Δύσκολη βραδιά στη Μαγνησία- Ανεξέλεγκτη η φωτιά (βίντεο+φωτογραφίες)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Πύρινος εφιάλτης

Πύρινος εφιάλτης «τύλιξε» τη δυτική Μαγνησία με τους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού αλλά και το Σέσκλο, το Διμήνι και τις δύο Βιομηχανικές περιοχές Βελεστίνου και Βόλου να περικυκλώνονται από φλόγες, καταστρέφοντας περιουσίες, αποθήκες, καίγοντας ζώα αλλά και σπίτια. Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου με εγκαύματα, ένας 45χρονος βοσκός στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου απανθρακώθηκε, ενώ νεκρή είναι και μία ηλικιωμένη γυναίκα από την περιοχή του Πλατάνου Αλμυρού.

Δύσκολη προμηνύεται η βραδιά στη Μαγνησία, με τη φωτιά να συνεχίζεται να καίει ανεξέλεγκτα.

Η ανησυχία είναι έκδηλη για την εξέλιξη της πυρκαγιάς καθώς η φωτιά δεν δύναται να οριοθετηθεί κατά την διάρκεια της νύχτας.

Οι φλόγες πλησιάζουν στα Μελισσάτικα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.


Η φωτιά πίσω από τα Μελισσάτικα 

Δύο νεκροί στα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα της Μαγνησίας
Δύο νεκροί στη Μαγνησία είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή, με το πύρινο μέτωπο να είναι ανεξέλεγκτο.

Πιο συγκεκριμένα, απανθρακωμένη βρέθηκε μία γυναίκα, το απόγευμα, στον οικισμό Χοροστάσι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα είχε κινητικά προβλήματα και το τροχόσπιτο όπου διέμενε, βρισκόταν σε χορτολιβαδική απόταση, λίγα μέτρα από την παραλία.

Η κατάσταση άρχισε να τίθεται εκτός ελέγχου, όταν ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας αποφάσισε να επιδοθεί στη μάχη της κατάσβεσης. Αντί ν’ ακολουθήσει τις οδηγίες των Αρχών και να απομακρυνθεί από την περιοχή, όταν είδε τη φωτιά, προσπάθησε να τη σβήσει. Όταν πλέον κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να περιορίσει τις φλόγες και επιχείρησε να πάρει το αυτοκίνητο, για να μεταφέρει τη γυναίκα του, ήταν ήδη πολύ αργά: Το τροχόσπιτο είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Ο ίδιος βρέθηκε ζωντανός, λίγο πιο πέρα, στα δέντρα που βρισκόταν το αυτοκίνητο, όμως εξαιτίας των αναθυμιάσεων χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, στην περιοχή είχε σταλεί μήνυμα για εκκένωση, αλλά η άτυχη γυναίκα ήταν υπέρβαρη με κινητικά προβλήματα και δεν μπόρεσε να βγει από το τροχόσπιτο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αλμυρού, Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, δήλωσε ότι είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά τους δύο κατοίκους να απομακρυνθούν. Είχε, μάλιστα, μιλήσει με τον σύζυγό της άτυχης γυναίκας. Όπως εξήγησε, ακόμη, ο οικισμός είναι μικρός, καθώς μένουν επτά-οκτώ οικογένειες, ενώ το τραγικό συμβάν σημειώθηκε πέντε μέτρα από τη θάλασσα.

Λίγη ώρα μετά τον χαμό της άτυχης γυναίκας, γινόταν γνωστή άλλη μία τραγική είδηση από τη φωτιά στη Μαγνησία: Κτηνοτρόφος, ο οποίος αγνοείτο επί περίπου δύο ώρες στον Άγιο Γεώργιο Φερρών, βρέθηκε απανθρακωμένος. Ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος μετά την εκδήλωση της φωτιάς από τον αδελφό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο αδέλφια είχαν πάει στο ποιμνιοστάσιο, προκειμένου να σώσουν τα ζώα τους, όταν πληροφορήθηκαν για τη φωτιά. Ο ένας αδελφός, όταν είδε τη φωτιά να πλησιάζει, έφυγε, ωστόσο ο δεύτερος -που τελικά βρέθηκε νεκρός- αποφάσισε να μείνει, για να βγάλει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό, αλλά τον πρόλαβαν οι φλόγες.

Ο αδελφός του προσπαθούσε στη συνέχεια να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά δεν τα κατάφερε και τον δήλωσε αγνοούμενο στις Αρχές. Στο σημείο που βρέθηκε νεκρός ο άτυχος κτηνοτρόφος, τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν για ώρα να προσεγγίσουν, καθώς η φωτιά μαίνονταν με μεγάλη ένταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την περιοχή στην οποία βρήκε τον θάνατο ο 45χρονος κτηνοτρόφος, είχε σταλεί μήνυμα 112.

Εγκαυματίας στον Αλμυρό και δυο παιδιά με αναπνευστικά
Συνεχίζονται τα προβλήματα ακόμη και με την σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στον πύρινο εφιάλτη. Από τον ΣΕΑ Αλμυρού, παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ ένας εγκαυματίας και δύο παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.

Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στις φωτιές της Μαγνησίας
Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στις φωτιές της Μαγνησίας. Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης από την Κατερίνη που ήρθε με κλιμάκιο για βοήθεια, έχει τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ένας πυροσβέστης απ΄τον Βόλο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου κι ένας ακόμη , εποχικός πυροσβέστης τραυματίστηκε πιο ελαφρά στο Κ.Υ. Βελεστίνου.

112: Σε ετοιμότητα να μείνουν οι κάτοικοι των Γλαφυρών, Μελισσιατίκων, Φυτόκου
Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων. “Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γλαφυρά, Κάκκαβος, Μελισσιάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”, έγραφε το μήνυμα της πολιτικής προστασίας.

Δ. Βόλου: Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές δυστυχώς παραμένει ανεξέλεγκτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου. Όπως τονίζεται, «παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, έχοντες σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα) λόγω της επικινδυνότητας και τοξικότητας πολλών υλικών που καίγονται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και χώρους ταφής απορριμμάτων».

Καλεί τους πολίτες να περιπολήσουν την περιοχή τους ο Δήμος Βόλου
Με έγγραφό του προς τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων στις ενότητες του Δήμου Βόλου, ο Δήμαρχος, κ. Αχιλλέας Μπέος ζητεί επαγρύπνηση και κινητοποίηση για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων φαινομένων που ευνοούν την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών σας καλώ να ενεργοποιήσετε τα μέλη των συμβουλίων σας και να οργανώσετε ομάδες πολιτών που θα περιπολούν στην περιοχή σας για την έγκαιρη εντόπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων και ενημέρωση των αρμόδιων αρχών.

Κλειστές απόψε και αύριο όλη μέρα η Α΄ και Β΄ΒΙΠΕ Βόλου
Κλειστές θα παραμείνουν απόψε- δεν θα εργαστεί η νυχτερινή βάρδια- αλλά και αύριο όλη μέρα, η Α΄ και Β΄ΒΙΠΕ Βόλου, με κοινή απόφαση του ΕΚΒ, της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας.

Αγοραστός: «Είναι ανθρωπογενής – Ξεκίνησαν 4-5 μέτωπα ταυτόχρονα»
Για την μεγάλη φωτιά στο Βελεστίνο μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι «είναι περίεργο πως ξεκίνησαν 4-5 μέτωπα ταυτόχρονα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι προς τον Βόλο, στη βιομηχανική περιοχή όπου έχει φτάσει η φωτιά. Εκεί έχει δοθεί εντολή εκκένωσης βιομηχανικής περιοχής. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η πυρκαγιά γιατί έχει πάρα πολλά μέτωπα. Είναι περίεργο πως ξεκίνησαν 4-5 μέτωπα ταυτόχρονα. Η φωτιά είναι ανθρωπογενής. Προειδοποιήσαμε για τον λίβα. Ξέφυγε μέσα από οικισμό η φωτιά. Μεγάλη και άνιση η μάχη που δίνεται», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Έχουμε πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά αυτή τη στιγμή στο Σέσκλο, στο Βελεστίνο, στη βιομηχανική περιοχή περνάει προς την πάνω πλευρά και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Και είναι ντροπή. Είναι ντροπή που για οποιονδήποτε λόγο, είτε ηθελημένα ή αθέλητα μπαίνουν αυτές οι φωτιές και μάλιστα είναι είναι ντροπή και γιατί δεν τηρούν τη μνήμη των ανθρώπων που πέφτουν, όπως χθες για τους ήρωες αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους οδυνηρά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και ανθρώπινα αγαθά».

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει! Δεν αγαπάνε το σπίτι τους, τη φύση! Δεν αγαπάνε κανέναν! Οι πυροσβέστες δίνουν μάχες, ένας είναι τραυματισμένος με εγκαύματα. Δεν έχει μάνα και παιδιά; Οι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες τους, οι φωτιές είναι ανθρώπινες» είπε αγανακτισμένος ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.