Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη επιχειρεί να υποβιβάσει και να στραγγαλίσει την υπόθεση βασανισμού και τον βαρύ τραυματισμό του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς, που επέφερε τον θάνατό του έναν μήνα μετά, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Μάγγος, ενόψει της δίκης αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι δικηγόροι Άννη Παπαρούσου και Θεόδωρος Καπάτος, που επισήμαναν ότι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να κατηγορηθούν σε βαθμό κακουργήματος και όχι να παραπεμφθούν σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Ο κ. Μάγγος τόνισε ότι ο γιός του Βασίλης χτυπήθηκε ανελέητα από πέντε αστυνομικούς έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου στις 14 Ιουνίου 2020, στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα να τον πετάξουν στον δρόμο με επτά σπασμένα πλευρά, θλάση ήπατος και χολής και ψυχική κατάρρευση, που επέφερε τον θάνατό του έναν μήνα μετά.
Ο ίδιος είπε ότι αύριο εκδικάζεται η ψευδομήνυση του εισαγγελέα, που έχει σκοπό να υποβιβάσει και να στραγγαλίσει την υπόθεση, με παραπομπή τριών από τους οκτώ αστυνομικούς που τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα να πρόκειται για μια ανούσια διαδικασία. Ο ίδιος είπε ότι έπρεπε να εκδικαστούν μαζί και οι δύο μηνύσεις που κατέθεσε η οικογένεια και τόνισε ότι στερείται το βασικό δικαίωμα ως πολίτες της ισονομίας απέναντι στον νόμο.
Η δικηγόρος της οικογένειας Άννη Παπαρούσου, έκανε λόγο για τρία επίπεδα βασανισμού του Βασίλη Μάγγου, έξω από τα Δικαστήρια, στο αστυνομικό όχημα και μέσα στην Αστυνομία και τον πέταξαν όπως είπε έξω με σπασμένα πλευρά και πλήξεις ζωτικών οργάνων. Όπως είπε τα αδικήματα που τυποποιούνται λόγω των τραυμάτων και κακοποίησης με δημόσια καταγγελία είναι κακουργήματα και έπρεπε να είναι και από την πλευρά του δικαστικού μηχανισμού για να μην χρειάζεται κανείς να κάνει εκκλήσεις για απόδοση Δικαιοσύνης.
Επίσης είπε ότι η οικογένεια κατέθεσε δύο μηνύσεις που τέθηκαν στο αρχείο με διάταξη της Εισαγγελίας και έγινε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Η συνήγορος κατήγγειλε ότι η ΕΔΕ κινήθηκε μετά τον θάνατο του Βασίλη και για την εισαγγελική έρευνα δεν χρησιμοποιήθηκε το υλικό που περιλαμβάνεται στις μηνύσεις της οικογένειας, αλλά της αστυνομίας, που ήταν ελλιπή και είχε ατέλειες.
Τέλος η κα Παπαρούσου ανέφερε ότι αύριο αυτή η δίκη είναι σωτήρια για τους αστυνομικούς γιατί τους επιφύλαξε την χαμηλότερη ποινική κατηγορία κι είναι το σύνηθες κατηγορητήριο όταν τελούνται τέτοιες βιαιότητες. Θα πάμε αύριο σε μία δίκη που έχει ενδιαφέρον αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στη δίκη που θα έπρεπε να γίνει για τον βασανισμό του,κατέληξε.
Ο δικηγόρος Θεόδωρος Καπάτος, ανέφερε ότι στην αυριανή υπόθεση καλούνται ως μάρτυρες οι γονείς που δεν ήταν παρόντες στον ξυλοδαρμό έξω από τα Δικαστήρια τη στιγμή που ο ξυλοδαρμός έγινε σε χώρο που συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, κάτι που δεν βοηθά στην απονομή Δικαιοσύνης.
Επίσης τόνισε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταλογίζει πλημμέλειες στο πως διενεργήθηκε η ΕΔΕ στο πότε ξεκίνησε και για το λόγο αυτό ζητήθηκε συμπληρωματική ΕΔΕ.
Το ΜέΡΑ25
Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι το παρακράτος της Αστικής “Δικαιοσύνης” ξεπλένει τα αγαπημένα παιδιά του συστήματος, την Ελληνική Αστυνομία και συγκαλύπτει άγριες δολοφονίες και βασανισμούς, όπως του Βασίλη Μάγγου.
Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 απαιτεί δικαίωση για τον Βασίλη και ζητά να υπάρξει δικαιοσύνη με τιμωρία για τους βασανιστές του, να σταματήσει η εκδικητική στάση της Πολιτείας απέναντι σε κινήματα και ακτιβιστές, όπως στο Βόλο και στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, που μολύνει και καταστρέφει το περιβάλλον.
Τέλος καλεί όλες και όλους, αύριο, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 9:00, στην πλατεία Ελευθερίας, στα Δικαστήρια Βόλου να σταθούν δίπλα στην οικογένεια του Βασίλη Μάγγου απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.































