Δημ. Μπράτης: Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια και τους μισθούς πείνας

Τόνισε πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ στο Ράδιο ΕΝΑ

Στο Βόλο βρέθηκε σήμερα ο Δημήτρης Μπράτης πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τις εκλογές στο Ν.Τ. Μαγνησίας χθες, ο οποίος τόνισε ότι το Νομαρχιακό Τμήμα λειτουργεί άψογα, παρεμβαίνει στα δρώμενα της πόλης ευρύτερα και στηρίζει τις προσπάθειες της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, το αίτημα είναι ένα για το οποίο όλη η κοινωνία γογγύζει, είναι το ζήτημα της ακρίβειας και η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Σύμφωνα με τον κ, Μπράτη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 9 Νοέμβρη, αποφάσισαν να κάνουν απεργία με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, για να διαδηλώσουμε και να πούμε στην κυβέρνηση ότι φτάνει πια, ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο. «Μ’ αυτή την ακρίβεια, μ’ αυτούς τους μισθούς, μ’ αυτό τον πληθωρισμό, δεν βγαίνει. Η κοινωνία γογγύζει, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι μαγαζάτορες, οι μικρομεσαίοι και οι πάντες», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επισήμανε ότι δεν θα είναι μια μέρα διαμαρτυρίας μόνο, αλλά μια μέρα καθοριστική, για τα όσα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει, αν δεν θέλει πραγματικά αυτή η κρίση να φτάσει στην πόρτα της.
Ο κ. Μπράτης τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αισθάνονται εργασιακά πιο ασφαλής στην περίοδο κρίσης που διανύουμε και στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, ανακτώνται σιγά σιγά κάποιες, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, είχαν πάντα περιορισμένες οικονομικές απολαβές, οι μισθοί είναι τραγικοί, μετά από 12 χρόνια κρίσης έχουν μειωθεί κατά 40%, έχουν καταργηθεί τα δώρα, ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ δεν έχει δοθεί καμία αύξηση ούτε στον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ είναι η πρώτη φορά που ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τον κατώτατο μισθό του Δημοσίου.

Ο κ. Μπράτης ανέφερε ότι τα τρία τελευταία χρόνια διορίστηκαν περίπου 25.000 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό, ενώ αυτοί οι άνθρωποι που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καλούνται να ζήσουν με 734 € τον μήνα, όταν σε τουριστικές περιοχές τα ενοίκια είναι 400 ως 500 €. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουμε παραιτήσεις εκπαιδευτικών, που δεν πηγαίνουν να αναλάβουν υπηρεσία, γιατί δεν βγαίνουν από το κόστος ζωής.
«Οι μισθοί στο Δημόσιο είναι τραγικοί και αυτό που λέει ο πρωθυπουργός για αυξήσεις με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα ψέμα, καθώς οι αυξήσεις είναι από 1,83 € μέχρι 14,66 € τον μήνα. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, βγήκαμε από τα μνημόνια μετά από 12 χρόνια, τώρα ακούμε ότι βγήκαμε από την υψηλή εποπτεία, αλλά αυτό δεν έχει κανένα αντίκρισμα, ούτε στους μισθούς, ούτε στη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Μπράτης ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αύξηση μισθών τουλάχιστον στο ποσοστό του πληθωρισμού, κάτι που στην ουσία σημαίνει να διατηρηθεί το περυσινό επίπεδο ζωής, που βεβαίως ήταν κονιορτοποιημένο από τα μνημόνια. Επίσης ζητούν την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, το ξεπάγωμα μιας διετίας που πάγωσε η προηγούμενη κυβέρνηση μισθολογικά και γενικά πράγματα ρεαλιστικά και καθόλου μαξιμαλιστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.