Μηνύσεις και αγωγές κατά δολιοφθορέων από τη ΔΕΥΑΜΒ

Τα βάζει με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που δεν πήρε μέτρα!

ΔΕΥΑΜΒ1

Ανένδοτη δηλώνει η διοίκηση της η ΔΕΥΑΜΒ στη χλωρίωση του νερού και στην προστασία της δημόσιας υγείας, ήδη κατέθεσε δύο μηνύσεις σε κατοίκους του Κατηχωρίου, για εξύβριση, παρεμπόδιση και την ομηρία υπαλλήλου, που πήρε να τοποθετήσει χλωριωτή και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μηνύσεις σε αγωγές κατά όποιου στο μέλλον προκαλέσει δολιοφθορά, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα του νερού και όσων έγιναν το τελευταίο διάστημα στην Πορταριά και τις Σταγιάτες.

Επίσης, η Διοίκηση τα έβαλε με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, την οποία κατηγορεί ότι ήταν δική της υποχρέωση να εισηγηθεί τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες κατήγγειλαν την Πορταριά ότι ξοδεύει νερό για πληθυσμό 30.000 κατοίκων, είπαν ότι πρέπει να μπει τάξη στο χαώδες δίκτυο των 19 δεξαμενών που διαθέτει και ετοιμάζεται το μάστερ πλαν που θα δείχνει τι ανάγκες υπάρχουν για ύδρευση και αποχέτευση σε κάθε περιοχή του Δήμου Βόλου.

Τόσο ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, όσο και οι εργαζόμενοι, ζήτησαν να υπάρξει δρόμος επικοινωνίας με τους κατοίκους, ενώ ο Δ. Κουτσιφέλης κατήγγειλε τις προηγούμενες και την παρούσα Διοίκηση ότι έκαναν ψηφοθηρική πολιτική με τους κατοίκους των χωριών για το νερό και σήμερα η κατάσταση έχει πάρει εμφυλιοπολεμική διάσταση.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, έγινε για μια “πιο σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης” όπως είπε ο πρόεδρος Αποστόλης Γαλάτης για το θέμα του νερού και όσων συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Πορταριά και στις Σταγιάτες. Όπως ανέφερε, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έκανε γνωστή τη θέση της για το θέμα και από την αρχή της θητείας της η Δημοτική Αρχή εστίασε στη δημόσια υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ισόνομη μεταχείριση όλων των πολιτών. «Έτσι ξεκινήσαμε και με την ίδια πολιτική θα τελειώσουμε το 2019. Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και θα προστατέψουμε κάθε κάτοικο και επισκέπτη από κάποιους ανεύθυνους που νομίζουν ότι είμαστε στον προηγούμενο αιώνα που πίνανε νερό από το αυλάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη δημόσια υγεία ο πρόεδρος είπε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα προστατέψει την ποιότητα του νερού, όπως ορίζει ο νόμος, που ορίζει ότι το νερό πρέπει να χλωριώνεται. Για την προστασία περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Επιχείρηση πραγματοποίησε και έχει στόχο να πραγματοποιεί μεγάλα έργα που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την κατάσταση και να προστατεύσουν το περιβάλλον, με ίδιους πόρους ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος ανέφερε ότι η Διοίκηση δεν κάνει πίσω στην ίση μεταχείριση των δημοτών, που πρέπει να έχουν όλοι ίδια δικαιώματα.

Μηνύσεις και προστασία ανθρώπων και υλικού
Ενημερώνοντας το Δ.Σ. ο Απ. Γαλάτης διαβεβαίωσε ότι η Επιχείρηση προστατεύει το έμψυχο δυναμικό της και το υλικό της και διαβεβαίωσε ότι θα προστατέψει τους υπαλλήλους με κάθε τρόπο, απέναντι σε κάθε ενέργειες κατά της σωματικής τους ακεραιότητα. «Δεν θα κάνουμε πίσω ποτέ και θα ζητήσουμε την προστασία των αρχών για οποιοδήποτε ζήτημα τέτοιας φύσεως», είπε.
Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι έγιναν μηνύσεις κατά συντοπιτών που νομίζουν ότι το νερό και ο αέρας είναι δικό τους και επειδή γεννήθηκαν δίπλα στην πηγή και την έχουν ιδιοκτησία τους, τονίζοντας ότι η νοοτροπία αυτή είναι λάθος, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα οι άνθρωποι που έχουν τέτοιες απόψεις, θα είναι παρελθόν.
«Η ΔΕΥΑΜΒ θα κάνει μηνύσεις και αγωγές με ονόματα πλέον και όχι κατ’ αγνώστων. Θα κερδίσουμε τις δίκες με τους κυρίους που νομίζουν ότι είναι σερίφηδες. Ότι κερδίσει η ΔΕΥΑΜΒ θα το διαθέσει για βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, στις περιοχές εκείνες. Θα φτάσουμε το θέμα μέχρι τον Άρειο Πάγο και θα κερδίσουμε», ήταν η δήλωση του προέδρου.

Η Πολιτεία δεν έλαβε μέτρα
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κατηγόρησε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ότι δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και ότι η Επιχείρηση έκανε ότι έπρεπε να κάνει και ενημερώνει συνεχώς την υπηρεσία που εκπροσωπεί την Πολιτεία.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου αναλύσεων της ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρης Ντάκης, η χλωρίωση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού, καθώς απομακρύνει κάθε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Όπως εξήγησε, η ΔΕΥΑΜΒ έχει πραγματοποιήσει κατά πολύ περισσότερες αναλύσεις, σε σχέση με αυτά που ορίζονται στη νομοθεσία και πάντα ενημερώνει τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Η χλωρίωση απομακρύνει κάθε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Εμείς έχουμε υποχρέωση με επανειλημμένες μετρήσεις και αποτελέσματα. Η ΔΕΥΑΜΒ για τη δημόσια υγείας έχει κάνει πολύ περισσότερες αναλύσεις απ’ όσες ορίζει η νομοθεσία και ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μαζί της και, αφού εντοπίστηκε το πρόβλημα, έπρεπε να γίνει υποχρεωτική χλωρίωση.

Σε ερώτηση του Μαργαρίτη Πατσιαντά πότε εντοπίστηκε το πρόβλημα και αν ενημερώθηκε η Διεύθυνση Υγείας για τα επιβαρυμένα αποτελέσματα, ο κ. Ντάκης απάντησε ότι για να γίνει χλωρίωση του δικτύου σε οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων, έπρεπε να βγάλει απόφαση η Διεύθυνση Υγείας, κάτι που δεν έκανε, όπως και η απαγόρευση χρήσης του νερού, επίσης απόφαση που δεν εκδόθηκε ποτέ, παρόλο που είχαν ενημερωθεί.

Ο Απ. Γαλάτης πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ, έγιναν γιατί την ενδιαφέρει η προστασία της δημόσιας υγείας, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά της.

Ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης, Αντώνης Ξηρός έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα, καθώς επέμεινε στο θέμα των αρμοδιοτήτων το μέλος τους Δ.Σ. Μαργ. Πατσιαντάς, αναφέροντας ότι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΜΒ είναι να παρέχει καθαρό νερό και μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος είναι το υπολειμματικό χλώριο. Συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που επιλεγεί άλλη μορφή απολύμανσης του νερού, τότε θα πρέπει να υπάρχει απόφαση της Περιφέρειας.

Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στη νομολογία που υπάρχει για το θέμα των αρμοδιοτήτων ΔΕΥΑ και Διευθύνσεων Υγείας για να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της απόφασης για περιορισμό ή απαγόρευση κατανάλωσης αφορά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Δαιδαλώδες το δίκτυο Πορταριάς
Ο Αριστείδης Γκέκας, διευθυντής υποδομών και συντήρησης της ΔΕΥΑΜΒ επισήμανε ότι το υδραγωγείο της Πορταριάς είναι δαιδαλώδες, αποτελείται από 19 δεξαμενές και έτσι αποφασίστηκε το 2012 η χλωρίωση να γίνεται με αυτόματα ελεγχόμενο σύστημα στην πηγή.

Όπως ανέφερε, εκπονείται μελέτη για την αναμόρφωση αυτού του τεράστιου εξωτερικού δικτύου που είναι συμπληρωματική στην διαχειριστική μελέτη για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. «Θα μπει στο τεχνικό συμβούλιο η αναμόρφωση του μεγάλου εξωτερικού δικτύου. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν 19 δεξαμενές και άλλα τόσα σημεία ελέγχου. Πρέπει να κλείσουν κάποιες δεξαμενές ή να μπουν σύγχρονα συστήματα πίεσης και να εξεταστεί η εξοικονόμηση του νερού», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό παράγοντα, από το 2012 με το σύστημα άντλησης στην πηγή Μάνα, μπορεί να ελέγχεται η αντλία και φαίνεται on line η χλωρίωση και να ρυθμίζεται. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεφύγει η χλωρίωση. Αν ξεπεράσει το όριο που έχουμε βάλει, διακόπτεται αυτόματα», ανέφερε.

Η ΔΕΥΑΜΒ υποστηρίζει ότι η πηγή Μάνα δίνει 350 m3 νερού (350.000 λίτρα), ανά ώρα, εκ των οποίων τα 100 μπαίνουν στο δίκτυο που οδηγείται στο Πολεοδομικό συγκρότημα (από 50 m3 πέρυσι) και 250 για την Πορταριά. «Η Πορταριά καταναλώνει νερό για 30.000 ανθρώπους, που σημαίνει ότι ή υπερχειλίζουν τα νερά ή πάνε στο δίκτυο άρδευσης, όπως έχει διαπιστώσει το ΙΓΜΕ που παρακολουθεί την πηγή, τη στιγμή που η Πορταριά διαθέτει ξεχωριστό δίκτυο άρδευσης», δήλωσε ο κ. Γκέκας.

Τέλος τόνισε ότι ποτέ το υπολειμματικό χλώριο δεν ξεπέρασε το ελάχιστο όριο που είναι τα 0,20 mg όπως ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στον οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. «Για να υπάρχει ασφαλές νερό η απολύμανση του δικτύου πρέπει να είναι συνεχής. Αυτά ορίζει η νομοθεσία και δεν μπορούμε να λέμε διάφορες θεωρίες. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται συνεχώς η επιχείρηση και να γίνονται ενέργειες εναντίον της. Το επιχείρημα ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να διαχειριστεί το νερό, ανοίγει το δρόμος σε ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ένα τρίτο συνδέθηκε με αποχέτευση

Ο διευθυντής της επιχείρησης Σταύρος Τζίνης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ότι παραμένει αναξιοποίητο από τους κατοίκους της Πορταριάς, της Μακρινίτσας και των Σταγιατών το δίκτυο αποχέτευσης που έγινε, καθώς ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να συνδεθούν, όπως και να τοποθετήσουν υδρόμετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από τους 1486 κατοίκους στην Πορταριά για σύνδεση με την αποχέτευση ανταποκρίθηκαν οι 535 το Φεβρουάριο του 2016 που έγινε και η πρόσκληση, ενώ από τότε μέχρι σήμερα μόνο τρεις.
Υπενθύμισε δε ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η επιχείρηση για τις αιτήσεις για συνδέσεις με την αποχέτευση και την τοποθέτηση υδρομέτρων.

Μικροπολιτική των διοικούντων
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης επισήμανε ότι η μικροπολιτική τακτική δημοτικών αρχών και διοικήσεων επιχείρησης οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Μέχρι σήμερα ανέφερε, υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ που παρέτειναν την προθεσμία για τοποθέτηση υδρομετρητών και σύνδεση με την αποχέτευση. Επιπλέον άνθρωποι της δική σας παράταξης προεκλογικά «χάιδευαν» τα αυτιά των κατοίκων για μερική χλωρίωση, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. «Οι εργαζόμενοι είμαστε υπέρ του να επιβληθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η αποστολή της επιχείρησης είναι να γίνουν ενέργειες για να βρεθεί ένας δρόμος συνεννόησης με τους κατοίκους.
«Εμείς δίνουμε το χέρι σ’ όλους αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι διοικούμε εμείς», δήλωσε ο Απ. Γαλάτης.

Να αποκατασταθεί ο διάλογος
Τέλος ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς εκτίμησε ότι αν δεν αποκατασταθεί το κλίμα διαλόγου και συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες δεν θα υπάρξουν προϋποθέσεις για να λυθούν προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. «Αποτελεί αναγκαιότητα η ολοκλήρωση της αποχέτευσης που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Όταν γίνονται συγκεντρώσεις κατοίκων και το πνεύμα είναι συγκρουσιακό, δεν θα βρεθεί ποτέ λύση. Βρείτε τρόπο να αποκαταστήσετε την επικοινωνία μαζί τους. Πηγαίνετε εσείς εκεί και με τους αιρετούς της Περιφέρειας και να γίνει διάλογος», είπε.
Επίσης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά για το νερό, τώρα άλλα κάνει και αυτό έχει αποτέλεσμα να παραιτούνται τοπικοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί.

Ο πρόεδρος απάντησε ότι η Περιφέρεια δεν επιθυμεί τη συνεργασία μαζί τους. «Όταν πηγαίνετε εκεί με την Αστυνομία δεν φαίνεται να υπάρχουν προθέσεις συνεργασίας», του είπε ο σύμβουλος της μειοψηφίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.