Αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται οι καταναλωτές ενόψει Σαρακοστής, καθώς οι τιμές στα παραδοσιακά σαρακοστιανά είδη καταγράφουν αυξήσεις από 5% έως και 40% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι συνολικές ανατιμήσεις ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 30%, την ώρα που οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν ξεπερνούν το 2%.
Η εικόνα στα σούπερ μάρκετ του Βόλου αποτυπώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες για το οικογενειακό τραπέζι. Όπως προκύπτει και από την Έρευνα Γνώμης Καταναλωτών του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 74% των πολιτών δηλώνει ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία διετία, ενώ 8 στους 10 περιορίζουν ακόμη και βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, ενέργεια και υπηρεσίες υγείας.
Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2025 διαμορφώθηκε στο 2,6%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2%), ενώ στα τρόφιμα έφτασε το 3,6%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το 28,27% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μικτές αποδοχές γύρω ή κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Αντίθετα, τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 78% την τελευταία εξαετία, από 9,11 δισ. ευρώ το 2019 σε 16,25 δισ. ευρώ το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά Μαγνησίας πραγματοποίησε εξόρμηση έξω από κεντρικό σούπερ μάρκετ του Βόλου, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό και συνομιλώντας με πολίτες. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ακρίβεια λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα και απαιτούνται άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και συνταξιούχων».
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών, η μείωση έμμεσων φόρων στα βασικά είδη διατροφής και ενέργειας, καθώς και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής.




































