Δ. Πιτσιώρης: Συσπείρωση κεντροαριστερού χώρου με επικεφαλής νέο χαρισματικό ηγέτη

Εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει πρωτόγνωρα ποσοστά στις εκλογές

Το γεγονός ότι μια συνεργασία, για τη δημιουργία ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων στο χώρο του κεντροαριστερού χώρου, υπό έναν νέο άνθρωπο και χαρισματικό ηγέτη, μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτίμησε ο Δημήτρης Πιτσιώρης πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Βόλου.
Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο Δημ. Πιτσιώρης είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι ηγέτες των μικρών κομμάτων, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να βάλουν κάτω τα ονόματα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν μερικοί Πανεπιστημιακοί και άλλα πρόσωπα που είναι σοβαρά, έχουν άποψη, σκέψη, έχουν ξεχωρίσει, έχουν τις προϋποθέσεις και μπορούν να παίξουν ρόλο.
«Χάσαμε δύο χρόνια»
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, τόνισε ότι σήμερα το εκλογικό σκηνικό αποτελείται από τη Ν.Δ., που είναι σε αναμονή πιθανών εκλογών (ο ίδιος είπε δεν τις βλέπει γρήγορα) και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά προβλήματα που προκάλεσε τα τελευταία δύο χρόνια και συμπυκνώνονται στη φράση «χάσαμε δύο χρόνια», όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον Δ. Πιτσιώρη, οι δύο πρωταγωνιστές, έχουν και σημαντικό κομμάτι του Ελληνικού λαού που τους πιστεύει και τους ακολουθεί, τους ψήφισε και θα τους ξαναψηφίσει, αν και σήμερα η τάση, είναι «δεν ψηφίζω κανέναν από τους δύο».
Στην Ελλάδα, τόνισε, η πολιτική κουλτούρα κλίνει προς την Ευρωπαϊκή, αλλά χωρίς την εμπειρία και την παράδοση των συνεργασιών, που δεν είναι εύκολο να γίνονται με ενδιάμεσα κόμματα, όσο οι δύο πρωταγωνιστές παραμένουν στον πυρήνα τους με τα αρνητικά του, τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα προβλήματα που δημιούργησε και κάνουν τη συνεργασία δύσκολη.

«Κρίσιμος μπαλαντέρ
τα ενδιάμεσα κόμματα»
«Επειδή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη συνεργασία των δύο όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, διότι στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο για τη ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία, ο κρίσιμος μπαλαντέρ θα είναι τα ενδιάμεσα κόμματα, που θα ξεπεράσουν το 3% για να μπουν στη Βουλή», εκτίμησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής.
Στο χώρο των ενδιάμεσων, υπάρχει πανσπερμία κομμάτων, άλλα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό σύμμαχο σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και άλλα όχι, όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, που είναι αντισυστημικά κόμματα. Τα κόμματα που απομένουν, είναι αυτά που κινούνται στο χώρο του κέντρου με αριστερές ή δεξιές αποκλίσεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, και η Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα που αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν όλα μαζί να συγκεντρώσουν δύναμη 5-6%, αλλά έχουν μίσος και αντιπάθεια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένουν ακόμη, η κίνηση Παπανδρέου και οι ανεξάρτητες κινήσεις που όλοι μαζί, συγκροτούν ποσοστό διψήφιας δύναμης, που αποτελούν τον μπαλαντέρ, εκτίμησε ο Δ. Πιτσιώτης.

Συσπείρωση με επικεφαλής νέο πρόσωπο
Απαντώντας σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει ώστε αυτός ο χώρος να μην είναι και πάλι κατακερματισμένος, ο Δημ. Πιτσιώρης είπε ότι υπάρχει μια παράδοση του λεγόμενου δημοκρατικού κεντροαριστερού χώρου πολλών ετών, που δυσκολεύει τους ψηφοφόρους να πάνε είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο, εκτός του ότι και οι δύο, κάνουν ότι μπορούν με τη συμπεριφορά τους, με τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις τους για να μην κερδίσουν. Όπως είπε, οι συνθήκες δεν ευνοούν για μια απορρόφηση των ψηφοφόρων του κεντροαριστερού χώρου από το ένα ή το άλλο κόμμα και αυτός ο χώρος μένει «ορφανός».

«Να μαζευτούν όλοι μαζί,
για μια διαδικασία συνεργασίας»
«Εμείς λέμε αυτό που λέει ο κάθε λογικός άνθρωπος, να μαζευτούν όλοι μαζί, να κάνουν μια διαδικασία συνεργασίας, για τη δημιουργία ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, αν και θα υπάρξει το κρίσιμο ερώτημα ποιος θα ηγηθεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο δημοκρατικό, με ανοιχτή διαδικασία, λύση που φοβούνται πολλοί, διότι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρότερο κόμμα θα υποστηρίξει τον δικό του ηγέτη και τα πράγματα οδηγούνται σε ένα σχήμα με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά», είπε ο Δ. Πιτσιώρης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάρα των μικρών κομμάτων ιστορικά (διάσπαση κόμματος του Ελ. Βενιζέλου, συσπείρωση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου τη δεκαετία του ’60 και διάλυση στη συνέχεια) και αναρωτήθηκε αν η συμμαχία θα είναι πρόσκαιρη. Σύμφωνα με τον Δ. Πιτσιώρη, λύσεις είναι ή να ακολουθηθεί η επιθυμία της βάσης ή τα κόμματα και οι αρχηγοί τους, να αναζητήσουν ένα καινούργιο πρόσωπο κοινής αποδοχής, ώστε να δημιουργήσει ένα κύμα που θα υπερκεράσει ενδεχομένως τα ποσοστά αθροιστικά.

«Ηγέτης, που δημιουργεί
συναισθηματική σχέση»
Ο Δ. Πιτσιώρης δήλωσε ότι είναι υπέρ της δεύτερης λύσης, χωρίς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια μπορεί να είναι αυτά τα πρόσωπα. Για τις προσωπικότητες που έχουν γραφτεί ή ακουστεί, όπως είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Δ. Πιτσιώρης είπε ότι στην πολιτική χρειάζεται κάτι παραπάνω, δηλαδή χαρισματικός ηγέτης, που δημιουργεί συναισθηματική σχέση που ξεπερνάει την αυστηρή πολιτική κρίση.
«Έναν τέτοιο ηγέτη χρειάζεται η παράταξη για να ενοποιηθεί και ίσως να πετύχει πρωτόγνωρα ποσοστά στις εκλογές», τόνισε ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος.
Ωστόσο τόνισε ότι οι αρχηγίσκοι των κομμάτων, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το κύριό τους θέμα, δεν είναι να αποφασίσουν πως θα συγχωνευτούν, αλλά το πώς θα αναζητήσουν τη χαρισματική προσωπικότητα.
Ο Δ. Πιτσιώρης έφερε το παράδειγμα του Γ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλος, αλλά έχει τον «αέρα» για άλλα δεδομένα και εξήγησε ότι, χωρίς να προέρχεται από κανένα μεγάλο κόμμα, καταφέρνει και δημιουργεί ένα πλειοψηφικό κλίμα που ξεπερνάει τους πολιτικούς διαχωρισμούς και συγκροτεί στο επίπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, πλειοψηφία.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι χρειάζεται τηρουμένων των αναλογιών, ένα πιο φρέσκο και νεανικό πρόσωπο που θα έχει τον «αέρα» και το πολιτικό χάρισμα του ηγέτη, που όμως μέχρι σήμερα δεν ανιχνεύεται.

Ποιοι δεν μπορούν να είναι…
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, το νέο αυτό πρόσωπο δεν μπορεί να είναι μεταξύ των Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση, Γ. Φλωρίδη. Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου που έπαιξαν στο παρελθόν και παίζουν στο προσκήνιο, ανεξαρτήτως αν έχουν λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, ηγετικές ικανότητες.
Έφερε δε ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε ένα άσημο στέλεχος αλλά φρέσκο πρόσωπο, μπροστά στα μεγάλα ονόματα του χώρου, τον Αλέξη Τρίπρα και τον έκανε ηγέτη. Και αυτό το πρόσωπο, τηρουμένων και των συνθηκών αναρριχήθηκε στην εξουσία.
«Προς αυτή την κατεύθυνση οι ηγέτες των μικρών κομμάτων πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να βάλουν κάτω τα ονόματα. Υπάρχουν μερικοί Πανεπιστημιακοί και άλλα πρόσωπα που είναι σοβαρά, έχουν άποψη, σκέψη, έχουν ξεχωρίσει, έχουν τις προϋποθέσεις και μπορούν να παίξουν ρόλο», σημείωσε ο Δημήτρης Πιτσιώρης.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής στις 14 Ιανουαρίου προσκλήθηκε από την Φώφη Γεννηματά και ο ίδιος είπε ότι θα προσπαθήσει να πάει. Όπως είπε, είναι πολύ σωστή η κίνηση που κάνει, να συγκεντρώσει πάνω από 200 πρώην βουλευτές, για ν’ ακούσει τη γνώμη τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.