Ευαγγελία Κεκελέκη στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η αγορά δεν τιθασεύεται με απλές εξαγγελίες, χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι»

«Το μποϊκοτάζ στο οποίο συμμετείχε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με άλλες Ενώσεις, απέδωσε»

«Η αγορά δεν τιθασεύεται με απλές εξαγγελίες, αλλά χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι», είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ- Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών- κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Η κ. Κεκελέκη αναφέρθηκε στην αξία του μποϊκοτάζ, όταν αυτό γίνεται στοχευμένα και έδωσε συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής ενόψει Πάσχα.

« Πρέπει να υπάρχει η εποπτεία από την πολιτεία, από το Υπουργείο, από εκεί και πέρα πρέπει να ανακοινώνονται τα ονόματα αυτών που παρανομούν και μετά οι Ενώσεις Καταναλωτών, το ΚΕΠΚΑ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και κηρύσσει μποϊκοτάζ στοχευμένο απέναντι σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που έχει πιστοποιηθεί ότι παρανόμησαν», είπε η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ τονίζοντας πως τον Φεβρουάριο δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο τέσσερα ονόματα σούπερ μάρκετ που παρανομούσαν.

Το ΚΕΠΚΑ βγήκε σε μποϊκοτάζ μαζί με άλλες Ενώσεις, όπως η Ένωση Καταναλωτών Βόλου που στήριξε το μποϊκοτάζ, ανάλογα με το πόσα προϊόντα είχαν βρει ότι ξεπερνούσαν το νόμιμο ποσοστό κέρδους, και συνδέθηκαν οι ημέρες του μποϊκοτάζ με τα προϊόντα κι αυτό, σύμφωνα με την κ. Κεκελέκη, έφερε ένα αποτέλεσμα.

«Όσο διαρκούσε το μποϊκοτάζ, είδαμε μία αύξηση πραγματικά τρομακτική των διαφημίσεων και των προσφορών αυτών των αλυσίδων.  Τελείωσε η μία, ξεκινούσε η άλλη και έβαζαν και  υπερπροσφορές της τάξης του 50-60% που δεν τις είχαν ξανά», υπογράμμισε η ίδια.

«Λειτούργησε το φόβητρο»

Με αφορμή την έλευση του Πάσχα και τις τιμές του οβελία, η κ. Κεκελέκη ανέφερε ότι ανακοινώνονταν οι τιμές και ενημέρωναν ότι θα φτάσουν τα 15-16 ευρώ και δεν θα πέσουν κάτω από αυτές. Την ίδια στιγμή, τα σούπερ μάρκετ που είχε δημοσιοποιηθεί ότι είχαν κάνει παραβάσεις, ανακοίνωναν  προσφορές γύρω στα 10 ευρώ το αρνί και λίγο πιο πάνω από τα 11 ευρώ το κατσίκι, δηλαδή όσο και πέρυσι.

«Φαίνεται ότι λειτούργησε το φόβητρο ότι εάν μας ξαναπιάσουν, θα μας ξαναμποϊκοτάρουν. Οι επιχειρήσεις δεν φοβούνται τα πρόστιμα, δεν φοβούνται τους μεταξύ μας ελέγχους, φοβούνται το κρέμασμα στα μανταλάκια και φοβούνται γιατί το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουν είναι η φήμη τους.  Εάν αυτή την πλήξουμε, συμμορφώνεται η αγορά.  Αυτό πιστεύουμε ότι έγινε και τώρα με το αρνί και το κατσίκι», υπογράμμισε η κ. Κεκελέκη.

Ωστόσο, η ίδια, επεσήμανε ότι η ακρίβεια δεν έχει σταματήσει και αυτό το δείχνουν και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Μπορεί ο πληθωρισμός να έπεσε από το 12% που είχαμε, στο 6%, τα τρόφιμα όμως συνεχίζουν να είναι στο μέσο όρο στο 14%, είναι πολύ υψηλός ο πληθωρισμός και υπάρχουν κατηγορίες που είναι 20% και 25%, όπως τα λάδια, τα βούτυρα, τα γαλακτοκομικά, τα οποία είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά 12μηνου. Πέρυσι, τον Απρίλιο του 2022,  είχαμε ήδη πληθωρισμό, είχαμε ήδη κύματα ακρίβειας και μάλιστα υψηλά. Οπότε θα πρέπει να προσθέσουμε αυτά τα ποσοστά του τελευταίου 12μηνου και στα ποσοστά του προηγούμενου. Τα τρόφιμα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 20% σε μέσο όρο», εξήγησε η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ συστήνοντας στους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται τα καλάθια, αλλά να κάνει έρευνα αγοράς.

Φτάνει το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου

Η κ. Κεκελέκη αναφέρθηκε και στο θέμα των καυσίμων, με την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου να είναι ακόμη στα ύψη, σχολιάζοντας πως ανακοινώνονταν αυξήσεις πριν αυτές μπορούσαν να γίνουν, προδιαγράφοντας το μέλλον και τρομάζοντας τους καταναλωτές.

«Αυτό το φαινόμενο της ελληνικής αγοράς είναι φοβερό. Βγαίνει ο ΟΠΕΚ και λέει ότι θα μειώσω την παραγωγή, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά ο βενζινοπώλης της γειτονιάς ήδη αύξησε την τιμή. Έλεος! Για το πετρέλαιο έλεγαν ότι  θα μειωθεί η παραγωγή του στην Αραβία, η διεθνής τιμή θα αυξηθεί κι αυτά είναι προβλέψεις. Φτάνει με αυτό το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου, φτάνει με αυτή την προετοιμασία ότι ανεβαίνουν οι τιμές! Αυτό δεν μας έκαναν και το 2021 το καλοκαίρι; Μας πιπίλισαν τα μυαλά ότι θα έρθει η ακρίβεια και το άλλοθι ήταν η ηλεκτρική ενέργεια. Μας προετοίμασαν για τεράστιες αυξήσεις, ήρθαν αυξήσεις και ήταν λίγο πιο χαμηλές μας βρήκαν προετοιμασμένους και η αντίδραση δεν ήταν μεγάλη. Τώρα που μειώθηκε η ενέργεια, υπάρχει καμία μείωση; Καμία απολύτως», υπογράμμισε η ίδια.

Συνέχισε επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τους ελέγχους κι αυτοί να είναι πιο εντατικοί. «Εάν δεν αισθάνεται η αγορά την ανάσα του ελέγχου δεν υπάρχει περίπτωση να τιθασευτεί. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα κερδοσκοπούν. Δεν λέω ότι είναι όλη η αγορά, αλλά πάντα υπάρχουν και οι κακοί», σχολίασε η κ. Κεκελέκη.

Τέλος, συνέστησε στους καταναλωτές να προσέχουν πάντα την τιμή της μονάδας και να μην εμπιστεύονται ούτε καλάθια, ούτε πανέρια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε δε, πως έγινε και μία προσπάθεια η τιμή μονάδας να είναι πιο ευδιάκριτη, βήμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον καταναλωτή.

« Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε εάν ένα προϊόν είναι πιο φθηνό ή όχι. Δεν εμπιστευόμαστε ότι είναι η ίδια συσκευασία, γιατί πολλές φορές μειώνουν την ποσότητα στην ίδια συσκευασία και πάντα κάνουμε έρευνα», συμπλήρωσε.

Κάλεσε δε και τους καταναλωτές να οργανωθούν στις Ενώσεις Καταναλωτών για να δυναμώσουν τη φωνή τους  και να ακολουθούν τις οδηγίες τους. «Όταν λένε οι Ενώσεις μποϊκοτάζ, κάνουμε μποϊκοτάζ και δεν λέμε γιατί στον έναν και στον άλλο. Τα μποϊκοτάζ πρέπει να  είναι στοχευμένα και να μην είναι πυροβολισμοί στον αέρα. Να είναι πυροβολισμοί με στόχο», κατέληξε η ίδια.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.