Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων στο Π.Θ.: Δεν αντέχει η πόλη νέα ρυπογόνο καύση σκουπιδιών

Καλεί στο συλλαλητήριο στις 23 Οκτωβρίου στις 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας

Μεταξύ 19-23 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιείται στην πόλη του Βόλου σειρά δράσεων διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο τσιμέντου της ΑΓΕΤ-Lafarge στην Αγριά του Βόλου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε μαθητές, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς και στηρίζεται από συλλογικότητες και συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους του Βόλου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, απεργίες, αποχή από τα μαθήματα και κορυφώνονται στο κοινό συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 11:00πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Τα κεντρικά αιτήματα της πρωτοβουλίας είναι
– Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα.
– Να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου.
– Να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου.
– Να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω των διακεκριμένων επιστημόνων του και το ερευνητικό τους έργο, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην καύση σκουπιδιών. Συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποδεικνύουν χωρίς καμιά αμφιβολία τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου από σωματίδια. Δεν αντέχει η πόλη νέα ρυπογόνο καύση σκουπιδιών. Ως επιστήμονες προτάσσουμε την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας, της ιεραρχημένης διαχείρισης αποβλήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος μπροστά στην κλιματική κρίση που βιώνουμε. Επιπλέον, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οφείλουμε να δείξουμε το δρόμο στους φοιτητές μας και στην κοινωνία για τη διεκδίκηση ενός καθαρότερου περιβάλλοντος και ενός καλύτερου αύριο», τονίζεται σε ανακοίνωση.
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες της πόλης μας να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας έτσι ώστε με τη φωνή μας να δοθεί ένα καθολικό μήνυμα κατά της καύσης των σκουπιδιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.