Διάλεξη του ΠΘ για τον ουαχαμπισμό στις αραβικές χώρες

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη της Βασιλικής Τσιγάρα με τίτλο: «Ο ουαχαμπισμός, ανάχωμα στην προοδευτική ιδεολογία του αραβικού εθνικισμού» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 18:00.

Η Βασιλική Τσιγάρα είναι μεταδιδάκτορας του ΙΑΚΑ.
Περίληψη
Μολονότι ο αραβικός εθνικισμός κυριάρχησε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1950 εκφράζοντας την επιθυμία των αραβικών χωρών να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους ταυτότητα, η σοσιαλιστική του ιδεολογία απείλησε την επιβίωση των μοναρχικών καθεστώτων, όπως αυτού της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η σαουδαραβική ηγεσία εφάρμοσε μία πολύ-επίπεδη εσωτερική και εξωτερική πολιτική και ενίσχυσε τον ουαχαμπισμό ως αντιστάθμισμα στην απειλή του αραβικού εθνικισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της παρούσας διάλεξης είναι μέσα από την παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων να αναδειχθούν οι πολιτικές επιδιώξεις του προέδρου Νάσσερ και οι πολιτικές που εφάρμοσε η σαουδαραβική ηγεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την προοδευτική ιδεολογία του αραβικού εθνικισμού.
Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη συνδεθείτε στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του link :
http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=589

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.