Χάρης Ρώμας: «Λέω όχι σε υποψηφιότητα ως βουλευτής …»

«Είναι τελικά μεγάλες οι απαιτήσεις του να υπηρετείς τα κοινά, αν έχεις συνείδηση», ξεκαθαρίζει στο Ράδιο Ένα, ο γνωστός ηθοποιός

Ένας άνθρωπος που έχει πολύχρονη παρουσία στο θεατρικό σανίδι, αλλά και στο γυαλί της τηλεόρασης. Ένας άνθρωπος που μέσα από τα αναρίθμητα έργα που έχει δημιουργήσει, ειδικά από την δεκαετία του ’90 και έπειτα, έχει χαραχθεί βαθειά στη μνήμη μας, και τον έχουμε συνδυάσει με το γέλιο που τόσο απλόχερα χαρίζει μέσα από το ιδιαίτερο ταλέντο του στο χιούμορ. Ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, σεναριογράφος, αλλά και πολιτικός, ο Χάρης Ρώμας, καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στο πολιτιστικό ένθετο του ραδιοφωνικού μαγκαζίνο με τον Ηλία Κουτσερή, μίλησε για την παράσταση «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» που έρχεται στον Βόλο αύριο Πέμπτη, 26 Αυγούστου, στο Θερινό Θέατρο της Νέας Ιωνίας, αλλά με χειμαρρώδη και έντονο τρόπο, μίλησε επί της ουσίας… εφ’ όλης της ύλης.

Ας μιλήσουμε πρώτα για την καραντίνα, που τόσο επηρέασε τους ηθοποιούς, πώς ήταν για εσάς;

Η τηλεόραση μου κράτησε μεγάλη συντροφιά την περίοδο της καραντίνας, εννοώ ότι με απασχόλησε, συν το γεγονός ότι είμαι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής, αιρετός με τον κ. Πατούλη, όπου και συνεχίσαμε να δουλεύουμε και να πηγαίνουμε στην Περιφέρεια ή με τηλεδιασκέψεις. Δούλευα πάρα πολύ και δεν κατάλαβα τον κορωνοϊό με την έννοια του εγκλεισμού. Φυσικά, είναι μεγάλη η αλλαγή στη ζωή μας και αυτή η έλλειψη με το κοινό, μέσω του θεάτρου, ήταν πάρα πολύ οδυνηρή για τους καλλιτέχνες. Έχω κάνει ήδη είκοσι παραστάσεις με την συγκεκριμένη παράσταση και είναι η μικρότερη περιοδεία μου, καθώς οι παραστάσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά. Είναι οι φωτιές, η πανδημία, τα μέτρα, είναι ακόμα δύσκολο για τον κόσμο, τους παραγωγούς και τους καλλιτέχνες να προσαρμοστούν σ’ αυτή την καινούργια τάξη πραγμάτων. Πρέπει όμως να πω ότι μέχρι τώρα, όπου έχω παίξει, στην πλειονότητα ο κόσμος είχε μεγάλο ενθουσιασμό και όλες οι παραστάσεις ήταν sold out.

Ήσασταν από τους πρώτους ανθρώπους πάντως, που είχαν βγει με παρρησία και είχαν δηλώσει αλλά και υποστηρίξει το live streaming για να υπάρξει και μία υλική αποζημίωση στους καλλιτέχνες…

Μάλιστα! Και στην Περιφέρεια ήμουν ο πρώτος που έκανε live streaming. Ακριβώς γι’ αυτό διάλεξα και την Αυτοδιοίκηση. Μου είχαν ζητήσει να κατέβω και στην κεντρική πολιτική σκηνή ως Βουλευτής και πιστεύω ότι θα έβγαινα. Εδώ έχουμε δει … άλλα κι άλλα άτομα να βγαίνουν! Άλλωστε και στην Αυτοδιοίκηση οι ίδιες εκλογές είναι και βγήκα με μεγάλη άνεση, με μικρό προεκλογικό αγώνα, και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό σου μετράει. Το απέφυγα, και το αποφεύγω ακόμα το κομματικό πρόσημο.

Άρα, απ’ ότι καταλαβαίνω δεν θα ασχοληθείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Λέω όχι, παρότι μου το ζητήσανε πάλι. Αισθάνομαι ότι η πορεία μου ως καλλιτέχνης, αλλά και ο κόσμος που έχει μαζευτεί γύρω μου και έρχεται στο θέατρο να με δει και με τιμάει με την τηλεθέαση στην τηλεόραση, ένα μέρος του θα απογοητευτεί όταν δει ότι υπάρχει ένα έντονο κομματικό πρόσημο. Όχι ότι δεν έχω γενικά πολιτική θέση, καθώς, μάλιστα, την υποστηρίζω έντονα και με θάρρος, όπως θα πρέπει να κάνει κάθε ενεργός πολίτης, αλλά είναι άλλο η πολιτική θέση και άλλο να είμαι στέλεχος ενός κόμματος και πρέπει τυφλά να ψηφίσω αυτό που υπηρετεί το κόμμα ανά πάσα στιγμή. Την επόμενη φορά μάλιστα θα φύγω και από το κομμάτι του πολιτισμού και θα αναλάβω κάτι γενικότερο. Τελικά, μου αρέσει η πολιτική. Ο Πατούλης ήταν συμφοιτητής μου στην ιατρική, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μου πρότεινε να ασχοληθώ με την πολιτική, μαζί του, και φυσικά το έκανε προς άγραν ψήφων. Το σκέφτηκε, όπως θα το σκεφτόταν και κάθε πολιτικός. Είναι ο Χάρης Ρώμας, άρα θα φέρει και ψήφους. Βέβαια, ούτε και ο ίδιος στην αρχή ήξερε ότι είναι κάτι στο οποίο έχω έφεση. Μου αρέσει και έχω ικανότητα σε αυτό. Όταν κάνεις τόσο μεγάλα σίριαλ και επί χρόνια διοικείς μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, όταν είσαι θιασάρχης χρόνια και επίσης οργανώνεις μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που τους κατευθύνεις και τους σκηνοθετείς, και όταν έχεις παίξει και τον ρόλο του Δημάρχου στο Κολοκοτρωνίτσι, έχεις όλη την εμπειρία πλέον για την αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά τώρα στην κωμωδία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»;

Υπάρχει περιοδικό που έγραψε ότι είναι η κωμωδία της χρονιάς. Είναι αστείο και με εκλεπτυσμένο χιούμορ, με εξαιρετικές ερμηνείες και από τους οκτώ ηθοποιούς. Στην ουσία ξαναέγραψα το έργο, όχι γιατί δεν ήξερε να γράφει ο σπουδαίος Τσιφόρος και ο εξαιρετικός Βασιλειάδης, αλλά γιατί πέρασαν πάρα πολλά χρόνια και έπρεπε να αναπροσαρμοστεί η διάταξη του έργου. Κρατάμε όλη την εποχή του ’60, με 24 κοστούμια ραμμένα με επιρροή από εκείνη την εποχή, με δύο σκηνικά που αναπαριστούν εκείνη την εποχή. Τότε το έργο είχε γραφτεί για τρία «ιερά τέρατα», τον Αυλωνίτη, την Βασιλειάδου και τον Ρίζο, ενώ εγώ τώρα έκρινα ότι πρέπει να το ανακατασκευάσω «γενναία» για να είναι και οι οκτώ ρόλοι σημαντικοί, με το έργο τελικά να είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό στον κόσμο. Γελάνε συνεχώς, και πιο πολύ απ’ ότι στην ταινία, αν κάποιος τη δει τώρα, παρότι και η ταινία για την εποχή της ήταν μεγάλη επιτυχία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό και θα το συνεχίσουμε και το χειμώνα στο Θέατρο «Αλάμπρα».

Ο Βόλος είναι μια πόλη που, απ’ ότι έχω καταλάβει, την προτιμάτε στις περιοδείες σας

Έχω παίξει τουλάχιστον πέντε φορές και πάντα μου άρεσε πάρα πολύ. Εν τω μεταξύ, δύο από τους οκτώ ερμηνευτές της παράστασης είναι Βολιώτες, ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης και η Ευτυχία Φαναριώτη, που παίζει την Μαρίνα στην παράσταση, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, τους είπα ότι και μόνο που κατάγονται από τον Βόλο, θα πάμε οπωσδήποτε, και έτσι το κανονίσαμε. Περιμένω πώς και πώς να παίξουμε την παράσταση και μετά να… πάμε στα τσιπουράδικα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας τον χειμώνα, βέβαια… καλώς εχόντων των πραγμάτων με την πανδημία;

Θα ξεκινήσω τα γυρίσματα της καινούργιας μου σειράς με το Mega πλέον, και θα εμφανιστώ από τους τελευταίους γιατί είναι προσεκτικά υπολογισμένο αυτό που θα κάνω. Είναι μια σειρά εποχής, πολύ δύσκολη και με μεγάλη λεπτομέρεια. Ήδη τη γράφω με τη Σοφία Χατζησοφιά. Επίσης, έχω και την Περιφέρεια, όπως είπαμε, που είναι τελικά μεγάλες οι απαιτήσεις του να υπηρετείς τα κοινά, αν έχεις συνείδηση. Θα μπορούσε να λείπει το θέατρο, αλλά το αγαπάω και θα το συνεχίσω και το χειμώνα. Άλλωστε, αρχικά σπούδασα Ιατρική και μετά ασχολήθηκα με το θέατρο, και για να το επιλέξω, δεν γίνεται να μην το αγαπώ. Αυτή είναι η βάση της δουλειάς και από εκεί ξεκινάνε όλα. Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα κωμωδία που έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε. Είναι πλήρες το πρόγραμμα. Υπάρχει, βέβαια, το απρόσμενο και ο αστάθμητος παράγοντας, όπως την προηγούμενη περίοδο με τις ξαφνικές φωτιές στην Ελλάδα, και δεν είναι μόνο η έλλειψη προετοιμασίας, καθώς άλλες φορές είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι. Αλλάζουν τα καιρικά φαινόμενα και υπάρχει μεγάλη κλιματική κρίση. Ήδη πραγματοποιώ δράσεις στην Περιφέρεια Αττικής για να διακηρύξουμε ότι είμαστε εκεί και ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Ο Άγης Εμμανουήλ, ένας ηθοποιός αλλά και υπεραθλητής, τρέχει Μαραθώνιο από εδώ μέχρι και την Γλασκώβη, περνώντας από πολλές πόλεις, σαν διαμαρτυρία, καθώς εκεί γίνεται το μεγάλο συνέδριο για την κλιματική κρίση, γιατί πλέον αυτός είναι ο σωστός όρος. Είναι μια δράση που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, θα είμαι κι εγώ εκεί, γιατί δεν γίνεται να μην διαδηλώσεις γι’ αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Από την μία υπάρχουν αυτοί που για πολιτικούς λόγους προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και εγκληματικό, αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι άρρωστοι, οι πυρομανείς!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.