Φ.Κουβέλης από το Βόλο: Προκηρύσσονται άμεσα θέσεις στο Λιμενικό Σώμα για την κάλυψη οργανικών κενών

Άμεσα η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο λιμάνι του Βόλου

Στην προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη οργανικών κενών στο Λιμενικό Σώμα θα προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Φώτη Κουβέλη που βρέθηκε σήμερα στο Βόλο προκειμένου να παραστεί στην έναρξη των εργασιών διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος σήμερα και αύριο στο Forum. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών που μπορεί να προκύψουν λόγω την αποχώρηση των ΑΝΕΛ λόγω του Σκοπιανού, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ για τον κ. Καμμένο τόνισε ότι η σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων και κανένα από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν δεν εκχώρησε την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα στο άλλο. Ερωτηθείς για τα ζητήματα που αφορούν στο λιμάνι του Βόλου ο υπουργός Ναυτιλίας, έκανε γνωστό ότι επίκειται άμεσα η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της ναυπογοεπισκευαστικής ζώνης, δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο προκάτοχός του Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι περί τα μέσα του Ιανουαρίου 2019 θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή για τις υποπαραχωρήσεις στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Να σημειωθεί ότι αναφορικά με το θέμα της ναυπηγοεπισκεαυστικής ζώνης στον ΟΛΒ, ο κ. Κουβέλης αποκάλυψε ότι ο λόγος που αυτό δεν έγινε νωρίτερα ήταν λόγω συμφερόντων που θεωρούσαν ότι θα αποδυναμώνονταν ο ρόλος των ναυπηγείων στο Πέραμα. Ωστόσο υπό τους νέους συσχετισμούς και την οικονομική κατάσταση, αυτό πλέον κρίνεται ότι είναι εφικτό και γι’ αυτό προχωρά η υλοποίησή του.

Για το Λιμενικό Σώμα και τα κενά σε οργανικές θέσεις

Απαντώντας σε ερώτημα για το Λιμενικό Σώμα και τα προβλήματα που υπάρχουν ο κ. Κουβέλης τόνισε:

“Το Λιμενικό Σώμα είναι ένα αξιόμαχο σώμα εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος στη θάλασσα, αλλά και για όλη τη ναυσιπλοΐα συνολικότερα. Επιτελούν το καθήκοντός τους με τον πιο καλό τρόπο, με άριστο τρόπο με υψηλή αφοσίωση στο καθήκον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή με συστηματικές προσπάθειες έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς πάρα πολλά ζητήματα του οργανωμένου εγκλήματος. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η οικονομική αναβάθμιση όλου του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η κυβέρνηση χωρίς να έχει άμεση υποχρέωση κατέβαλε τα αναδρομικά σε όλα τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τον αριθμό των οργανικών θέσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν γενικότερα στην άσκηση του καθήκοντός τους. Εργαζόμαστε συστηματικά και πιστεύω ότι τα αντιμετωπίζουμε.

Σχετικά με με την κάλυψη οργανικών κενών και αν επίκειται προσλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το προσφυγικό ο υπουργός δήλωσε:

Το ζήτημα του προσφυγικού είναι σημαντικό. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντοτε με σταθερή και αταλάντευτη την επιλογή μας για την ανθρωπιστική παρουσία της χώρας μας, να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Σε ότι αφορά το Λ.Σ. πρέπει να σας πω ότι έχουμε οργανικές κενές θέσεις και θέλουμε να τις καλύψουμε με μια προκήρυξη που θα γίνει το επόμενο διάστημα για προσλήψεις. Όπως γνωρίζετε από το 2019 η είσοδος στο Λ.Σ. θα γίνεται σε επίπεδο Πανελληνίων Εξετάσεων. Έτσι λοιπόν οι προσλήψεις αυτές θα γίνονται με το πανελλήνιο σύστημα εξετάσεων, όπως γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας και πιστεύω ότι αυτό αναβαθμίζει σε κάθε περίπτωση και το επίπεδο σπουδών αλλά αντιμετωπίζει και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και με την αξιοκρατία.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που μπορεί να προκύψουν λόγω εθνικών ζητημάτων ο κ. Κουβέλης είπε πως οι εκλογές σύμφωνα με τις επιλογές της κυβέρνησης θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι μόνο τα εθνικά θέματα, αλλά σε ποια πολιτική θα πάει η χώρα μας. Εμείς υποστηρίζουμε και το υπηρετούμε ότι η δική μας πολιτική είναι εκείνη που έχει το προοδευτικό περιεχόμενο περιεχόμενο και γι’αυτό πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα διακρίνει τις πολιτικές και θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θέλει ο ίδιος να παραμείνει ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης απάντησε πως ο “κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι εφόσον έρθει στη Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη των Πρεσπών θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσει την παρουσία της κυβέρνησης” ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι “η απόχώρησή του είναι δικό του ζήτημα” διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων έγινε στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων και κανένα από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν δεν εκχώρησε την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα στο άλλο.

Συμφέροντα από το Πέραμα εμπόδισαν την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Βόλο

Ερωτηθείς σχετικά με την υπουργική απόφαση που εκκρεμεί για την αδειοδότηση ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Βόλου, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως αυτή θα γίνει άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο λόγος που δεν έγινε νωρίτερα ήταν ορισμένα συμφέροντα που θεώρησαν ότι θα αποδυναμώνονταν η αντίστοιχη δραστηριότητα στο Πέραμα. Ωστόσο σήμερα, όπως είπε ο υπουργός υπό τους νέους συσχετισμούς και τη νέα οικονομική πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε καινούρια βάση. Παράλληλα δήλωσε πως θα απαλειφθεί η λέξη “αναψυχής” από τις σχετικές διατάξεις προκειμένου η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα να αφορά κάθε είδους σκάφης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Κουβέλης ο Βόλος δεν θα γίνει πέραμα, ούτε το αντίστροφο. “Η κάθε περιοχή έχει τη δική της δυναμική και τις δικές της ανάγκες”.

Εντός του Ιανουαρίου ο νόμος για της υποπαραχωρήσεις

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που επίκειται να ψηφιστεί στη Βουλή για τις υποπαραχωρήσεις στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως ήδη έχει σταλεί στη Βουλή και η ψήφισή του προγραμματίζεται να γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, ενώ με αντίστοιχα γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσουν και οι διεθνείς διαγωνισμοί που θα γίνουν από τους οργανισμούς σε συνεργασία με το Υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.