Αντιδρούν οι μηχανικοί που εξαιρέθηκαν από τα μέτρα οικονομικής στήριξης

Τη στιγμή που υπάρχει έμμεση αναστολή της δραστηριότητάς τους

Αντιδρούν οι μηχανικοί που δεν συμπεριλήφθηκαν στις ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και εξαιρέθηκαν από τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης. Η Νάνσυ Καπούλα ,πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», και είπε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μέριμνα του κράτους και όλων όσων έχουν κληθεί να προστατεύουν κλάδους επαγγελματιών, είναι να μη μείνει κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς τα απαραίτητα, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι χρειάζεται κάθε οικογένεια, για να μείνει στο σπίτι ασφαλής και να μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.
«Μ’ αυτή τη λογική υπήρξε και η αντίδραση στην εξαίρεσή μας, από τα μέτρα μέριμνας», τόνισε.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ, οι μηχανικοί είναι από τους κλάδους που σε περιόδους κρίσης είναι «μάχιμοι» και ποτέ δεν έχουν αρνηθεί να βρίσκονται μπροστά, για ό,τι απαιτεί η χώρα. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι γνωστό ότι συνδράμουμε σε περιόδους κρίσης, έκτακτων συνθηκών και το κάνουμε ως μια προσφορά στο κράτος.
Η ίδια είπε ότι, όπως και όλοι οι πρόεδροι των ΤΕΕ, βρίσκεται σε εγρήγορση, ναι μεν σέβεται τις κρατικές εντολές, υπακούει και παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι και εν μέσω κρίσης οι μηχανικοί θα διεκδικήσουν για τον κλάδο να έχει τα απαραίτητα.

«Το αντικείμενο του μηχανικού
περιορίστηκε στο μηδέν»

«Πέρα από το επιστημονικό πεδίο, που σε καλεί να είσαι σε ετοιμότητα, υπάρχει το πεδίο του αυτοαπασχολούμενου μηχανικού, που μπορεί να μη φαίνεται στην εγκύκλιο ότι έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του με κρατική εντολή, αλλά είναι αδύνατο να τις ασκήσει», ανέφερε η κα Καπούλα, που έκανε λόγο για έμμεση αναστολή δραστηριότητας για αντικειμενικούς λόγους.
Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή, το αντικείμενο του μηχανικού περιορίστηκε στο μηδέν, διότι υπήρχαν κύκλοι οι οποίοι καταργούσαν τις δραστηριότητες συναλλαγής μας, το Δημόσιο δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας και ήταν αδύνατο να προχωρήσουν οι όποιες διοικητικές πράξεις του κλάδου.
Σύμφωνα με την ίδια, το αρχείο της Πολεοδομίας έχει κλείσει με εντολή δημάρχου, απόφαση που είπε ότι είναι σωστή, διότι βρίσκεται σε υπόγειο χώρο που δεν αερίζεται και υπάρχει η έκθεση των μηχανικών με το χαρτί. Με το κλείσιμο αυτό, τόνισε, οι μηχανικοί, χωρίς αρχείο, δεν μπορούν να κάνουν υπαγωγές αυθαιρέτων, ούτε να εκδώσουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και άλλες διοικητικές πράξεις του απαιτούνται.
Ακόμη, οι διαγωνισμοί έργων, παγώνουν σε όλη τη χώρα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι μάνδρες οικοδομικών υλικών έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα εργοτάξια, αλλά να μην μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα οικοδομική υλικά.
Η παρέμβαση του ΤΕΕ Ελλάδος ήταν άμεση και έχει αποσπαστεί η δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης ότι οι μηχανικοί θα λάβουν αντίστοιχη μέριμνα ως πληττόμενοι από την κρίση και βρίσκονται σε αναμονή της τρίτης δέσμης μέτρων που θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Για τα μέτρα στο Δήμο

Με την ιδιότητα της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι σχετικά με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων από τη Δημοτική Αρχή, οι μειοψηφίες δεν έχουν κάποια ειδική ενημέρωση, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή παίρνονται οριζόντια μέτρα προστασίας του πληθυσμού.
Όπως είπε η κάθε περιοχή πρέπει να είναι ένα κοινωνικό φίλτρο που θα μπορεί να καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες και ο Δήμος αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σε εγρήγορση και με άμεσα αντανακλαστικά, για να έχουμε μια εικόνα τι συμβαίνει στην περιοχή μας.
Η Νάνσυ Καπούλα είναι ότι θα είναι τεράστια απώλεια για την πόλη και τον πολιτισμό μας, αν μείνει έστω και ένας συμπολίτης μας χωρίς βοήθεια. Είναι κρίσιμες οι ώρες και οι άνθρωποι που είναι μπροστά στον συντονισμό ενός φορέα όπως του Δήμου Βόλου, θα πρέπει να καλύψουν κάθε πρόβλημα σε κάθε νοικοκυριό.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας απηύθυνε έκκληση στον κόσμο, ότι επειδή ζούμε δύσκολες στιγμές, να επικοινωνούν άμεσα είτε με τον Δήμο Βόλου ή με συμπολίτες, διότι χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρώπινη επαφή με τα νέα δεδομένα.
Η ίδια εκτίμησε ότι για παράδειγμα στην Υπηρεσία Καθαριότητας να μπουν νέα πρωτόκολλα, με τακτικές απολυμάνσεις στα κεντρικά σημεία της πόλης και στις περιφερειακές ενότητες και να λειτουργεί με βάση των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ πρέπει να επεκταθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο για παροχή βοήθειας σε περιστατικά, καθώς στην κορύφωση της καμπύλης του κορωνοϊού, θα δημιουργηθούν πολλές ανάγκες.
Όλα τα παραπάνω, είπε η κα Καπούλα χρειάζονται συντονισμό και δεν αρκεί να συντονιστεί ο Δήμος εσωτερικά, αλλά ζητούμενο είναι να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.