Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ απαξίωσε το πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης που διέθετε η Άλλη Μεριά, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει νερό και οι κάτοικοι να αναγκάζονται να ποτίζουν τους κήπους τους με νερό ύδρευσης, κατήγγειλε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Γιάννης Γκουντέλιας.
Κάτοικοι της Άλλης Μεριά έκαναν λαϊκή συνέλευση και εξέδωσαν ανακοίνωση και θίγουν το ζήτημα της άρδευσης και της ύδρευσης ενώ η ΔΕΥΑΜΒ κάνει λόγο για υπερκατανάλωση και «χτυπάει» καμπανάκι για μείωση της πίεσης ή εκ περιτροπής διακοπές, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού.
Ο κ. Γκουντέλιας είπε ότι η άρδευση μέσω υδραυλάκων δεν υφίσταται στην Άλλη Μεριά. Όπως εξήγησε εδώ και χρόνια ο οικισμός είχε δύο παράλληλα δίκτυα με υδρόμετρα και δεξαμενές, για τα οποία η πρώην Κοινότητα Άλλης Μεριάς είχε δαπανήσει εκατομμύρια και τρεις τετραετίες για το έργο, γιατί υπήρχε πρόβλημα με την ύδρευση της Άλλης Μεριάς. Επρόκειτο για ένα δίκτυο που συγκέντρωνε το υποβαθμισμένο νερό για άρδευση μέσω υδραυλάκων, έργο που ήταν πρωτότυπο για την εποχή.
«Επειδή υπάρχουν ξεχωριστές δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης, εδώ και ένα χρόνο άρχισε το ξήλωμα του δικτύου άρδευσης, η μια δεξαμενή έγινε ύδρευσης, με αποτέλεσμα το πάνω μέρος του νερού να μην έχει αρδευτικό νερό, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται για άρδευση στους κήπους το νερό ύδρευσης, με οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών», ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος.
Ο κόσμος αντέδρασε, η ΔΕΥΑΜΒ έδωσε μια προσωρινή λύση, ακολούθησε ο χειμώνας και οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, έγιναν ζημιές στα δίκτυα, αποκαταστάθηκε μόνο το δίκτυο ύδρευσης, ενώ το δίκτυο άρδευσης έχει τρεις ζημιές εντός του οικισμού, που μπορούν να αποκατασταθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας, επισήμανε ο κ. Γκουντέλιας.
Ο ίδιος είπε ότι για το νερό άρδευσης βγαίνει λογαριασμός μια φορά τον χρόνο από τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ και 10 χρόνια που έχει αναλάβει η παρούσα Δημοτική Αρχή, με την εγκατάσταση μετρητών για ύδρευση και άρδευση σε κάθε πάροχο, κάτι που ισχύει μόνο για την Άλλη Μεριά.
Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, το δίκτυο άρδευσης της Άλλης Μεριάς τροφοδοτούνταν από γεωτρήσεις, οι οποίες όμως έχουν να συντηρηθούν έξι χρόνια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε λειτουργία και να μην αποδίδουν. Όπως ανέφερε, η Ρίτσα, η πηγή του Κατηχωρίου που από χρόνια έστειλε το νερό στους υδραύλακες της Άλλης Μεριάς, είναι εκτός λειτουργίας και θέλει μια μικρή παρέμβαση ώστε το νερό να μπει στο δεύτερο δίκτυο, ενώ οι μικροπηγές της Άλλης Μεριάς και οι γεωτρήσεις είναι σε αχρηστία.
Υπάρχουν ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση
Ο κ. Γκουντέλιας τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες στη ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση του νερού και η Επιχείρηση με την ανακοίνωση που εξέδωσε για υπερκατανάλωση, προσπαθεί εντέχνως να μεταθέσει το πρόβλημα στους κατοίκους γύρω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες.
Ο πρώην αντιδήμαρχος παραδέχεται ότι οι κάτοικοι κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση και είπε ότι η ΔΕΥΑΜΒ μπορούσε να ελέγξει τα υδρόμετρα και να μην επιλέξει την κατ’ αποκοπήν πληρωμή και όσα m3 νερού θέλει χρησιμοποιεί ο καθένας. Όπως ανέφερε σε χωριά υπάρχουν υδρόμετρα που δεν μετρούν καταναλώσεις και ο κόσμος πληρώνει κατ’ αποκοπή ένα ποσό.
Αναφερόμενος στις ευθύνες που υπάρχουν στη διαχείριση του νερού στο Κεντρικό Πήλιο, ο πρώην αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η πηγή Λυρίτση είναι σε αχρηστία, η πηγή Γερακιά, στην Πορταριά (1000 μ. υψόμετρο) είναι αναξιοποίητη. Επίσης είπε ότι στις Σταγιάτες, που έγινε η μεγάλη αναστάτωση με τους κατοίκους, η ΔΕΥΑΜΒ εκδικητικά απέκλεισε την πηγή της Κρύας Βρύσης, έφερε νερό από την Πορταριά (πηγή Μάνα) και το στέρησε από τους Βολιώτες, ενώ το νερό της πηγής εκτός από την κεντρική βρύση και μερικά σπίτια που υδροδοτεί, πάει χαμένο.
«Επειδή γνωρίζω την απόδοση της πηγής στις Σταγιάτες, έχω υπολογίσει ότι αυτή τη στιγμή ο Βόλος χάνει 500-600 m3 νερού ανά 24ωρο», ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος.
Γεωτρήσεις εκτός λειτουργίας
Σχετικά με τις γεωτρήσεις, είπε ότι αυτές της Άλλης Μεριάς είναι ανενεργές εδώ και 6 χρόνια, υπάρχει μια γεώτρηση στην Πορταριά που έγινε επί κοινοτάρχη Β. Κοντορίζου και «ταπώθηκε» για ώρα ανάγκης, έχει απόδοση 40 m3 την ώρα και ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε εδώ και 10 χρόνια.
Σ ε σχέση με τα υδρόμετρα, ο κ. Γκουντέλιας ανέφερε ότι στην Πορταριά το μισό χωριό έχει υδρόμετρα και το άλλο μισό όχι, όπως και στη Μακρινίτσα, στην οποία το δίκτυο είναι παλιό, χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού, υπάρχει μελέτη για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μακρινίτσα, η οποία παραμένει στα συρτάρια της ΔΕΥΑΜΒ. Όπως ανέφερε θα μπορούσε θα γίνει το έργο, για να εξοικονομηθεί νερό για το Πολεοδομικό Συγκρότημα.





























