Γ. Πανούσης από Βόλο: Η διαπλοκή έχει διαβρώσει το θεσμικό, κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα

Τόνισε ο καθηγητής εγκληματολογίας στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου

Το γεγονός ότι η διαπλοκή έχει διαβρώσει πάρα πολύ το θεσμικό, κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα και θέλει τόσα χρόνια όσα δημιουργήθηκε, δηλαδή αν πούμε ότι είναι παιδί της μεταπολίτευσης θέλει 50 χρόνια για να φύγει, τόνισε ο Γιάννης Πανούσης καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με θέμα «Κράτος Δικαίου και θεσμικές προκλήσεις ιχνηλατώντας τις αντοχές της Δημοκρατίας»

Ο κ. Πανούσης, Ομότιμος που μίλησε για τη διαφθορά ως παθογένεια της Δημοκρατίας, σε δήλωσή του τόνισε ότι η διαφθορά έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.
Το πρώτο είναι ότι έχει νομιμοποιηθεί και οι διεφθαρμένοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν, διότι οι μισθοί δεν είναι καλοί, όλοι το κάνουν και το δεύτερο είναι οι διεφθαρμένοι και τιμημένοι, που τελικά να γίνουν αποδεκτοί από το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα, ιδίως από το δεύτερο.
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, θεσμούς και νόμους έχουμε δεκάδες, αλλά το πρόβλημα είναι η κουλούρα, που σημαίνει ότι όλοι αποδέχονται και καταγγέλλουν τη διαφθορά των άλλων, αλλά όλοι τελικά αποδέχονται αυτό το παιχνίδι του συμψηφισμού των παρανομιών, μέσα στο οποίο υπάρχει η διαφθορά και η διαπλοκή.
«Δεν είναι θέμα να κάνουμε καινούργιους νόμους. Πρέπει να αλλάξουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας, γιατί έχει διαβρώσει πάρα πολύ το θεσμικό, κοινωνικό και αξιακό μας σύστημα και θέλει τόσα χρόνια όσα δημιουργήθηκε, δηλαδή αν πούμε ότι είναι παιδί της μεταπολίτευσης θέλει 50 χρόνια για να φύγει», εκτίμησε ο καθηγητής.

Δεν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με την ανάμιξή του στα κοινά με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι είχε φοιτητή τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν ήταν πρύτανης και έχουν την παλιά σχέση καθηγητή – φοιτητή.
«Τον συνάντησα όταν εξελέγη, τα είπαμε θυμηθήκαμε τα παλιά και θέλει να με εντάξει στο σύστημα. Εγώ του είπα δεν μ’ ενδιαφέρει η πολιτική, ευχαρίστως να βοηθήσω αλλά όχι να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής», τόνισε.

Ατμόσφαιρα κουκουλώματος για τις υποκλοπές
Ο Νικόλαος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μίλησε για τις «10+1 Αλήθειες για το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Η δημοκρατία είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να περιφρουρηθεί στη χώρα, προκειμένου σαν οργανωμένη κοινωνία και σαν πολίτες να μπορέσουμε να ευημερήσουμε και να ζήσουμε.
Υπό αυτή την έννοια το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων που εδώ και 4-5 μήνες η Ελληνική κοινωνία βλέπει εξαιτίας των αποκαλύψεων δημοσιογράφων και τις καταγγελίες που ήρθαν από τον κ. Ανδρουλάκη αρχικά, είναι σοκαρισμένη και σε μεγάλη αγωνία για το γεγονός ότι πολλά πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται με πολύ αργό τρόπο και αναμφίβολα έχει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση, κάθε άλλο με κριτήρια διαφάνειας.
Όπως ανέφερε όλοι έχουμε μια αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε αργά και υπάρχει μια ατμόσφαιρα κουκουλώματος.

Ο κ. Μαρατζίδης τόνισε ότι δεν αισθάνεται στόχος και αν ενοχλεί κάποιους, η δουλειά του ανθρώπου που έχει έναν δημόσιο λόγο είναι να ενοχλεί την εξουσία και αν συμβαίνει αυτό είναι πολύ περήφανος

Το δημοσκοπικό τοπίο
Αναφερόμενος στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ο καθηγητής τόνισε ότι ένα κόμμα που κερδίζει την εξουσία ξεκινάει από μια θέση πλεονεκτήματος και οι πολίτες που το ψήφισαν έχουν μια τάση να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι καθώς περάσαμε από τη φάση των μεγάλων κρίσεων, από την περίοδο της χρεωκοπίας σε μια πιο ήρεμη περίοδο, από πλευράς οικονομικών συνθηκών, αν εξαιρέσουμε τη φάση της πανδημίας που είχαμε μια μεγάλη ύφεση, αλλά τώρα έχουμε ένα ριμπάουντ και αυτό φάνηκε τον τελευταίο χρόνο, σε ένα κομμάτι των πολιτών θεωρείται ένα στοιχείο που κάνει τους ψηφοφόρους της ΝΔ να διατηρούν την πεποίθηση ότι πρέπει να ξαναψηφίσουν.
Τέλος, ανέφερε υπάρχει ένα τρίτο στοιχείο ου είναι αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ανά καιρούς χρησιμοποιείται εργαλειακά με διάφορους τρόπους, ψηφοφόροι που για μια σειρά λόγους το 2019 δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έφυγαν και συνεχίζουν να δείχνουν μια ήπια συγκράτηση είτε να επιστρέψουν, είτε να ψηφίσουν για πρώτη φορά την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο καθηγητής τόνισε ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη αποτέλεσε έναν παράγοντα που δυσχεραίνει, έστω κατά λίγο την αξιωματική αντιπολίτευση στη δυναμική.
Ο κ. Μαρατζίδης ανέφερε ότι οι τρεις αυτοί παράγοντες διαμορφώνουν αυτό το δημοσκοπικό τοπίο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση έστω συνεργασίας, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία και οι πρώτες εκλογές να διαμορφώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.