Δ. Καζάκης: «Το lockdown αποδεικνύεται πολιτική παρά υγειονομική απόφαση, χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση των μέτρων»

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να δημιουργήσει χρήμα που το κράτος θα το δώσει με κριτήρια στους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ

Με αφετηρία τον Βόλο, ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης πραγματοποιεί περιοδεία στη Θεσσαλία, μιλώντας προηγουμένως στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, για να καυτηριάσει την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Κάνοντας λόγο για κυβερνητική πολιτική που αφαιρεί εισόδημα από το μέσο νοικοκυριό, χωρίς να υπάρχει θετική αποτύπωση στο ΑΕΠ, ο κ. Καζάκης τόνισε ότι του κάνει εντύπωση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πολιτική για τη στήριξη του ελληνικού νοικοκυριού κάτι που κάνουν οι περισσότερες χώρες, ενώ εδώ φορτώνονται περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς καμία ελάφρυνση.
«770 εκατομμύρια ευρώ πήγαν στα νοικοκυριά ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο έφτασε τα 7 δις» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι το lockdown αποδεικνύεται πολιτική παρά υγειονομική απόφαση. «Οι περισσότερες χώρες παρουσίαζαν επιστημονικά δεδομένα, η Ελλάδα όμως όχι, και κανένα κόμμα στη βουλή δεν ζήτησε την επιστημονική αιτιολόγηση των μέτρων» σημείωσε.

Η Ελλάδα να μην πληρώσει το χρέος μέχρι να αναταχθεί

Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις κατά την άποψή του ο κ. Καζάκης τόνισε: «Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην πληρώσει το χρέος μέχρι να αναταχθεί. Αυτό είναι εύκολο να το κάνει η χώρα μας γιατί χρωστά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και όχι στις αγορές, όπως η Ιταλία. Την πρόταση αυτή κατέθεσε και προώθησε η ομάδα G20. Προβλέπεται και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο κάτι τέτοιο για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτό επιτρέπει και να μην γίνεται δανεισμός που αφορά κυρίως το δημόσιο χρέος, και να γίνει μορατόριουμ νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες και ΑΑΔΕ. Χωρίς εισόδημα να πληρώνουμε τράπεζες και ΑΑΔΕ είναι τρέλα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΠΑΜ, τις έκτακτες συνθήκες αναγνωρίζει και η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει νομισματική πολιτική εκτός του πλαισίου της Κοινής Νομισματικής Πολιτικής. «Άρα η κεντρική μας τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να δημιουργήσει χρήμα που θα το πάρει το κράτος για να το δώσει με κριτήρια στους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά και να κάνει επενδύσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι αφετηριακά και αναγκαία αυτά τα μέτρα και μετά να δούμε τι πρέπει να κάνουμε επιπλέον για επενδύσεις και απασχόληση» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.