Ε. Αποστόλου: Καταργείται ο φόρος στο κρασί, αναζητείται ισοδύναμο

Σε αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, που δεν απέδωσε σε καμία περίπτωση τα αναμενόμενα, αλλά αναζητά ισοδύναμα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου που επισκέφθηκε σήμερα Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στη Μαγνησία και υδεσμεύτηκε να στηρίξει τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό “Φτελιά” Πτελεού, για την επέκταση των εγκαταστάσεων και για την ανανέωση του εξοπλισμού.
Ο υπουργός που συνοδευόταν από τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή, καθώς και κομματικά στελέχη, επισκέφθηκε αρχικά τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτελεού «Η Φτελιά», στη συνέχεια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγ. Θεοδώρων και κατέληξε στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», όπου τον ανέμεναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γ. Καλτσογιάννης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος και άλλοι.

Μετά την ξενάγηση που έκανε στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ο υπουργός δήλωσε ότι πλέον αποτελεί κοινή αντίληψη στην παγκόσμια αγορά ότι το κρασί είναι ση σημαία μας των ΠΟΠ προϊόντων μας των γεωγραφικών ενδείξεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να στηρίξουμε περισσότερο τον συνεργατικό χώρο που περνάει δύσκολες ώρες. Με την παρουσία μας και με μέτρα που ήδη έρχονται, να προσφέρουμε μια ανακούφιση, γιατί θεωρούμε κατ’ εξοχήν εργαλείο στην αγροτική δραστηριότητα τον συνεργατισμό», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΡΑΣΙΔΗΜΗΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ1
Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης πρόσθεσε ότι έχοντας ως σημαία το κρασί, θα πρέπει να το απαλύνουμε από βάρη που του προσθέσαμε. «Σε κρίσιμες δημοσιονομικά συνθήκες και υπό την πίεση συμφωνιών, αναγκαστήκαμε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στη μικρή φορολόγηση του κρασιού», δήλωσε ο κ. Αποστόλου, που παραδέχτηκε ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο φορολόγηση ήταν αυτή που ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρηθούν φαινόμενα γκρίζας φορολογικής διακίνησης.

Καταργείται ο φόρος αναζητείται ισοδύναμο
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, δεσμευτήκαμε ότι μέχρι τέλους του 2017, θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος στο κρασί. Από τη δική μας πλευρά οι συναρμόδιοι υπουργοί, βρισκόμαστε σε μια φάση που επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν τουλάχιστον στο μέρος που αφορά τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, δηλαδή θα υπάρξει αντίστοιχο ισοδύναμο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις συμφωνίες που έχουμε συνάψει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Αποστόλου.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα του φόρου, αλλά είναι κάτι, από την ώρα που έχει δημιουργηθεί αυτή η επίπτωση.
Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι αυτό που απομένει για το υπουργείο είναι το κομμάτι της προώθησης, είναι να βοηθηθούν οι Συνεταιρισμοί καταθέτοντας προγράμματα προώθησης, γιατί υπάρχει ήδη η δυνατότητα απορροφώντας συγκεκριμένα ποσά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αυξηθούν από το 2018.
Ερωτηθείς για το ισοδύναμο που εξετάζεται, ο Βαγγέλης Αποστόλου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δημιουργούνται εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Να μπει σε αυξανόμενη πορεία»
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εξοπλισμού και εγκαταστάσεων να μπει η «Δήμητρα» σε μια διαρκώς αυξανόμενη πορεία, δεδομένου ότι ήδη τα προϊόντα του, όπως το τυποποιημένο κρασί και το τσίπουρο, ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά.
«Θέλουμε ο Συνεταιρισμός να μπει σε μια αποδοτικότερη και ταχύτερη αξιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή και ο Συνεταιρισμός», τόνισε ο υπουργός, που επισήμανε ότι ο Συνεταιρισμός λειτουργεί ανταποκρινόμενος στις υποχρεώσεις του.
Σε μια περίοδο κρίσης, είναι ζητούμενο να υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και από τν δική μας πλευρά θέλουμε να δημιουργήσουμε, τόνισε.

Μείωση παραγωγής τσίπουρου λόγω λαθρεμπορίου
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος δήλωσε ότι ο υπουργός είναι φίλος του και ο ίδιος αντιλαμβάνεται και σέβεται τον αγώνα του.
Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη «πληγή» για το Ελληνικό κρασί τον φόρο, που θα καταργηθεί και τόνισε ότι ενίσχυσε τη μαύρη αγορά και το κράτος έχασε χρήματα από τον ΦΠΑ. Ακόμη τόνισε ότι πρόβλημα αποτελεί το λαθρεμπόριο που γίνεται στο χύμα τσίπουρο, κάτι που έχει αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί πριν δύο χρόνια κατά 50% και να μην μπορούν να σταθούν υγιείς επιχειρήσεις.
Τέλος, ο κ. Κίτσιος δήλωσε ότι το Θεσσαλικό τσίπουρο που παράγει ο Συνεταιρισμός, έχει πάρει βραβεία μεταξύ 130 δειγμάτων.

Προς αποφυγή πλειστηριασμών για αγροτικά δάνεια
Αναφερόμενος στα Συνεταιριστικά δάνεια, που είναι αιτία λουκέτου σε Συνεταιρισμούς και της Μαγνησίας, ο υπουργός είπε ότι θα δούμε πως θα υπηρετηθούν τα αγροτικά δάνεια μέσω των διαδικασιών, από τα πανωτόκια μέχρι το εξωδικαστικό συμβιβασμό, πως θα χρησιμοποιηθεί το νομικό οπλοστάσιο για να λυθούν προβλήματα στον αγροτικό χώρο, είτε αφορά μεμονωμένους αγρότες, είτε Συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια του υπουργείου στρέφεται στο να αποφευχθούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων και υπάρχει συνεννόηση για το θέμα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Όπως εξήγησε, «αυτό που αποτελεί πρώτιστο μέλημα για μας, είναι επειδή ένα πολύ μεγάλος μέρος των χρεών που υπάρχουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης συνδέεται με αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία κυρίως Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων, είναι να μην μπει η περιουσία αυτή στη διαδικασία εκκαθάρισης, διότι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, θα φέρουν απαξιώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου υπάρχουν συνεννοήσεις για το ζήτημα, καθώς πρέπει να καλυφθεί ο εκκαθαριστής, να προστατευτεί η περιουσία και να βρίσκονται σε λειτουργία οι Συνεταιρισμοί, αλλά πάνω απ’ όλα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καλυφθούν και νομικά.

Για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων
Για το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι μπήκαν σε κάποια τάξη και έχουμε κανονικότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα θέματα των αποζημιώσεων που έχουν σχέση με απώλεια εισοδήματος και με καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, είναι θέματα που έχουν σχέση με τον ΕΛΓΑ, ως ασφαλιστικός οργανισμός που λειτουργεί ανταποδοτικά. Πρόσθεσε δε ότι επειδή ένα μέρος αυτών δεν καλύπτεται είτε γιατί δεν έχει καταβληθεί το ασφάλιστρο, είτε γιατί ο ασφαλιστικός κίνδυνος δεν προβλέπεται, το υπουργείο προσπαθεί μέσα από διαδικασίες που αφορούν ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ικανοποιήσει όσο μπορεί τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις κλιματολογικές συνθήκες και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια επαναπροσέγγιση, διότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η αγροτική δραστηριότητα και την αγροτική παραγωγή.

Βοήθεια στον Συνεταιρισμό «Φτελιά»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος από τον οργανωτικότητα, από την καθαριότητα και τον τρόπο δουλειάς 23 γυναικών του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού «Φτελιά».
Όπως είπε, πρόκειται για μια δραστηριότητα κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία ανταποκρίνεται στα λειτουργικά της έξοδα, στη βιωσιμότητά της και είναι κερδοφόρος.
«Από τη στιγμή που έχει και μια αξιόλογη παραγωγή, είναι μονόδρομος να την κρατήσουμε και να τη στηρίξουμε, διότι τέτοιες μικρές μονάδες με τέτοια απασχόληση, ιδιαίτερα στην επαρχία, είναι το ζητούμενο για μας, πόσο μάλλον όταν το αγροτοδιατροφικό κομμάτι όλοι λέμε ότι είναι αυτό που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας βοηθήσει», δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Γυναικείο Συνεταιρισμό για την επέκταση των εγκαταστάσεων και για την ανανέωση του εξοπλισμού.
Σύμφωνα με δελτίο του υπουργείου τον σημαντικό ρόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα που συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τα μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΦΤΕΛΙΑ», στον Πτελεό, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μαγνησία.
Ο υπουργός αφού συνεχάρη τις γυναίκες του Συνεταιρισμού Φτελιάς για την πολυετή επιτυχημένη τους πορεία τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας. Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι το ΥΠΑΑΤ θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Γυναικείων Συνεταιρισμών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα γυναικεία συνεργατικά σχήματα μπορούν να συμμετάσχουν σε μέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 όπως είναι τα προγράμματα της μεταποίησης, των ομάδων παραγωγών, το CLLD/Leader, οι δράσεις για τη βιολογική γεωργία, το πρόγραμμα για την μελισσοκομία κ.ά.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη
Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου σήμερα στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΦΥΛΩ», στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΦΤΕΛΙΑ», και στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο οινοποιείο της Νέας Αγχιάλου, η π. υφυπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε:
“Με χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην Μαγνησία τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευαγγ. Αποστόλου. Χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις του, οι οποίες αποτελούν και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τα αγροτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα δεχθήκαμε με μεγάλη ανακούφιση την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από την αρχή της διαβούλευσης του συγκεκριμένου νόμου.
Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες του υπουργού για την πάταξη των φαινομένων παραοικονομίας με τη λαθραία διακίνηση οίνου και τσίπουρου, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους η σημαντική μείωση των εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της απώλειας ΦΠΑ αλλά και φόρου εισοδήματος λόγω της λαθρεμπορίας. Τέλος χαιρετίζουμε την δέσμευση του υπουργού για την επιχορήγηση της Γυναικείας Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φτελιά», μέσω προγραμμάτων που σύντομα θα ανακοινωθούν”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.