Εφηβικός μαθητικός διαγωνισμός διηγήματος για το περιβάλλον

Μετά από πρόταση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου και έγκρισή της από το Υπουργείο Παιδείας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 83 ετών από την ίδρυσή του, ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου υπέβαλε αίτημα το οποίο και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για τη διεξαγωγή Εφηβικού Μαθητικού Διαγωνισμού Διηγήματος, με θέμα το περιβάλλον. Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά μαθητές & μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας.

Σκοπός του Διαγωνισμού:
Ο διαγωνισμός ευελπιστεί:
1. Να δώσει την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες να ξεκλειδώσουν το νόημα των λέξεων και να κατανοήσουν τη σημασία τους στον γραπτό λόγο, σε μια εποχή που προάγει και αποδέχεται την επιφανειακή επεξεργασία των πληροφοριών.
2. Να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να αποτυπώσει μέσω της γραπτής έκφρασης τις δικές της αγωνίες, όνειρα, ελπίδες και ανάγκες. Για αυτό το λόγο, το θέμα που επιλέχθηκε για τον Διαγωνισμό ορίστηκε να είναι ιδιαίτερα ευρύ, ώστε να μπορέσει κάθε μαθητής να εκφράσει τις δικές του σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά και ταυτόχρονα να εστιάσει στα σημεία που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά.
3. Να προωθήσει τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών.

Ο Διαγωνισμός Διηγήματος διέπεται από τους κάτωθι όρους:
1. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
2. Η έκταση των διηγημάτων να είναι μέχρι και 1.500 λέξεις.
3. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει στον διαγωνισμό μονάχα ένα (1) διήγημα, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ούτε έχει λάβει μέρος σε άλλο διαγωνισμό. Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς σε κλειστό φάκελο.
4. Ο φάκελος θα περιέχει το διήγημα σε οχτώ (8) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή-CD.
5. Για να εξασφαλιστεί η ανωνυμία των δημιουργών κατά την κρίση των διηγημάτων, οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν το ψευδώνυμο τους στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας του έργου που θα διαγωνιστεί και όχι το ονοματεπώνυμο τους, το οποίο θα παραμείνει κρυφό μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Οι συμμετοχές που θα λαμβάνονται με ανοιχτά προσωπικά στοιχεία θα ακυρώνονται με την παραλαβή τους.
• Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει ένας ακόμη μικρότερος φάκελος. Στο εξωτερικό του μικρότερου φακέλου θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του δημιουργού, ενώ στο εσωτερικό του θα πρέπει να υπάρχει το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, η τάξη, το σχολείο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των διαγωνιζόμενων.
6. H κρίση των έργων θα πραγματοποιηθεί από 7μελή Κριτική Επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς και λογοτέχνες.
7. Τελευταία ημέρα υποβολής έργων στον διαγωνισμό ορίζεται η 31/07/2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) ή Courier.
8. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
9. Θα δοθούν συνολικά 3 βραβεία, 5 έπαινοι, καθώς και βεβαιώσεις συμμετοχής για όλους τους διαγωνιζόμενους. Για τον διαγωνιζόμενο που θα κερδίσει το 1ο βραβείο θα δοθούν 600€, για το 2ο βραβείο 400€ και για το 3ο βραβείο 200€. Τα έργα που θα διακριθούν θα τυπωθούν σε ειδική έκδοση.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι πως ο Ροταριανός Όμιλος Βόλου έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα απεσταλμένα διηγήματα με την υπογραφή των δημιουργών τους, για τυχόν επανέκδοση του συνόλου των επιλεγμένων διηγημάτων ή για οποιαδήποτε άλλη παρόμοια χρήση.

Η αποστολή των έργων θα γίνει στη διεύθυνση:
Για τον Μαγνησιακό Διαγωνισμό Διηγήματος
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΠΑΡΚ»,
ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, ΒΟΛΟΣ
Τ.Κ. 38221
Η απονομή των βραβείων και των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να αποστέλλετε τα ερωτήματά σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
[email protected] ή [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.