Απεργούν την Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι

Θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. Ιωλκού - Ερμού

Απεργία θα γίνει μεθαύριο Κυριακή 20 Ιανουαρίου, με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας, τα μέλη του οποίου θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού – Ερμού στο Βόλο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η νέα δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει, για την οποία οι εργοδότες αλλά και τα τσιράκια τους που αποτελούν πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ), πριν δύο χρόνια πανηγύριζαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα στο κλάδο.

Η νέα απόφαση του ΣΤΕ βάζει μπουρλότο σε όλους τους κλάδους. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους εμποροϋπαλλήλους, η υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας, η νομοθετική κατοχύρωση της, η καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε, η αύξηση στους μισθούς μας, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας στον κλάδο μας δε θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους θεατές. Να μην υπάρξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στο τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων, κανένας εφησυχασμός σε όσα υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ειδικά τώρα που η παροχολογία και η καλλιέργεια αυταπατών θα φουντώνει μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν, οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν από την εφαρμογή των 32 Κυριακών μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης εβδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαίσχυντη νέα σύμβαση που φέρνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στα JUMBO για 6ημερη εργασία και σπαστά ωράρια.

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων τονίζει ότι μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους και να μην διστάζουν να απευθύνονται στο σωματείο για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο εργασίας τους ή όταν τους ζητούνται από τους εργοδότες να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις που χειροτερεύουν τις σχέσεις εργασίας τους.

Οι εμποροϋπάλληλοι διεκδικούν:
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
• Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
• Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
• Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Για ατομικές συμβάσεις πολυκαταστήματος
Αίτημα για συνάντηση καταθέτουν προς την υπουργό Εργασίας σωματεία του Εμπορίου με θέμα τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί η εργοδοσία πολυκαταστήματος.
Συγκεκριμένα, το αίτημα για συνάντηση καταθέτουν ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Βόλου και Νέας Ιωνίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Ιωαννίνων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους εμποροϋπαλλήλους η εργοδοσία του πολυκαταστήματος απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, στην οποία ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, μετατρέποντας το 5ήμερο σε 6ήμερο, μεταβάλλοντας ακόμα και το ημερήσιο ωράριο εργασίας από συνεχές σε διακεκομμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας, ενώ απειλή με απόλυση όποιον εργαζόμενο δεν υπογράψει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.