Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την κατάργηση τομέων ΕΠΑΛ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γ. Λαμπρούλης, σχετικά με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.

Όπως τονίζουν η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται έντονα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Η «κανονικότητα» της κυβέρνησης, στα πλαίσια της εφαρμογής και του γ’ μνημονίου, που ψήφισε με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, στο χώρο της παιδείας, πέρα από τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, χτυπά ιδιαίτερα το χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης. Στην υπ\ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08-08-2017 (Β΄ 2891) υπουργική απόφαση καθορίζεται ελάχιστος αριθμός για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Η ίδια η υπουργική απόφαση βάζει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στις ειδικότητες και τους τομείς των ΕΠΑΛ που θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα ή σχολείο ή και να σταματήσουν το σχολείο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Ν. Μαγνησίας οι βουλευτές τονίζουν ότι αρχικά 37 τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, με κάτω από 10 μαθητές, χαρακτηρίστηκαν σαν «ολιγομελή» βάσει της παραπάνω εγκυκλίου.
Απ’ αυτά με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μπροστά στην αγανάκτηση και τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, ενέκριναν τη λειτουργία 29 «ολιγομελών» τμημάτων, τρία συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό, ενώ για πέντε δεν εγκρίθηκε η λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα δεν εγκρίθηκαν οι ειδικότητες (Γ΄ τάξη):
• Τεχνικό ψύξης κλιματισμού και αερισμού και βοηθών φαρμακείων του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
• Τεχνικό θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και Τεχνικός ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δικτύων του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (εσπερινό)
• Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι καταργήσεις των παραπάνω 5 τομέων – ειδικοτήτων, που αφορούν δεκάδες μαθητές, έρχονται να προστεθούν σε ακόμη 13 που καταργήθηκαν τον Ιούνιο του 2017 (Φ. 20/98094/14/15-6-2017) και σε εκείνες του σχολικού έτους 2015- 2016 (6 τομείς και ειδικότητες), που ανάγκασαν τους μαθητές να αλλάξουν τις αρχικές τους επιλογές ή να σταματήσουν το σχολείο. Τη σειρά τους περιμένουν και τα «ολιγομελή» τμήματα ομάδων προσανατολισμού των ΓΕΛ. Στη Μαγνησία εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τα 25 τμήματα», επισημαίνουν οι βουλευτές που ερωτούν τον υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, καθώς επίσης και στα τμήματα ομάδων προσανατολισμού των ΓΕΛ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.