O Πατέρας Aντώνιος Μουτιάμπα, ο Βόλος και ο αγώνας για επιβίωση και εκπαίδευση φτωχών παιδιών

Ο κληρικός της Ι.Μ. Ουγκάντας μιλά στο Volos City για τις δυσκολίες, τις ανάγκες, αλλά και την υποστήριξη

O πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα (Mutyaba) γεννήθηκε στην Ουγκάντα, είναι ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και από μικρή ηλικία, πήγε στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου της Κρήτης, εργάστηκε, σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών,  ακολούθησαν σπουδές στην ιερατική σχολή, ενώ έκανε οικογένεια και έζησε πολλά χρόνια στα Χανιά. Έγινε ιερέας και επέστρεψε μαζί με τη σύζυγό και τα πέντε παιδιά του στην Ουγκάντα, όπου δίνουν έναν σημαντικό αγώνα για την επιβίωση και την εκπαίδευση των φτωχών, ορφανών και άρρωστων παιδιών.

Ένα έργο που ξεπερνά το καθήκον του σαν ιερέας… σε έναν τόπο του κόσμου, απ΄τους φτωχότερους και πιο δύσκολους, από πολλές απόψεις.  Τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την περιοχή μας λόγω και του Κώστα Μοράρου που μαζί αποτελούν μέλη του Σωματείου «Αγάπη και Ελπίδα» που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά στην Ουγκάντα (για τη στήριξη του Σωματείου, υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός: Τράπεζα Πειραιώς – IBAN: GR5801710140006014146133871).                                                                                Πρόσφατα, βρέθηκε στον Βόλο, αφού ο Θρησκευτικοφιλολογικός Σύλλογος «Οι Τρείς Ιεράρχαι Βόλου» διοργάνωσε ομιλία του αιδεσιμότατου κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης Ουγκάντας.

Το Volos City τον συνάντησε, συνομίλησε μαζί του και μας μετέφερε εικόνες και σκέψεις, που φθάνουν ως το Πάσχα , καθώς και το πώς γιορτάζεται στην χώρα αυτή της Αφρικής…

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

  • Πατέρα Αντώνιε, ποια είναι τα νεότερα καταρχήν, από την ιεραποστολή στην Ουγκάντα;

Είναι η πρώτη χώρα που πήρε το φως της Ορθοδοξίας εδώ και 100 χρόνια. Γι’ αυτό και είναι ευλογημένη χώρα και έχει αποκτήσει και Μητροπολίτες από την Ουγκάντα, επτά τον αριθμό και εν ζωή τώρα είναι τέσσερις και ένας γίνεται επίσκοπος του Σουδάν, με τη χειροτονία του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καΐρου και θα πάει να δώσει τον αγώνα του στον κόσμο του Σουδάν. Η Ουγκάντα προχωράει. Ναι μεν η Ορθοδοξία σαν δόγμα στην Ουγκάντα, είναι η πιο φτωχή εκκλησία σε σύγκριση με άλλες, αλλά προχωράμε μαζί με εσάς, με τον αγώνα όλων που προσφέρουν για την ιεραποστολή, όχι μόνο στην Ουγκάντα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και ευχαριστούμε.

 

  • Σας συνδέουν πράγματα και πρόσωπα με τον Βόλο…

Με συνδέουν πολλά πράγματα επειδή η Μητρόπολη Δημητριάδος, πριν κάποια χρόνια φιλοξένησε και παιδιά από την  Ουγκάντα που προχώρησαν και μορφώθηκαν. Και τώρα αν υπάρχει ευκαιρία, θα βοηθήσει, γιατί το θέμα της μόρφωσης ιδιαίτερα, αν ένα παιδί έρχεται στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της Ορθοδοξίας αλλά με την κοινωνικοποίηση, παίρνει πολλά. Όπως κι εγώ, που έχω πάρα πολλά από τότε που έζησα στην Κρήτη, δίπλα στον Σεβασμιότατο Ειρηναίο αλλά και στην κοινωνία, με απλούς ανθρώπους σε ένα χωριό του Καστελίου Κρήτης.

 

  • Πόσο δύσκολη είναι η εκπαίδευση στην Ουγκάντα;

Είναι δύσκολο γιατί εδώ και χρόνια η Ουγκάντα περνάει δύσκολα, μετά και έναν δύσκολο εμφύλιο πόλεμο, αλλά… συνεχίζει τον αγώνα της. Δεν υπάρχει μέριμνα για σχολεία από την κυβέρνηση. Όλα τα σχολεία είναι ιδιωτικά και πρέπει κάποιος να δίνει τα δίδακτρα, αλλιώς το παιδί δεν μπορεί να πάει. Είναι περίπου, το 55-60% των παιδιών που δεν μπορεί να πάει σχολείο, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. Αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο, θα δει ίσως ότι υπάρχει δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει. Στα λίγα ιδιωτικά σχολεία, συναντάς 200 παιδιά σε μία τάξη με έναν δάσκαλο με αποτέλεσμα να μη γίνεται ουσιαστική μόρφωση.

Θέλω όμως γι’ αυτό το κομμάτι να ευχαριστήσω τους αδερφούς μας Ορθόδοξους που απ’ όλον τον κόσμο που βοηθούν και χτίζουμε σχολεία. Για να γίνει κάποιος Ορθόδοξος πρέπει να έχει μόρφωση και να ψάχνει μόνος του, να διαβάζει και να μπορεί να καταλάβει αν του πεις κάτι. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να χτίσουμε σχολεία.

 

  • Υπάρχουν αρκετοί, Έλληνες στην Ουγκάντα;

Είναι λίγοι, αλλά αυτοί που είναι στην Ουγκάντα, ασχολούνται επαγγελματικά με τον καφέ πχ. Υπάρχει ένας κύριος που φέρνει προϊόντα από την Ελλάδα και υπάρχουν κι άλλοι που άνοιξαν γραφεία για παράδειγμα, για τον Τουρισμό. Γιατί η Ουγκάντα έστω και με προβλήματα, είναι τουριστική χώρα. Όποιος θέλει να έρθει, μπορεί να φιλοξενηθεί σε κατάλυμα της Εκκλησίας αλλά και να κάνει εκδρομές, πχ σαφάρι.

  • Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, μπορεί μέσω του συλλόγου των Τριών Ιεραρχών. Πολλά χρόνια τώρα, ο Σύλλογος, βοηθά την Ιεραποστολή και θέλω να δώσω μεγάλη ευλογία… Παρακαλώ τον Θεό να συνεχίσουν και να έχουν δυνάμεις. Ο κ. Κώστας Μοράρος βοηθάει πάρα πολύ, όχι μόνο να βρίσκει οικονομικούς πόρους, αλλά τον ευχαριστώ και για τις συμβουλές του.

 

  • Είμαστε πατέρα, λίγο πριν το Πάσχα, υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τον εορτασμό του, στην Ουγκάντα;

Eίχαμε προηγουμένως το καθολικό Πάσχα και εμείς περιμένουμε το δικό μας Πάσχα τον Μάιο. Φέτος υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο γιορτές. Μερικές φορές για κάποιους, μπορεί να περνάει απαρατήρητο, γιατί δεν είναι αργία από την κυβέρνηση στο Ορθόδοξο Πάσχα. Εμείς όμως το μήνυμα που περνάμε, είναι ιδιαίτερα για τα σχολεία μας. Κλείνουμε λίγο από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα και έτσι το καταλαβαίνουν και οι γονείς. Πάσχα κάνουν και τα παιδιά που μένουν στα οικοτροφεία μας, γιατί πρέπει να γνωρίζετε, ότι πολλά παιδιά μένουν μέσα στα σχολεία. Υπάρχουν και άνθρωποι από την Ελλάδα που έρχονται, αγωνίζονται και δίνουν κάτι στα παιδιά αυτά να περάσουν Πάσχα. Πραγματικά υπήρχε μία ομάδα πέρυσι που ήρθε από την Ελλάδα και κάνανε κόκκινα αυγά και τα τσούγκρισαν με τα παιδιά στα οικοτροφεία. Ήρθε και άλλος κόσμος για να καταλάβει πώς είναι το Ορθόδοξο Πάσχα. Μέσα από αυτούς, βαφτίσαμε και κάποιους και κάναμε και κατήχηση σε ανθρώπους και γίνανε Ορθόδοξοι. Το αρνητικό είναι ότι δεν είναι αργία για να το καταλάβουν όλοι, αλλά το θετικό, είναι ότι δίνουν προσοχή για το τι είναι το Ορθόδοξο Πάσχα.

 

Θέλω ν’ ευχηθώ καλό Πάσχα, να είμαστε αγαπημένοι και να υπάρχει Ειρήνη και Αγάπη γιατί αυτό είναι το πιο λαμπρό μήνυμα του Αναστάντα Κυρίου μας που περιμένουμε για το Πάσχα.

 

*Οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ, προέρχονται από παραχώρηση και αποστολή τους, από τον κ. Κ. Μοράρο

 

Πηγή: Volos City

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.