Έντονο το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία

Το γεγονός ότι αυξάνονται σταδιακά οι Ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία, ενώ υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρων επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, επισημάνθηκε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για την ψηφιοποίηση και τη διείσδυση μικρών επιχειρήσεων στη Γερμανική αγορά.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη και του διευθυντή Βορείου Ελλάδας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αλλά με μικρό ενδιαφέρον εκ μέρους των τοπικών επιχειρηματιών.

Επενδύσεις στην πληροφορική
Ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ επισήμανε ότι η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση αυτή θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
«Μετά το τέλος των μνημονίων, τόσο το Γερμανικό Προξενείο, όσο και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, διαπιστώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον εκ μέρους Γερμανών επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην Ελλάδα και στον εμπορικό τομέα», ανέφερε.

Ο πρόξενος εξήγησε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, λόγω του ότι οι Έλληνες είναι πολύ καταρτισμένοι στον τομέα αυτό και είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η πρόσβαση των Ελληνικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, όπως και η ευκολότερη διείσδυση στη Γερμανική αγορά.

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις
Ο Ματίας Χόφμαν διευθυντής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου παρατηρείται μια αύξηση των επενδύσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά και των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας, στην οποία εξάγονται κυρίως προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα.
«Οι εξαγωγές αυξάνονται σιγά – σιγά από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και βλέπουμε ότι σε εκθέσεις στην Γερμανία όπως στην ANUGA ή την «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, αυξάνονται οι Ελληνικές εκθέσεις, που είναι πλέον σημαντικό εργαλείο για την Ελληνική οικονομία.

Για τις επενδύσεις των Γερμανών, ο κ. Χόφμαν τόνισε ότι το 2016 άρχισαν να έρχονται ξανά προς την Ελλάδα Γερμανικής επενδύσεις. Οι δύο στρατηγικές επενδύσεις είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η εξαγορά αεροδρομίων από την Fraport, ενώ υπάρχουν και άλλες μικρές και μεσαίες επενδύσεις. Όπως είπε στο κομμάτι της πληροφορικής θα επενδύσουν 5-6 Γερμανικές εταιρίες, που ξεκίνησαν με τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ το Επιμελητήριο συζητά ακόμη με τρεις εταιρίες που σκέφτονται να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα το 2019.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών αφορά τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, τη βιοενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία το ενδιαφέρον αυξάνεται ξανά. Τέλος, ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι οι επενδύσεις στην πληροφορική γίνονται στη χώρα μας, διότι υπάρχει ανάγκη για προσωπικό που οι εταιρίες δεν μπορούν να βρουν στη Γερμανία.

Θετικό ισοζύγιο εγγραφών από το 2017
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης επισήμανε ότι οι εγγραφές στο Επιμελητήριο τα τελευταία δύο χρόνια με θετικό ισοζύγιο και ιδιαίτερα το 2018 ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και εκτίμησε ότι μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι με το Προξενείο της Γερμανίας μπορεί να γίνει στενότερη συνεργασία, για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, ενώ πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση των μικρών επιχειρήσεων είναι στοίχημα για τη χώρα μας και είναι το εργαλείο που θα μπορέσει να αναδείξει την επιχειρηματικότητα και να τη φέρει στο επίπεδο που θα πρέπει να είναι.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα την ψηφιοποίηση (e future), στο οποίο συμμετέχουν πολλοί εταίροι διαφόρων χωρών και ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι καλές εφαρμογές να εφαρμοστούν και τοπικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.