ΔΑΣ ΟΤΑ: Προβλήματα θα προκύψουν από το άνοιγμα των Παιδικών Σταθμών

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΝΔ για άνοιγμα των παιδικών σταθμών την 1η Ιούνη, με ανεπαρκείς και καθυστερημένες οδηγίες, γεννάει σημαντικά ερωτηματικά για τις στοχεύσεις της, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η προσχολική αγωγή των παιδιών και των βρεφών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.
Είναι σαφές ότι μέτρα αποστασιοποίησης σε παιδιά και βρέφη και με την λογική των 15 παιδιών ανά τμήμα δεν μπορούν να υπάρξουν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ασάφειες. Είναι πολλά τα παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν για αυτές τις ηλικίες όταν καλούνται οι παιδαγωγοί να αλλάξουν το σύνολο του προσανατολισμού της παιδαγωγικής λειτουργιάς και να μπουν στην λογική της τήρησης κοινωνικής απόστασης. Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση των παιδιών και των βρεφών είναι πράγματι σημαντική, αλλά από ότι φαίνεται ο σχεδιασμός για να υλοποιηθεί στη κρίσιμη αυτή αναπτυξιακά ηλικία και με συνθήκες ασφάλειας για την υγεία βρεφών και νηπίων, των οικογενειών τους, του παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την ΔΑΣ ΟΤΑ, κυβέρνηση και Δημοτικές Αρχές γνωρίζουν ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν με οριακό προσωπικό, συχνά σε κτίρια που δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Επαρκείς αίθουσες σε τετραγωνικά για μέτρα αποστασιοποίησης 15 παιδιών και βρεφών απλά δεν υπάρχουν. Ακόμα και το ζήτημα της συντήρησης του συστήματος κλιματισμού δεν είναι σήμερα λυμένο στις περισσότερες περιπτώσεις. Γνωρίζουν επίσης ότι οι αυξημένες ανάγκες σε καθαριότητα δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό γιατί δεν επαρκεί. Το ίδιο ισχύει και για τους τραπεζοκόμους που ως ειδικότητα έχουν εξαλειφθεί στους σταθμούς και αυτά τα καθήκοντα εκτελούνται από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, με τους κινδύνους που προκύπτουν και αντιλαμβάνεται ο καθένας στις σημερινές συνθήκες. Δεν έχει επίσης δώσει ακόμα λύση η κυβέρνηση στο ζήτημα των αδειών των συναδέλφων με ανήλικα παιδιά και που από Δευτέρα θα κληθούν να επιστρέψουν στις τάξεις τους χωρίς να έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Επίσης δεν είναι λυμένο το τι θα γίνει με τα παιδιά που χρειάζονται συνοδό, που βέβαια πληρώνει η οικογένεια και όχι το κράτος όπως θα έπρεπε.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το μόνιμο ζήτημα υποδομών, που στη πλειοψηφία των δήμων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών σε κανονικές συνθήκες, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δεν γίνεται να μείνουν σιωπηλοί μπροστά στις εξελίξεις, τονίζειθ η παράταξη.

Η κυνικότητα και η απαξίωση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι ανάγλυφη στις δηλώσεις του πρόεδρου της «κοινωνικής επιτροπής» της ΚΕΔΕ και δήμαρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη: «…σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας και οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων». Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των Βρεφικών – Παιδικών Σταθμών χρησιμοποιούνται σε όλη την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σταθμών λόγω της πανδημίας σε αλλότρια καθήκοντα και σε πολλαπλές άλλες υπηρεσίες και καθήκοντα από τις κοινωνικές δομές και το Βοήθεια στο Σπίτι, έως και σε καταχρηστικά από κάθε άποψη καθήκοντα, όπως πχ στον Δήμο Αλίμου που ο δήμαρχος μετέτρεψε τους εργαζομένους των παιδικών σταθμών σε πλασιέ αντισηπτικών των λουόμενων, αποτυπώνει μια πραγματικότητα που ξεχνιέται από τους παράγοντες της ΚΕΔΕ αλλά όχι από τους εργαζομένους.

Η τάση σειράς δημάρχων για το πώς θέλουν τους Βρεφικούς – Παιδικούς Σταθμούς αποτυπώνεται στο νέο αντιδημοκρατικό, αντεργατικό και αντιπαιδαγωγικό εσωτερικό κανονισμός λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας που η Δημοτική Αρχή έρχεται σε ευθεία αντίθεση ακόμα και με τον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου και προβλέπει προκλητικά όχι μόνο την λειτουργία των σταθμών Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και το ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να ενημερώνουν τους γονείς δύο ημέρες πριν σε περίπτωση συμμετοχής τους σε απεργιακή κινητοποίηση!

«Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, ότι αυτό το κράτος μπορεί να σχεδιάζει με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που σε αυτή τη φάση θέλουν να έχουν διαθέσιμο το εργατικό δυναμικό τους, χωρίς καμία έγνοια για τις ανάγκες παιδιών, λαϊκού νοικοκυριού, εργαζομένων. Όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που οδήγησαν στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη για διαχείριση της πανδημίας με όρους κόστους και αντοχών ενός ανεπαρκούς δημόσιου συστήματος υγείας, έτσι και το άνοιγμά τους υπακούει στην ανάγκη να επανεκκινήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών, των βρεφών και των οικογενειών τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο των παιδικών και βρεφικών σταθμών και να διεκδικήσουν ειδικά για την νέα περίοδο λειτουργίας τους από Σεπτέμβρη μαζί με τους συλλόγους γονέων και τους άλλους φορείς στους δήμους:
• Την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας παιδιών, βρεφών, με τεστ των εργαζομένων, γιατρό , νοσηλευτικό προσωπικό στην στελέχωση τους, την άμεση διασύνδεση με το στελεχωμένο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
• Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις δομές προσχολικής αγωγής των δήμων, και συχνά ξεπερνούν το μισό προσωπικό τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες και τα κενά που κάθε χρόνο μεγαλώνουν.
• Άμεση συντήρηση και βελτίωση των υποδομών. Ανάπτυξη του δικτύου των βρεφονηπιακών σταθμών σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων οικογενειών κάθε δήμου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό .
• Καμία μητέρα με ανήλικα παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια να μην επιστρέψει στην εργασία της χωρίς να έχει που να αφήσει τα παιδιά της.
• Να διασφαλιστούν άμεσα αντισηπτικά σαπούνι και μέσα καθαρισμού κατάλληλα για τις ηλικίες των παιδιών και βρεφών. Να εξασφαλιστεί ασφαλείς κλιματισμός των χώρων.
• Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών ώστε να βρουν θέση τον Σεπτέμβρη όλα τα παιδιά που θα θελήσουν να μπουν στις αντίστοιχες δομές των δήμων, χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.