Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα: Συγκεντρώνει υπογραφές ζητώντας την αποκατάσταση της καταστροφής από τον Δ.Βόλου

Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για την ματαίωση των καταστροφικών, όπως αναφέρει, σχεδίων του Δήμου Βόλου στην περιοχή του Κραυσίδωνα, διενεργεί η Επιτροπή Δημοτών συγκεντρώνοντας υπογραφές μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Avaaz (υπογράψτε εδώ). Με το δημοψήφισμα η Επιτροπή ζητά, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της καταστροφής που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει ο Δήμος Βόλου, την διατήρηση – ανάδειξη και απόδοση στους πολίτες αυτού του σημαντικού αστικού δημόσιου χώρου και την συνολική ανάπλαση της περιοχής του Κραυσίδωνα, με τη δημιουργία ενός πραγματικού γραμμικού πάρκου μήκους 2500 μέτρων στο κέντρο της πόλης του Βόλου προς όφελος του συνόλου της πόλης και των κατοίκων της.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας πηγάζει από τις κορυφές του Πηλίου, διασχίζει την πόλη στο κέντρο της και καταλήγει εκβάλλοντας στον Παγασητικό κόλπο.
Αποτελεί πνεύμονα πρασίνου, οξυγόνου και μια υπέροχη αστική εικόνα!

  Παρουσιάζει σε όλο το μήκος του -πεδινό και ορεινό- έντονο περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και αποτελεί για την πόλη μας σημαντικό φυσικό απόθεμα αστικού ελεύθερου δημόσιου χώρου, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την παρόχθια περιοχή του, που είναι οι οδοί Α. Ζάχου [πλευρά Βόλου] και Καραμπατζάκη [πλευρά Νέας Ιωνίας].

 Με αυτή τη σκέψη και όραμα η περιοχή εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Life – Environment χρονική περίοδος 1993-1996 (LIFE 93 ENV/GR/ 4518), για την Προστασία και Ανάδειξη της περιοχής, δημιουργώντας μια γραμμική ανάσα μήκους 800 περίπου μέτρων στην οδό Καραμπατζάκη. Μια περιοχή με χαρακτηριστικά αμιγούς κατοικίας, που επιπρόσθετα εφάπτεται με την περιοχή των προσφυγικών – όπου κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το ιδιαίτερα ασφυκτικό μικρό τους μέγεθος και οι πολύ στενοί δρόμοι ανάμεσά τους – καθώς και με τον χείμαρρο Κραυσίδωνα. [έκδοση
life σελ. 108-109]

Εδώ και 25 χρόνια το έργο αποτελεί ανάσα ζωής και ξεκούρασης για ΟΛΟΥΣ τους δημότες, κάθε ηλικίας και κινητικής δυνατότητας!!!

 Από το Μάρτιο του 2017 έως και σήμερα, παρά το πλήθος αντιδράσεων πολιτών, συλλογικοτήτων, καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Καθηγητή Θ. Βλαστού από τη Μονάδα Βιώσιμης κινητικότητας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διάφορων άλλων φορέων, η Δημοτική Αρχή Βόλου επιχειρεί την υλοποίηση έργου διοχέτευσης κυκλοφορίας στην περιοχή, το οποίο ψευδώς ονομάζει έργο «Ανάπλασης και Ήπιας Κυκλοφορίας».

Η παρόχθια περιοχή του χειμάρρου [Ζάχου και Καραμπατζάκη] μετατρέπεται σε δύο δρόμους οι οποίοι διαμπερώς θα διασχίζουν την πόλη συνδέοντας τρεις μεγάλες αρτηρίες, αυτή της περιφερειακής οδού Βόλου, με τις δύο εισόδους της πόλης, οδούς Αθηνών και Λαρίσης.

Η παρέμβαση του Δήμου Βόλου υλοποιείται:
με καταστροφή δύο πεζοδρομημένων τμημάτων
ξερίζωμα δέντρων και καταστροφή πρασίνου
απώλεια του τόσο απαραίτητου χώρου για τους ανθρώπους και
κυρίως κατάργηση της δυνατότητας για συνολική προστασία και ανάδειξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και της πόλης

Με δεδομένη την κοινή προσπάθεια όλων μας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του ελεύθερου δημόσιου αστικού χώρου, των ήπιων μετακινήσεων στην πόλη και των αναπλάσεων που πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην Βιώσιμη πόλη και την αστική υγεία:

σας καλούμε να συμπορευτείτε στον αγώνα μας για:
την ματαίωση των καταστροφικών σχεδίων του Δήμου Βόλου στην περιοχή
την αποκατάσταση της καταστροφής που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει ο Δήμος Βόλου
την διατήρηση – ανάδειξη και απόδοση στους πολίτες αυτού του σημαντικού αστικού δημόσιου χώρου
την συνολική ανάπλαση της περιοχής του Κραυσίδωνα, με τη δημιουργία ενός πραγματικού ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ μήκους 2500 μέτρων στο κέντρο της πόλης του Βόλου προς όφελος του συνόλου της πόλης και των κατοίκων της. Η χωροθέτησή του να περιλαμβάνει την κοίτη του χειμάρρου
Κραυσίδωνα, τους παρόχθιους χώρους των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη καθώς και το ήδη διαμορφωμένο από το Πρόγραμμα LIFE τμήμα.