«Απόφαση -σταθμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το LNG στον Παγασητικό»

Τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού

Ως απόφαση σταθμό χαρακτηρίζει ο Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού την απόφαση που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας που τέθηκε κατά της πλωτής μονάδας LNG στον Παγασητικό και ζητά από την Περιφέρεια να διενεργήσει ελέγχους και μετρήσεις στα νερά του κόλπου ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του τονίζει ο Σύλλογος ότι «η ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 9ης Απριλίου 2024 που διεξήχθη στον Βόλο, είναι μια απόφαση βαρύνουσας σημασίας, καθώς με αυτή η Περιφέρεια Θεσσαλίας τάχθηκε με θεσμικό τρόπο κατά της χωροθέτησης μιας πλωτής αποθηκευτικής μονάδας (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού κόλπου.

Σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την πρωτόγνωρα δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε, ακούστηκε ένα εκκωφαντικό ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό, από όλες τις παρατάξεις του συμβουλίου, όλους τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επαγγελματικά σωματεία και συλλόγους πολιτών, το ΟΧΙ σύσσωμης της Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γεγονός που δικαιώνει το αίτημα του νομού μας για μια βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που με τις προσπάθειές μας συμβάλαμε να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων των θεσμικών φορέων του νομού απέναντι σε μια τόσο επιζήμια εγκατάσταση.

Είναι λοιπόν η στιγμή η πολιτεία να αφουγκραστεί την απαίτηση της κοινωνίας και να συνταχθεί μαζί της. Περιμένουμε το ΥΠΕΝ να ακυρώσει την προτεινόμενη εγκατάσταση και την Κυβέρνηση να προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και ζωή, το φυσικό περιβάλλον μας, την ευρωστία των οικονομικών δραστηριοτήτων μας και να υποστηρίξει για το νομό μας ένα πραγματικά πράσινο μοντέλο επενδύσεων που θα επιφέρει ανάπτυξη μέσα από την πολιτισμική άνθιση, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση, και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους από την κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα, καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να προστρέξει στην επιτακτική ανάγκη της Μαγνησίας να γνωρίζει τί συμβαίνει στα νερά του Παγασητικού. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως προς τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε τα προβλήματα του Παγασητικού για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μια αναπνοή πριν το Πάσχα, οι έλεγχοι αυτοί παίρνουν πια την έννοια του κατεπείγοντος. Έχουμε ήδη τις πρώτες ακυρώσεις αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας να ξανανοίξει ο δρόμος για τον τουρισμό, να αξιοποιηθεί η τουριστική περίοδος που ξεκινά, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε καταλύματα και εστίαση, να ανακάμψει ο νομός από την οικονομική καταστροφή που υπέστη από τον Daniel και Elias.

Τέλος, μας ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η εκροή των νερών από την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλας για απροσδιόριστο ακόμη χρονικό διάστημα εξακολουθεί να επιβαρύνει συσσωρευτικά τον Παγασητικό, γεγονός που χρήζει λήψης κατάλληλων μέτρων για την προστασία του. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία του Παγασητικού, γνωρίζοντας πως η αποκατάστασή του είναι προαπαιτούμενο για την ευημερία ολόκληρου του νομού”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.