Αιχμές Θεανώς Φωτίου κατά Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα Κέντρα Κοινότητας

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας

Αιχμές κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας άφησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καταλογίζοντάς του καθυστέρηση στην πρόκληση των Κέντρων Κοινότητας και τονίζοντας ότι δεν θα έχουν χρόνο οι Δήμοι να προετοιμαστούν. Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κοινωνικής προστασίας με στόχο να στηθεί ένα ισχυρό δίχτυ ειδικά για τους πολίτες που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας και για τη μη ένταξη του Βόλου στο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης είπε ότι δεν πληρούσε τρία κριτήρια και διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει μέχρι το τέλος του 2016 στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε για τα Κέντρα Κοινότητας που θα τεθούν σε λειτουργία σε όλους τους δήμους από το 2017 και κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να μην καθυστερεί άλλο τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι. Ακόμη αναφέρθηκε στο νέο νόμο πλαίσιο για την κοινωνική προστασία που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και θα βάζει τάξη στην πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, στη λειτουργία των κάθε είδους ιδρυμάτων αλλά και την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων ενώ θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα θέματα υιοθεσίας και αναδοχής.

Η κα Φωτίου, η οποία περιοδεύει στις κοινωνικές δομές που ανήκουν στο υπουργείο της σε όλη τη Θεσσαλία, έδωσε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Volos Palace, συνοδευόμενη από το γ.γ. του υπουργείου, την διευθύντρια του γραφείου της και συνεργάτες της.

Για τα Κέντρα Κοινότητας που θα λειτουργήσουν σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό, άνω των 10.000 κατοίκων, από το προσεχές φθινόπωρο (Οκτώβριο- Νοέμβριο) και συνολικά σε όλη τη χώρα από το 2017, ανέφερε ότι θα υποστηρίξουν τους δήμους στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται.

Ήδη, τόνισε, έχει βγει η σχετική πρόσκληση από τις περιφέρειες της χώρας προς τους δήμους, κοινωφελείς επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα των δήμων ή άλλους δημοτικούς φορείς προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία και λειτουργία (για 3 έτη) των Κέντρων Κοινότητας. Μάλιστα η κ. Φωτίου κάλεσε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να μην καθυστερεί άλλο τη σχετική πρόσκληση για να μπορέσουν να ετοιμαστούν έγκαιρα οι δήμοι της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.400 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να στελεχώσει τα 254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι πρώτες 700 θέσεις, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και χρηματοδότηση από προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη στο τέλος του 2016.

Νόμος για την κοινωνική προστασία
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο νόμο, που έρχεται να βάλει τάξη στα θέματα κοινωνικής προστασίας και εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ακόμη από το 1914.
Όπως ανέφερε, ο νόμος θα επεμβαίνει σε τρία βασικά συστήματα κοινωνικής φροντίδας, την πρωτοβάθμια (επιδόματα, ωφελούμενοι, ανοιχτές δομές κ.α.) τη λειτουργία με ίσους όρους και προϋποθέσεις των κάθε είδους ιδρυμάτων και τέλος τη από ιδρυματοποίηση των πολιτών που διαβιούν σε αυτά. Θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για θέματα υιοθεσίας και αναδοχής με στόχο την συντόμευση της διαδικασίας και όχι μόνο.

Να μην παραπονιέται ο Βόλος
Σε ότι αφορά το Βόλο και τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «εισόδημα κοινωνική αλληλεγγύης» η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι δεν πληρούσε τα τρία κριτήρια που τέθηκαν, για το ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό ανθρωπιστικής κρίσης και το ποσοστό ΤΕΒΑ (Ταμείο σίτισης απόρων), όμως συμμετέχει κανονικά μέχρι το τέλος του χρόνου στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. «Θα δούμε στο τέλος ποιο από τα δύο προγράμματα πήγε καλύτερα» είπε.

Επίσης έκανε λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε «εγκαταλειμμένες και ανεκμετάλλευτες» εγκαταστάσεις, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων και το κέντρο Αυτιστικών της Μαγνησίας.
«Δεν είναι δυνατόν σε μια τεράστια έκταση εννέα στρεμμάτων και κτιρίων εμβαδού 3.500 τ.μ. να εξυπηρετούνται 15 αυτιστικά παιδιά που απασχολούνται μόνο μέχρι το μεσημέρι, να λειτουργούν δύο δημοτικά σχολεία και μία στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης με ελάχιστα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.