Δημόκριτος: Καμία υπέρβαση σε διοξίνες/φουράνια και βαρέα μέταλλα στην ΑΓΕΤ

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μετρήσεων 23 ως 25 Μαΐου

Το γεγονός ότι από τις μετρήσεις που έκανε το ΕΦΚΕ «Δημόκριτος» στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο στις 23 ως 25 Μαΐου 2018, δεν προκύπτει καμία υπέρβαση στις παραμέτρους των διοξινών/φουρανίων, ούτε και των βαρέων μετάλλων, αναφέρεται στα συμπεράσματα των μετρήσεων του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, που σημοσιοποίησε σήερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Οι μετρήσεις αφορούν την υλοποίηση του έργου «Λήψη δύο συνεχόμενων δειγματοληψιών και ανάλυσης των ληφθέντων δειγμάτων στον Περιστροφικό κάμινο (ΠΚ1) του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στα Αστέρια Αγριάς Ν. Μαγνησίας για τις παραμέτρους Σ(Cd + Tl), Hg, Σ(As, Sb, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V), PCDDs + PCDFs)» το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της από τις 16-05-2018 σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Σύμφωνα με την έκθεση του «Δημόκριτου» στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Λήψη δύο συνεχόμενων δειγματοληψιών και ανάλυσης των ληφθέντων δειγμάτων αερίων εκπομπών στο Περιστροφικό κλίβανο (Π.Κ.)1 στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στα Αστέρια Αγριάς Ν. Μαγνησίας, για τις παραμέτρους Σ (Cd +Tl), Hg, Σ(As, Sb, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V), PCDDs+PCDFs» διεξήχθησαν μετρήσεις εκπομπών αέριων ρύπων για διοξίνες (PCDDs+PCDFs) και βαρέα μέταλλα (Ti, V, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, As, Cd, Sb, Hg, Pb) στις 23, 24 και 25 Μαΐου 2018.

Το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης διοξινών είναι διαπιστευμένο για τις αναλύσεις διοξινών κατά ISO/EN 17025 από το ΕΣΥΔ (Αρ. Πιστ. 321-3). Ακόμη το Εργαστήριο έχει ορισθεί Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάλυση διοξινών και PCBs.
Το Eργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος είναι διαπιστευμένο για τις αναλύσεις βαρέων μετάλλων κατά ISO/EN 17025 από το ΕΣΥΔ (Αρ. Πιστ. 447-3).

Η δειγματοληψία διοξινών και φουρανίων διενεργήθηκε σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο EN 1948-1:2006.

Η ανάλυση διενεργήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ 1948-2:2006 και ΕΝ 1948-3:2006 και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι εξής:
 Μέθοδος εκχύλισης: soxhlet
 Μέθοδος ποσοτικοποίησης: Ισοτοπική αραίωση
 Μέθοδος ανίχνευσης: GC-HRMS

με αβεβαιότητα u = 11%.

Για τα βαρέα μέταλλα η δειγματοληψία και η ανάλυση των As, Cd, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, Pb, Sb, Ti and V διενεργήθηκε σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο EN 14385:2004 ενώ η δειγματοληψία και η ανάλυση του Hg διενεργήθηκε σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο EN 13211:2005.

Στον ΠΚ1 η δειγματοληψία
Οι δειγματοληψίες διοξινών πραγματοποιήθηκαν 24 και 25 Μαΐου στη καμινάδα Π.Κ.-1 και διήρκεσαν 8 ώρες η κάθε μία. Οι δειγματοληψίες βαρέων μετάλλων πραγματοποιήθηκαν 23 και 24 Μαΐου στη καμινάδα Π.Κ.-1 και διήρκεσαν 1 ώρα η κάθε μία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με ημερομηνία 19/6/2018 της επιτόπιας αυτοψίας στις εγκαταστάσεις του έργου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εργοστάσιο της στο Βόλο στις 24 & 25 Μαΐου 2018, ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των δειγματοληψιών το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε ως εναλλακτικό καύσιμο το απορριμματογενές καύσιμο (RDF) με κωδικό ΕΚΑ 19 12 10, το οποίο είχε εισαχθεί από την ιταλική εταιρεία Metalferro S.r.l, και είχε μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου με το φορτηγό πλοίο τροφοδοσίας M/V “KERIM”, στις 31/03/2018. Η ροή εναλλακτικού καυσίμου στο προασβεστοποιητή ήταν 5t/h.

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για Διοξίνες και φουράνια τα αποτελέσματα είναι σύνολο TEQ-PCDD/PCDF: 6.40308 στο πρώτο δείγμα και 4.703264 στο δεύτερο δείγμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το άθροισμα της αέριας και της στερεής φάσης των βαρέων μετάλλων είναι Σ(Sb+As+Pb+Cr+Co+Cu+Mn+Ni+V) 0.03434 στο πρώτο δείγμα και 0.02526 στο δεύτερο δείγμα.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο Δρ. Λεόντιος Λεοντιάδης Υπεύθυνος Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”, «με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Δεν υπάρχει υπέρβαση ορίου για τις διοξίνες/φουράνια σε καμία δειγματοληψία.
2. Δεν υπάρχει υπέρβαση ορίου για τα βαρέα μέταλλα σε καμία δειγματοληψία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.