Χρ. Στρατηγόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Κλειστοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ μίλησε με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα

Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν χθες δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστημονικοί φορείς, που διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 10%. Τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου εκπροσώπησε ο πρόεδρος Χρήστος Στραηγόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους των δικηγόρων εδώ και 1.5 μήνα με τα υπουργεία Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα και Δικαιοσύνης για θέματα που αφορούν τον κλάδο, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κλειστοί. Επίσης έδωσε μήνυμα ότι η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι και οι αντοχές και οι ανοχές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων έχουν τελειώσει. Κοινωνική πολιτική σε βάρος και των δικηγόρων, δεν μπορεί να γίνει και μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα τέλος…

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, υπήρξε άρνηση συνάντησης με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Βερβεσό, όχι μόνο χθες, αλλά εδώ και 1,5 μήνα, εκ μέρους του υπουργού κ. Χατζηδάκη.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι η σχέση των νομικών με την Πολιτεία είναι μια δύσκολη σχέση, τόσο με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και με το υπουργείο Εργασίας, για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. «Δεν έχουμε ουσιαστικό διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ στενάχωρο, γιατί τα ζητήματά μας δεν είναι στενά επαγγελματικά, αλλά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι με τις θέσεις τους θέτουν και ζητήματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς αυτή την περίοδο, οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας είναι κλειστοί», σημείωσε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Η χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα είχε αιχμή το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ήταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας όχι μόνο των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και άλλων εκπροσώπων ελευθέρων επαγγελματιών, με εκπροσώπηση της ΓΣΒΕΕ, Επιμελητηρίων, οδοντιάτρων, δικαστικών επιμελητών, συμβολαιογράφων κλπ. με κοινή θέση ότι το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησής τους από 1/1/2023, είναι τελείως άκαιρη, όταν η οικονομία βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται και οι υποχρεώσεις όλων των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, ουσιαστικά έχουν εκτροχιαστεί οι προϋπολογισμοί τους και συνεπώς μια αύξηση 10% στις ασφαλιστικές εισφορές είναι το κερασάκι στην πικρή τούρτα των ζητημάτων επιβίωσης των επιχειρήσεων, των γραφείων τους κοκ.

Ζητούν αναστολή των υποχρεώσεων
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων προς τον ΕΦΚΑ έχουν διαμορφωθεί στο ποσό των 10 εκ. €, που είναι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό και θα έπρεπε να προβληματίσει τη Διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα.
«Αν με τις μέχρι τώρα εισφορές έχουμε αυτό το ποσό οφειλών, φανταστείτε τι θα γίνει με την αύξηση των υποχρεώσεων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο μόνο για αναστολή θα μπορούσαμε να μιλάμε και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα εγχώριο ή των διεθνών εξελίξεων.
Το αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης, όποια και να είναι η αιτία, είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακή κατάσταση επιβίωσης επιχειρήσεις και επαγγελματίες και η περαιτέρω επιβάρυνσή τους μόνο κακό μπορεί αν κάνει στην οικονομία γενικότερα και να περιθωριοποιήσει όλους αυτούς που με τεράστια δυσκολία βγαίνουν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΒ.

Λιγότερες οι παροχές από τον ΕΦΚΑ
Ο ίδιος ανέφερε ότι όταν ο ΕΦΚΑ προχωράει σε αυτή τη νομοθετημένη, σε άλλες εποχές, αύξηση, θα έπρεπε στοιχειωδών να είναι εντάξει ο ίδιος σε υποχρεώσεις του υπεσχημένες υποχρεώσεις του και έφερε ως παράδειγμα την μη επικαιροποίηση του ενιαίου κανονισμού παροχών για τους δικηγόρους, με αποτέλεσμα να στερούνται παροχές σε είδος και χρήμα, όπως το επίδομα μητρότητας που είναι 4 και 5 φορές μικρότερο για τις αυτοαπασχολούμενες δικηγόρους, σε σχέση με τις μισθωτούς, ενώ οι έμμισθες δικηγόροι δεν δικαιούνται της εννιάμηνης επιδοτούμενης άδεια, παρά το ότι καταβάλουν τις εισφορές, ενώ δεν δικαιούνται επιδότηση σε περίπτωση ασθενείας.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν δικηγόροι που έχουν καταβάλει εισφορές στο παρελθόν από παράλληλα ασφάλιση, αυτές οι εισφορές δεν έχουν εκκαθαριστεί και δεν έχουν αποδοθεί εδώ και χρόνια τα αντίστοιχα ποσά. Ακόμη, ενώ καταβάλουν εισφορές στον ειδικό λογαριασμό για την ανεργία από το 2011, η αντιπαροχή εκ μέρους του ΕΦΚΑ είναι ελαχιστότατη, εκδηλώθηκε σε κάπως μεγαλύτερη κλίμακα, όμως και πάλι αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσοστό δικηγόρων στην περίοδο της πανδημίας με το περίφημο βοήθημα των 400 €, για χρήματα που ήδη καταβάλλουν από το 2011.
Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι δικηγόροι είναι ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος, που λόγω της ιδιαιτερότητας της έκδοσης γραμματίων, προκαταβάλλουν μέρος των εισφορών η όλες τις εισφορές, ανάλογα μ το πόσα διπλότυπα κόβουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αυτά είναι όψεις μιας Πολιτείας, που ενώ δεν είναι καθόλου συνεπής στις δικές της υποχρεώσεις, είναι απείρως απαιτητική για τις υποχρεώσεις άλλων. Το θέμα της Νομικής Βοήθειας που δεν είναι ζήτημα ασφαλιστικό, αλλά προφανώς συνδέεται, είναι χαρακτηριστικό, με οφειλές 3 και 4 ετών, με 42.500 ανεκκαθάριστες περιπτώσεις οφειλών προγραμμάτων Νομικής Βοήθειας, έχουμε την αδιάφορη στάση της Πολιτείας που δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα, παρά αποσπασματικές λύσεις, πρόχειρες και στο πόδι, μη μελετημένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΒ.
Ο κ. Στρατηγόπουλος το στίγμα και το μήνυμα της κινητοποίησης είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι και οι αντοχές και οι ανοχές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων έχουν τελειώσει. Κοινωνική πολιτική σε βάρος και των δικηγόρων, δεν μπορεί να γίνει και μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα τέλος…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.