Εξωστρεφείς εκδηλώσεις για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας από το Νοσοκομείο

Πλήρης από ασθενείς και λίστα αναμονής για τις πέντε δομές του Νοσοκομείου

Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας αύριο Πέμπτη και το Νοσοκομείο Βόλου, για πρώτα φορά οργανώνεις εξωστρεφείς δράσεις και εκδηλώσεις, με αποδέκτη τον κόσμο, καθώς σκοπός τους είναι η ευαισθητοποίηση για θέματα ψυχικών νόσων και ο περιορισμός του «στίγματος» των πασχόντων.

Το πρόγραμμα των δράσεων ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Διοίκηση και επιστήμονες του τομέα Ψυχικής Υγείας και ο διοικητής Ματθαίος Δραμητινός τόνισε ότι στα δρώμενα, το θεατρικό και τη συζήτηση που θα γίνει το βράδυ, θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι από όλες δομές. «Η ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πάμε εμείς στον κόσμο. Η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα. Μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία να διαχειριστούν την καθημερινότητα στην κοινωνία», τόνισε.

Η υποδιευθύντρια Νοσηλευτικής Χρυσάνθη Κορώνη επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται δράσεις για την ψυχική υγεία με στόχο να περιοριστεί το στίγμα που συνδέεται με την ψυχική νόσο. «Όποιος έχει ψυχική νόσο, μπορεί να είναι λειτουργικός εφόσον έχει τη σωστή φροντίδα», επισήμανε.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τις 10.30 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αγίου Νικολάου, με εικαστικό δρώμενο και στις 11.30 στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει δεκάλεπτο θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τι θα έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή». Στο θεατρικό δρώμενο θα συμμετάσχουν φιλοξενούμενοι και επαγγελματίες υγείας των ξενώνων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «ΑΡΙΑΔΝΗ» και «ΦΙΛΥΡΑ».
Σε περίπτωση ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η διεξαγωγή τους θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Τέλος, μεταξύ 19:00-22:00, θα γίνει στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» προβολή της ταινίας «Lars and the real girl». Την προβολή θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δομές και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχει το Νοσοκομείο μας.

Η εικαστικός Έρικα Γκουντενσβάγκερ και η υπεύθυνη του Ξενώνα «Φιλύρα» Γιούλη Τσάρκα μίλησαν για το θεατρικό δρώμενο και τα εικαστικά. Το κείμενο του εικαστικού δρώμενου έγινε επί τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Βλιώρα και το δραματοποίησε η κ. Κορώνη.
Η εικαστικός καθηγήτρια του Π.Θ. ανέφερε ότι όσοι βρεθούν αύριο στον Άγιο Νικόλαο θα δουν μέσα από το εικαστικό δρώμενο πώς οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Επίσης, οι μετέχοντες στο εικαστικό έργο θα δουν τις εικόνες που ζωγράφισαν και τη ζωή τους από μια άλλη οπτική γωνία.

Πλήρεις οι πέντε δομές
Η Παναγιώτα Τσάρκα τόνισε ότι στον ξενώνα «Φιλύρα» φιλοξενούνται 15 άτομα, ενώ λειτουργούν επίσης δύο προστατευμένα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, ο ξενώνας «Αριάδνη» λειτουργεί 7 διαμερίσματα, που είναι πλήρη.
Η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου έχει δυνατότητα φιλοξενίας 15 ατόμων και πάντα είναι γεμάτη, καθώς καλύπτει την περιοχή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως άλλωστε και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι το Γραφείο Ψυχολόγων εργάζεται ασταμάτητα όπως και το κέντρο ψυχικής υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.