«Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών»: «Παρακολουθούμε το πινγκ-πονγκ ευθυνών»…

Αιτήματα στην Περιφέρεια για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για μια σειρά σχετικών έργων- φακέλων

«Για ακόμη μια φορά, παρακολουθούμε το πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης-περιφέρειας- υπουργείου, σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος, την ατμοσφαιρική ρύπανση» όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της «Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών» η οποία αναφέρεται ότι εκδόθηκε «με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της “Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ”».
Όπως τονίζεται, «μία από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως, που στον Βόλο, εξαιτίας και της γεωμορφολογίας της περιοχής μας, παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, σύμφωνα και με τις επιδημιολογικές μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ανεπίτρεπτο κι ανεύθυνο να γίνεται συνέχεια αυτή η ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου (νυν και πρώην) και οι πολίτες να είμαστε στη μέση, θύματα του κέρδους των βιομηχανιών κ της ανευθυνότητας του κράτους.

Η καύση σκουπιδιών είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο και την πανίδα, καταστροφική για την χλωρίδα και κοστοβόρα για την οικονομία, σύμφωνα με πολλές μελέτες κι έρευνες παγκοσμίως, ακόμη και όταν γίνεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις, και όχι σε εργοστάσια 100 ετών όπως αυτό της LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής).
Δυστυχώς, παρατηρείται μια τάση να συνδέεται η ρύπανση μόνο με την οσμή ή αντίθετα, να μη συνδέεται η οσμή με τη ρύπανση (Ας μην ξεχνάμε δηλώσεις κ.κ. Αγοραστού και Κολυνδρίνη στο παρελθόν ότι η οσμή δεν σημαίνει και ρύπανση). Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση της οσμής (η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή στους πολίτες στον Βόλο σχεδόν καθημερινά πια) συνδέει το πρόβλημα μόνο με την οσμή: Αν μυρίζει υπάρχει πρόβλημα, αν δεν μυρίζει όλα καλά. Έτσι “παίζοντας” με την φορά του ανέμου, οι ιθύνοντες έχουν καταφέρει να διχάσουν τους πολίτες για την πηγή της ρύπανσης και ταυτόχρονα να κρύβουν τις ευθύνες τους τόσο για τον εντοπισμό των πραγματικών πηγών όσο και για την επίλυση του προβλήματος
Θυμίζουμε ότι τόσο η LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής). όσο και η “Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ” είναι αποδεδειγμένα εδώ και πολλά χρόνια οι μεγάλοι ρυπαντές της ατμόσφαιρας, γι αυτό άλλωστε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καταθέσει μήνυση εναντίον αυτών των δύο εταιριών συγκεκριμένα για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι μόνο η LagargeHolcim (ΑΓΕΤ-Ηρακλής) έχει νόμιμη άδεια να καίει σκουπίδια και μάλιστα την τεράστια ποσότητα των 200.000 τόνων RDF, εκτός των άλλων χιλιάδων τόνων εναλλακτικών και συμβατικών καυσίμων, ανά έτος. Αν η “Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ” έκανε ή κάνει παράνομη καύση σκουπιδιών χωρίς άδεια αυτό είναι αρμοδιότητα εισαγγελέα και όχι των πολιτών, σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ας το πάρουν απόφαση κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, από όπου και να προέρχεται η ρύπανση δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να ερευνούν ποιές είναι οι εστίες της. Η πολιτεία και μάλιστα οι αρχές της Πόλης και της Περιφέρειας, αυτοί πρέπει να μεριμνούν για τους πολίτες, γι’ αυτό υπάρχουν και πληρώνονται από τους πολίτες, για να τους προστατεύουν, το δε λειτούργημά τους είναι αυτό απ οκλειστικά και μάλιστα ιερό
Δυστυχώς όμως βλέπουμε για ακόμη μία φορά έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των αποκλειστικών υπεύθυνων γι αυτό το έγκλημα κατά της ζωής των Βολιωτών και καμία απόφαση η οποία να συμβάλει στην αποτροπή του.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να συμβάλλουν στον αγώνα μας για καθαρότερο αέρα και κυρίως για καθαρότερη ζωή.”»

Αιτήματα στην Περιφέρεια

Στο μεταξύ, η Επιτροπή, κοινοποίησε το αίτημα που στάλθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα, στη Γεν. Δ/νση Θεσσαλίας (Τμήμα Ανάπτυξης Μαγνησίας, Τμήμα Περιβάλλοντος Μαγνησίας και κοινοποίηση στο Συνήγορο του Πολίτη), ζητώντας τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για μια σειρά σχετικών έργων- φακέλων. Όπως τονίζεται, από την Ιφιγένεια Ηλιοπούλου που υπογράφει το σχετικό κείμενο, «έχοντας έννομο συμφέρον ζητώ τη χορήγηση αντιγράφων των εγγράφων τα οποία έχουν ληφθεί υπόψη για την έκδοση απόφασης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου ΟΕΔΑ Βόλου στη θέση Κάκκαβος, «Βεβαίωση χωροθέτησης ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης των δραστηριοτήτων : Μονάδα Επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων Βόλου” και “Μονάδα επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων Βόλου”…» κ.λ.π.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.