Χρ. Κόλλιας: Ενδεχόμενες εκλογές θα φέρουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην οικονομία

Ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας.
Σε οδυνηρό αδιέξοδο εάν δεν δεχθούμε τα μέτρα των δανειστών

Ενδεχόμενες εκλογές θα φέρουν ξανά στο προσκήνιο την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, με επανάληψη του σεναρίου του 2014 με μια άλλη κυβέρνηση και «κορμό» της ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απ’ έξω να «πετροβολούν», όπως κατά την προσφιλή τους τακτική έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα, εκτιμά ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.
Μιλώντας για τη συνεδρίαση του Eurogroup στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο καθηγητής ανέφερε ότι η μη αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των μέτρων που ζητούν οι εταίροι και οι δανειστές, σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε οδυνηρό αδιέξοδο, αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
«Αν πάρουμε σοβαρά τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης ότι αν η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος του 2016 θα ήταν καταστροφικό, έχουμε μπει στη φάση της καταστροφής», τόνισε.
Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί, είναι ότι θα βρεθεί μια μέση λύση, ώστε η κυβέρνηση να «χρυσώσει» το ιδιαίτερα πικρό χάπι που πρέπει να σερβίρει στους βουλευτές της. Οι Ευρωπαίοι θα περιγράψουν με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα είναι ισχυρό επιχείρημα του πρωθυπουργού και διαφαίνεται η πιθανότητα του λεγόμενου αντίστροφου κόφτη, αν και κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουμε θέσει, κάποια από τα οδυνηρά μέτρα θα αναιρούνται, προέβλεψε ο κ. Κόλλιας.
Η διαπραγμάτευση είναι στη φάση του πως θα περιγραφούν τα νέα μέτρα, για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρά σε πολιτικούς και όχι οικονομικούς όρους, επισήμανε.

Σε περιπέτειες τον Μάρτιο
Ο κ. Κόλλιας εκτίμησε ότι αν πάμε την αξιολόγηση τον Μάρτιο μπαίνουμε σε περιπέτειες, γιατί ανοίγει ο εκλογικός κύκλος σε πολλές και κρίσιμες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία, με αποτέλεσμα η προσοχή των κυβερνήσεών τους να είναι στραμμένες στο εσωτερικό και δεν θέλουν την «ενοχλητική εκκρεμότητα» που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους εταίρους – δανειστές μας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταφέρει να βγει από τη διακεκαυμένη ζώνη των μνημονίων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που εξήλθαν με επιτυχία και δε βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση με εμάς (Ιρλανδία, Κύπρος), κάτι που θα έπρεπε από μόνο του να μας προβληματίζει.

Με τις εκλογές θα χαθούν 2-3 μήνες
«Θα πρέπει να δούμε πως επιτέλους μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις μακροχρόνιες παθογένειες που ακόμη υφίστανται και εμποδίζουν τη χώρα να μπει σε κύκλο ανάπτυξης», δήλωσε ο καθηγητής.
Αν ανοίξει ένας εκλογικός κύκλος, θα χαθούν 2-3μήνες, για να περάσει η προεκλογική περίοδος, να γίνουν εκλογές και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
«Η όποια νέα κυβέρνηση είτε είναι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ, θα έρθει στη διαπραγμάτευση από μια σαφώς χειρότερη θέση από αυτή που σήμερα είναι η χώρα, διότι η εκλογική διαδικασία θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο καθηγητής.

«Τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να βγάλουν
από το τραπεζικό σύστημα τα χρήματά τους»
Ήδη, τόνισε, η παράταση της εκκρεμότητας σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, έχει στοιχίσει μια μικρή – ανεπαίσθητη ακόμα – μείωση των καταθέσεων, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να βγάλουν από το τραπεζικό σύστημα τα χρήματά τους, καθώς δημιουργείται περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Ο Χρ. Κόλλιας εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να κλείσει τον πολιτικό της βίο της τετραετίας, διότι η ιστορική εμπειρία των τελευταίων 30 ετών δείχνει ότι ήμασταν σε συνεχείς εκλογικές διαδικασίες κάθε 2,5 με 3 χρόνια και το αποτέλεσμα το εισπράττουμε σήμερα.
Όπως είπε αν αυτή η κυβέρνηση δεν κλείσει τον εκλογικό της κύκλο, ουσιαστικά θα ξαναβρεθούμε να βλέπουμε το σενάριο του 2014 με μια άλλη κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απ’ έξω να πετροβολούν, όπως κατά την προσφιλή τους τακτική έκαναν τα προηγούμενα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.