ήρθε για να εγκαινιάσει κλειστά κτίρια, αλλά να δει τη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και δομών και κυρίως να συνομιλήσει με το προσωπικό.
«Θέλουμε να έχουμε μία επικαιροποιημένη εικόνα των δυσκολιών και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα υγείας, αλλά θέλουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου», τόνισε.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση που επουλώνει τις πληγές του, αντιμετωπίζει σιγά σιγά τα συσσωρευμένα κενά και τις ελλείψεις χρόνων και – κυρίως – δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητοι αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, αν εργάζονται ή όχι, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, μπορούν να απευθύνονται με αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα της ανάγκης. «Αυτό είναι μια μεγάλη επένδυση στην αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο και λειτουργικό, παρέχει συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες και κυρίως, εδώ και ενάμιση χρόνο είναι απολύτως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο Νόμος για τους ανασφάλιστους πολίτες που εδώ και δύο περίπου χρόνια, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της χώρας, μόνο με το ΑΜΚΑ του, με αξιοπρέπεια και ισοτιμία να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. «Να νοσηλεύεται δωρεάν, να κάνει εξετάσεις, να συνταγογραφείται και να έχει την ίδια φροντίδα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή, τη στηρίζουμε με πάθος και για ναυλοποιηθεί στην πράξη χρειάζεται αξιόπιστα νοσοκομεία και αξιόπιστες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι μια χρονιά που θα δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα», τόνισε.

Διεύρυνση του συστήματος με τις ΤΟΜΥ
Ο υπουργός χαρακτήρισε της ΤΟΜΥ διεύρυνση της επιρροής του δημόσιους συστήματος υγείας, που είχε υποστεί αποδιοργάνωση. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το πρώτο βήμα είχε δυσκολία, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στην προκήρυξη που έγινε και θα ακολουθήσει δεύτερη, ενώ θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι μονάδες αντιμετωπίστηκαν με ένα απαξιωτικό τρόπο από μία μερίδα των ΜΜΕ αλλά και τους Ιατρικούς Συλλόγους και εκτίμησε ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν σταδιακά. «Η δυσκολία είναι ότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμοι γιατροί και ειδικά οι νέοι που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Ήδη έχουν αποχωρήσει 18.000 γιατροί στο εξωτερικό. Αυτό έχει μειώσει τη διαθέσιμη δεξαμενή για στελέχωση των νέων δομών. Είναι όμως πολύ παρήγορο το γεγονός ότι το 80% που έχουν επιλεγεί από ΥΠΕ είναι κάτω των 40 ετών με πολλές δεξιότητες», ανέφερε.

Καταλήγοντας τόνισε ότι τις ημέρες αυτές που εγκαινίασε νέες δομές, συνάντησε δύο γιατρούς που επέστρεψαν από τη Σουηδία, δείγμα του ότι η Πολιτεία αναπτύσσει το δημόσιο σύστημα υγείας και υπάρχει μια αξιοπρεπής αμοιβή για τους γιατρούς, που θα εμφυσήσουν μία νέα κουλτούρα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.