Δεν αποτελεί υποκατάσταση της εργασίας του ανθρώπου, αλλά προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλους τους τομείς, επισήμανε μεταξύ άλλων ο ιστορικός, διεθνολόγος και ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος στον Βόλο.
Τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει τη δυνατότητα να γίνουν άλματα στον τομέα της ιατρικής, ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται μέχρι και κινητικές αναπηρίες να διορθωθούν, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ειδικά σε μια περιοχή όπως ο Βόλος που έζησε μεγάλες καταστροφές το 2023. Απαντώντας στο εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε κατάργηση επαγγελμάτων, επισήμανε πως καμία τεχνολογική επανάσταση δεν προχώρησε χωρίς κάποια επαγγέλματα να αναδιαμορφωθούν. Ήδη από την Α’ Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι και σήμερα επαγγέλματα χάθηκαν και άλλα δημιουργήθηκαν κάτι που συνέβη και στις υπόλοιπες επαναστάσεις μετέπειτα.

«Αν σας ρωτούσα και αν πηγαίναμε πίσω σε μία τηλεμεταφορά στον χρόνο στο 1970 ξέρετε πόσα αυτά τα επαγγέλματα του σήμερα υπήρχαν το 1970, ούτε το 50%.
Εάν έλεγε σε κάποιον τη δεκαετία του 1970 ότι εγώ θα γίνω ένας influencer ή θα γίνω μηχανικός συστημάτων θα σας περνούσε για τρελό.
Πιστέψτε με, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θέλει να κάνει τη δικιά μας τη δουλειά, δεν την ενδιαφέρει, αλλά αυτό που εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να τη μάθουμε έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα τη δουλειά μας, όχι εκείνοι να κάνει τη δική μας τη δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογεωργίου.

Ιγνάτιος: «Είναι μηχανή και όχι άνθρωπος»
Ποτέ δεν πρόκειται να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη άνθρωπος όσο και αν εξελιχθεί υπογράμμισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος. Εξήγησε πως πρόκειται για κάτι νέο το οποίο το χρησιμοποιούν όλοι και θα μπορούσε να ασκήσει επίδραση στον άνθρωπο που αποτελεί εικόνα του Θεού.

«Πρόκειται για μηχανή και όχι για άνθρωπο, που ποτέ δεν θα γίνει άνθρωπος, όσο και αν εξελιχθεί» δήλωσε ο μητροπολίτης και διευκρίνισε πως εξαρτάται από εμάς εάν θα παραμείνουμε άνθρωποι, διότι αν παρασυρθούμε υπάρχει κίνδυνος να δεσμευτούμε από τις μηχανές και να λειτουργούμε και εμείς κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Νομίζω η εκκλησία το διασώζει με τον τρόπο που λειτουργεί, διότι στην εκκλησία είμαστε πρόσωπα ο καθένας με το όνομά του και διασώζουμε στη λατρεία, την πίστη, την παράδοση, και το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου ως μοναδική εικόνα του Θεού» κατέληξε ο σεβασμιότατος.
Γιώργος Στεργίου






























