Αντιπυρική προστασία και σχολική στέγη θέτει η ΛΑΣ στη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας και της σχολικής στέγης θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Βόλου.

Για το θέμα της αντιπυρικής περιόδου, εισηγητής του οποίου θα είναι ο σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, η παράταξη αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 με δύο νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή και τρεις τραυματίες πυροσβέστες, στις εκρήξεις πολεμικού υλικού στη Ν. Αγχίαλο και σε μεγάλες ζημιές σε Μελισσάτικα, Βιομηχανικές Ζώνες λόγω διακοπής λειτουργίας υδροδότησης της ΔΕΥΑΜΒ, που έδειξαν πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί και γενικότερα η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν είτε τερατωδώς ελλιπής είτε και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτη.

«Σήμερα δέκα μήνες σχεδόν αργότερα της πυρκαγιάς και στην 12η Συνεδρίαση του ΔΣ Βόλου δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής σε προμελέτη Σχεδίου Αντιπυρικής Προστασίας και στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης διαβούλευσης. Η Μελέτη αυτή στηρίχθηκε σε υπόβαθρο και δεδομένα που φτάνουν μέχρι το 2022 λες και δεν υπήρξε ποτέ το 2023 που όμως ανέδειξε και το τεράστιο πρόβλημα. Στην μελέτη αυτή καταγράφονται στην ευθύνη του Δήμου Βόλου περί τα 45.000 στρέμματα περιλαμβανομένων των δασών του Αγ. Λαυρεντίου, της Δράκειας και της Μακρινίτσας. Η ίδια μελέτη εξαιρεί από τις περιοχές υψηλού κινδύνου περιοχές που το 2023 βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα όπως η Ν. Αγχίαλος, που μάλιστα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση όπως και το 2023 καταγράφηκε, και τα Μελλισάτικα. Ένας πρόχειρος επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού των 10,5 εκατομμυρίων, που αφορά στην περιοχή ευθύνης του Δήμου μας, βεβαιώνει έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στο ύψος των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς μάλιστα, όπως επισημαίνει η μελέτη, το εργολαβικό όφελος και του ΦΠΑ) και που θα πρέπει να καταβληθούν σε διάστημα δυο ετών», αναφέρει η παράταξη.
Επίσης τονίζει ότι στην 7η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για τον έκτακτο καθαρισμό λόγω κακοκαιρίας και για λόγους πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας προβλέπονται 240.000 ευρώ που υποτίθεται θα καλύψουν τις παραπάνω περιγραφόμενες ανάγκες της πόλης και του περιβάλλοντος χώρου της. Ποσό φυσικά που τερατωδώς απέχει των αναγκών και των έργων που απαιτούνται. Την ίδια ώρα μηδενίστηκε μέσω της ίδιας Αναμόρφωσης το ποσό που θα διατίθετο για τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, δημοτικών οικοπέδων αλλά και των ρεμάτων.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή
• Ποιες ενέργειες έχει κάνει για την διεκδίκηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του ποσού που ακόμα και η μελέτη προβλέπει και για την οποία θετικά γνωμοδότησε η ίδια η δημοτική αρχή;
• Ποια η κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αν έχει διασφαλίσει πως σε ανάλογη περίπτωση δεν θα ξαναμείνουν χωρίς νερό τα δίκτυα σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες όπως οι Βιομηχανικές ζώνες και αλλού;
• Ποια η σημερινή εικόνα των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΜΒ;
• Ποια εικόνα, όπως οφείλει, έχει για τις αποκαταστάσεις από το Κράτος και τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν πολίτες, επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι;
• Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν πραγματοποιηθεί και σε ποια σημεία αυτές έχουν υλοποιηθεί;
• Πόσες συνεδριάσεις έχουν γίνει με αντικείμενο την αντιπυρική προστασία στα πλαίσια της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας;

Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Βόλο
Στο θέμα της Σχολικής Στέγης, που θα εισηγηθεί ο επικεφαλής της παράταξης Αποστόλης Ριζόπουλος, η ΛΑΣ αναφέρει ότι οξυμένο παραμένει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Βόλο. Πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου συζητήθηκε σχετική εισήγηση για ενοικίαση χώρων για τις στεγαστικές ανάγκες 12 Νηπιαγωγείων, και 7 αιθουσών για το 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Επίσης, σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ στα σχολειά μας, ειδικά για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν αίθουσες για τα ειδικά μαθήματα (Μουσική, Εικαστικά , Εργαστήρια, Γυμναστήρια, κ.α.). Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις σε αναγκαίους χώρους ατομικής υγιεινής, ενώ πολλοί αύλιοι χώροι είναι μικροί με επικίνδυνα σημεία για τους μαθητές.
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση και σε σχολεία ειδικής αγωγής, όπως στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (ΕΕΕΕΚ) και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας (ΕΝΕΕΓΥΛ) που οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για την φιλοξενία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
Το πρόβλημα με την σχολική στέγη στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν πάρει κανείς υπόψη ότι το 60% των κτιρίων είναι χτισμένα με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, δεν έχουν την αναγκαία αντισεισμική θωράκιση, ενώ πολλά απ’ αυτά έχουν προβλήματα και από τις διαβρώσεις των φερόντων οργανισμών, με αποτέλεσμα να πέφτουν ακόμη και σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, μεγάλες είναι και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 προβλέπεται γενικώς, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση, η κατασκευή νέου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, μια «μελέτη» για την κατασκευή του 13ου Νηπιαγωγείου Ν.Ι., ενώ το συνεχιζόμενο έργο «Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου» στις Αλυκές, έχει γίνει, εδώ και δέκα χρόνια «Γιοφύρι της Άρτας», βρίσκεται ακόμη στο «μπετό καθαριότητας» του ισογείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί στεγάζονται σε ασφυκτικές άθλιες συνθήκες.
Παρά τις ελλείψεις η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει πρόγραμμα σχολικής στέγης. Είναι πρόσχημα ότι δεν μπορεί να βρει κατάλληλα οικόπεδα. Είχε την ευκαιρία να επαναδεσμεύσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, με πιο εμβληματική την περίπτωση του ακινήτου στη συνοικία «Εφτά Πλατάνια – Οξυγόνο». Ένα ακίνητο 3.000 τμ. με αντικειμενική αξία 1.073.670 €, που θα μπορούσε να στεγάσει, π.χ., ένα πολυδύναμο Νηπιαγωγείο «δίνοντας ανάσα» στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην προσχολική αγωγή, τελικά επεστράφη – «χαρίστηκε» στην Εθνική Τράπεζα για επενδύσεις και κέρδη.
Συνεπώς, τι θα κάνει η δημοτική αρχή για το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Βόλο;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.