Δράση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών για τη γυναικοκτονία στην Αθήνα

Με αφορμή το θάνατο ακόμη μιας νέας (28χρονης) γυναίκας η οποία βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον κακοποιητή της στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων Αττικής – θυμίζοντάς μας τη άτυχη επίσης Κωνσταντίνα από τη Μακρινίτσα- και βρέθηκε δολοφονημένη έξω από αυτό, μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών ν. Μαγνησίας την Παρασκευή 12-4-24 , το απόγευμα μοίρασαν ανακοίνωση – καταγγελία στο εμπορικό κέντρο του Βόλου στους διερχόμενους. Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής συμπλήρωνε όποιος ήθελε και ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην πολλαπλή βία κατά των γυναικών, τις αιτίες της βίας αλλά την αξία της συλλογικής πάλης ως ασπίδα προστασίας ενάντια στην πολύμορφη βία.
Στην ανακοίνωση ανάμεσα στα άλλα αναφέρονταν και τα εξής:
«Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε καθημερινά έρμαια της κρατικής αδιαφορίας και οι ζωές μας να κρέμονται από μία κλωστή γιατί η προστασία μας θεωρείται κόστος για το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε περιπολικό του τμήματος για να βοηθήσει την δολοφονημένη νέα γυναίκα.
Δεν πάει άλλο με τις μακροχρόνιες και πολυδάπανες νομικές διαδικασίες, τις ελλείψεις σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία, την απουσία φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.
Η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι ψευδεπίγραφο το ενδιαφέρον τους για τη βία κατά των γυναικών. Όχι μόνο γιατί η κακοποιημένη γυναίκα παραμένει απροστάτευτη αλλά γιατί καθημερινά είναι αντιμέτωπη με τη βία της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων, της ανασφάλιστης και απλήρωτης δουλειάς, των πλειστηριασμών, την τρομοκρατία της απόλυσης, το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής της ζωής.
Απέναντι σ’ αυτήν την βαρβαρότητα η μόνη ανάσα βρίσκεται στην συλλογική δράση, στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη. Υψώνουμε «ασπίδα προστασίας», για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα, να ζει μια ζωή αξιοπρεπή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία, εκμετάλλευση και καταπίεση.
Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών διεκδικεί:
• Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.»
Το πρωί της Δευτέρας 15-4-24 μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν το ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ του Δήμου Βόλου, μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους και ζήτησαν από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης κ. Αναγνώστου να μάθουν πως λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών, αν είναι πλήρως στελεχωμένο ,καθώς επίσης και να εξασφαλιστεί μια θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό για το παιδί κακοποιημένης νέας γυναίκας -πράγμα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει από πολύ καιρό πριν- ώστε να μπορεί η μητέρα να ψάξει για δουλειά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.