Αντίθετος στην καύση RDF και SRF ο Εμπορικός Σύλλογος

Ζητά από τον Δήμο ολοκληρωμένη διαχείριση και από την Περιφέρεια δίκτυο σταθμών μέτρησης

Κάθετα αντίθετος με την καύση RDF και SRF από βιομηχανία και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής των δύο υποπροϊόντων απορριμμάτων, δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας, που τονίζει ότι μοναδικό μέλημά του είναι η υγεία των συμπολιτών μας, η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας, η τουριστική προβολή των περιοχών μας και η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της επιχειρηματικότητας, που θα ωθεί στην άνθιση του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής.
Σε ψήφισμα που εξέδωσε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου ζητά από το Δήμο Βόλου να δημιουργήσει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, από τον Δήμο και την Περιφέρεια να να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ενιαίου δικτύου καταμέτρησης αέριας ρύπανσης (PM 10 κ.λ.π.), να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για καύση RDF ή SRF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και να ανακληθεί η όποια άδεια έχει δοθεί, να σταματήσει η επιβλαβής ενέργεια καύσης πετ κοκ (pet coke) από εργοστάσια της περιοχής μας, ενώ προτείνει να συγκληθεί μια ανοιχτή συνάντηση με επιστημονικούς φορείς, με στόχο την εύρεση ορθών λύσεων στο μείζον ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης της περιοχής μας .

Το ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει:
«Ως Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην καύση RDF ή SRF στην περιοχή μας, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου στην περιοχή μας που θα παράγει RDF ή SRF. Η ατμόσφαιρα στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη και θεωρούμε την όποια απόφαση, που θα επιφέρει επιπλέον ατμοσφαιρική επιβάρυνση αρνητική για το μέλλον του τόπου μας. Η θέση μας αυτή προκύπτει από το δεδομένο, παραδεκτό κι από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους, ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας για την όποια καύση σκουπιδιών (RDF ή SRF) και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.
Από την πλευρά μας ως πολίτες κι ως επαγγελματίες αυτής της πόλης, θεωρούμε ότι προέχει πάνω από όλα η υγεία τόσο αυτής της γενιάς όσο και των μελλοντικών. Τα αποτελέσματα από την καύση σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ή σε οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο της περιοχής μας, χωρίς καμιά αμφιβολία θα αυξήσει δραματικά τα κρούσματα διάφορων παθήσεων αλλά και των κρουσμάτων καρκίνου.

Οι παραπάνω επιπτώσεις που αν ισχύσουν θα επιφέρουν μακροχρόνιες καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή μας θα προκληθούν για τους εξής βασικούς λόγους:
Α) γιατί στην περιοχή μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα
Β) γιατί κανένα από τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν είναι εξ’ αρχής κατασκευασμένο για την καύση (ούτε καν ήδη διαχωρισμένων) σκουπιδιών. Πρόκειται για εργοστάσια που έχουν άλλο αρχικό σκοπό παραγωγής και με κάποιες μικρές προσαρμογές θέλουν να καίνε τόνους σκουπιδιών. Το γεγονός αυτό κάνει την όποια καύση ιδιαίτερα επιβλαβή.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή σε καμιά περίπτωση δεν μας αφήνει αδιάφορους, η μείωση του ενεργειακού κόστους που ενδιαφέρει την τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας, θεωρούμε ότι αυτή δεν θα πρέπει να προέλθει από την καύση σκουπιδιών. Η μείωση του κόστους μπορεί να προέλθει από τη χρήση φυσικού αερίου για το οποίο οι εγκαταστάσεις ήδη υπάρχουν. Το φυσικό αέριο άλλωστε είναι μια πολύ πιο φιλική πηγή ενέργειας για το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την καύση σκουπιδιών, αφού είναι πιο θερμιδογόνα.
Με βάση τα παραπάνω προσκαλούμε και το σύνολο των φορέων της πόλης μας να εκφράσει την αντίθεσή του με την εξέλιξη αυτή, πόσο μάλλον όταν η όποια καύση δεν αφορά μόνο σκουπίδια που προέρχονται από την περιοχή μας αλλά και τόνους σκουπιδιών που θα προέρχονται κι από άλλες χώρες! Προφανώς είμαστε αντίθετοι και στη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή RDF ή SRF, καθώς θεωρείται υποκριτικό να είναι κανείς ενάντια στην καύση καρκινογόνων υλικών αλλά όχι στη δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου.

Εκτός βέβαια από το ζήτημα της υγείας, που είναι το σημαντικότερο τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας, θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και για μια άλλη επίπτωση από την καύση σκουπιδιών, την ατμοσφαιρική ρύπανση που αυτή θα προκληθεί. Η όποια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της περιοχής είναι σαφές ότι θα πλήξει ακόμα και τις τουριστικές και κατ’ επέκταση εμπορικές δραστηριότητες της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι το πλήγμα της τουριστικής κίνησης της περιοχής μας θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αφού ελάχιστο ποσοστό επισκεπτών είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό θα επιλέγουν να επισκεφθούν μια περιοχή που θα είναι επιβαρυμένη με επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρά της.

Τέλος, ως επιχειρηματικό δυναμικό αυτής της πόλης δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα αρνητικά έως καταστροφικά αποτελέσματα που θα προκύψουν στην τοπική οικονομία, τη γεωργία, την ιχθυοτροφία και την κτηνοτροφία της περιοχής μας. Κι αυτό γιατί η όποια ρύπανση της ατμόσφαιρας αναπόφευκτα θα περάσει στο έδαφος αλλά και στους υδάτινους πόρους της περιοχής μας. Αυτό, όπως είναι κατανοητό, θα επηρεάσει κάθε προϊόν είτε πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, είτε πρόκειται για προϊόντα κτηνοτροφίας (κρέας, γαλακτομικά κ.α.) της περιοχής μας είτε για τα αλιεύματα που προέρχονται από τον Παγασητικό. Όλα τα τοπικά προϊόντα, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σαφές ότι πλέον θα πάψουν να έχουν την όποια ζήτηση για κατανάλωση με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Το παράδειγμα της περιοχής της Θήβας και τον Οινοφύτων, όπου τα λαχανικά τους θεωρούνται «θανατηφόρα δηλητήρια» δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να ισχύσει και στην περιοχή μας.

Ως Εμπορικός Σύλλογος Βόλου & Ν. Ιωνίας σε συμφωνία και με άλλους φορείς, συντασσόμαστε με τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και ζητάμε τα εξής:
1. Καλούμε τον Δήμο Βόλου να δημιουργήσει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αφενός για να μην μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη ολοκληρωμένη λειτουργία του, αφετέρου για να υπάρχει μηδενικό υπόλοιπο σκουπιδιών (zero waste). Καλούμε το Δήμο Βόλου να μην προχωρήσει στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής R.D.F. και S.R.F. στην περιοχή μας, που θα έχει εξίσου καταστροφικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.
2. Ζητούμε από τον Δήμο Βόλου και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία ενιαίου δικτύου καταμέτρησης αέριας ρύπανσης (PM 10 κ.λ.π.), προκειμένου να έχουμε πλήρη και συνεχή εικόνα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, με σκοπό να προφυλάσσεται αποτελεσματικά η υγεία των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων. Η ευθύνη λειτουργίας του δικτύου αυτού να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα των καταγραφών αυτών να είναι άμεσα και συνεχώς προσβάσιμα στο διαδίκτυο από όλους.
3. Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για καύση RDF ή SRF από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ της περιοχής μας και να ανακληθεί η όποια άδεια έχει δοθεί.
4. Να σταματήσει η επιβλαβής ενέργεια καύσης πετ κοκ (pet coke) από εργοστάσια της περιοχής μας.
5. Προτείνουμε να συγκληθεί μια ανοιχτή συνάντηση με επιστημονικούς φορείς, με στόχο την εύρεση ορθών λύσεων στο μείζον ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης της περιοχής μας .
Μόνο μέλημα μας είναι η υγεία των συμπολιτών μας, η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας, η τουριστική προβολή των περιοχών μας και η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της επιχειρηματικότητας, που θα ωθεί στην άνθιση του πρωτογενή, του δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.