Δημοτικό Συμβούλιο: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

«Μπαλάκι» μεταξύ των παρατάξεων οι ευθύνες για καύση RDF εκ μέρους της ΑΓΕΤ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα την Παρασκευή και αύριο ο σε αργία δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού Αχ. Μπέος θα καταθέσει μηνύσεις κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΔΣ. ΑΓΕΤ και κατά παντός υπευθύνου.
Τα παραπάνω τόνισε κατά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θάνος Θεοδώρου που επανέλαβε ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού, υποχρεούται να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας καύσης εναλλακτικών καυσίμων και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνονται έλεγχοι από ελεγκτικές αρχές. “Κανένας έλεγχος δεν θα ανακοινώνονταν από Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν εμείς δεν φέρναμε το θέμα στη Δικαιοσύνη”, δήλωσε.

Ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας” Μαργ. Πατσιαντάς τόνισεότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί αναλυτικά στο Δ.Σ. Βόλου, διότι βαθειά πολιτικό και ότι η άδεια που δόθηκε από τον κ. Μανιάτη, αρμόδιο υπουργό επί κυβέρνησης Σαμαρά , ολοκληρώθηκε με απόφαση Σταθάκη φέτος που επέτρεψε την μεταφορά του εναλλακτικού καύσιμου με πλοία. “Εφόσον δεν ανακαλείται απόφαση τρανή απόδειξη ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική, ενίσχυσης μεγαλοβιομηχάνων που σημαίνουν υπερκέρδη για ΑΓΕΤ και καρκίνος για τους πολίτες. Να επιμείνουμε σε ανάκληση απόφασης Μανιάτη”, πρότεινε.

Η επικεφαλής της “Επιλογής Ευθύνης” Νατάσα Οικονόμου, τόνισε ότι όψιμα η Δημοτική Αρχή άλλαξε πλεύση και κάνει λόγο για ελεγκτικούς μηχανισμούς και προβαίνει σε μηνύσεις και επιφυλάχθηκε η παράταξή της να λάβει θέση. Επιπλέον τόνισε ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση η παράταξή της είναι αντίθετη στην καύση του RDF, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο Μιχ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων έπρεπε να προχωρήσει εδώ και χρόνια αλλά τόνισε ότι είναι αντίθετος στην καύση RDF γιατί η ΑΓΕΤ βρίσκεται κοντά στον ιστό της πόλης που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. “Χαίρομαι που αλλάξατε στάση και από θέση επιφύλαξης, πιάσατε τον ταύρο από τα κέρατα και πηγαίνετε στην δικαιοσύνη”, είπε και ζήτησε από αρμόδιο τμήμα δημοτικού συμβουλίου να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για όλα όσα προβλέπει η Μ.Π.Ε. που εγκρίθηκε για την ΑΓΕΤ και αν τηρείται.

Τέλος, ο Απόστολος Νάνος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε ότι έγκαιρα το ΚΚΕ έθεσε το πρόβλημα και με σταθερή θέση και κατηγόρησε όσους για το θέμα “έκαναν κωλοτούμπες, αλλάζοντας αρχικές τους θέσεις”, μηδενός εξαιρουμένης της δημοτικής αρχής. Έκανε λόγο για διγλωσσία και υποκρισία κάποιων που “περίσσεψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Επισήμανε ότι το θέμα θα έπρεπε να έλθει ως θέμα ημερήσιας διάταξης και όχι μέσω ενημέρωσης δημάρχου.

Λαμβάνοντας το λόγο ως πολίτης ο σε αργία δήμαρχος Αχιλ. Μπέος ανέφερε ότι η διαδικασία η διαδικασία για την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ξεκίνησε το 2014 και ανατέθηκε επί ημερών του σε επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες η πρόταση των οποίων κατατέθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση. «Η ΑΓΕΤ καίει ανεπεξέργαστο υλικό έχοντας άδεια λειτουργίας, Πρέπει να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι να ενημερώνεται η εταιρία για τους ελέγχους. Το τι θα κάψουν δεν μας ρωτούν αλλά είναι δικό μας θέμα το πώς θα το κάψουν», τόνισε.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη είπε ότι η Περιφέρεια όφειλε τουλάχιστον να επιβάλει πρόστιμα κάτι που δεν έκανε και δήλωσε ότι είναι ενάντια στην καύση RDF. Όπως είπε δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας απ’ ότι έχει συνομολογηθεί.
Κατά της κ. Κοκκινάκη επιτέθηκε ο κ. Μιτζικός λέγοντας επί δύο εβδομάδες οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι τηρούσαν σιγή ιχθύος και τελικά έβγαλαν ανακοίνωση ως επιτροπή περιβάλλοντος της Δημοτικής Κίνησης.

Τέλος, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Κανελλής κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.