Όλο και μεγαλύτερο αποκαλύπτεται ότι είναι το μέγεθος της διαφθοράς στους κόλπους του Δήμου Βόλου. Απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων σε φίλους και συνυποψηφίους, ένα κλίμα που παραπέμπει σε άλλου είδους οργανισμούς παρά σε αυτούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα σύστημα εξουσίας που εξυπηρετεί λίγους και εκλεκτούς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα αυτών των εννέα ετών διακυβέρνησης.
Του Αρχιμήδη Γ. Καρεκλίδη
Πολλοί θα θυμούνται την αγοραπωλησία που επιχείρησε να πραγματοποιήσει το 2015, ένα χρόνο περίπου μετά την ανάληψη της διοίκησης Μπέου, ο Δήμος Βόλου, προτείνοντας την αγορά έκτασης στην περιοχή του Σωρού ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Μαγνησίας, στον οποίο πρόεδρος ήταν εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς. Πρόθεση του Δήμου Βόλου, ο οποίος κατέχει και άλλη έκταση στην περιοχή την οποία ουδέποτε αξιοποίησε, ήταν να δημιουργήσει ένα Πολυχώρο Πολιτισμού και Τέχνης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο απώτερος στόχος βέβαια ήταν να απαλλαγεί ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός, αλλά και ο πρόεδρος του ως νόμιμος εκπρόσωπος, από ένα οικονομικό βάρος που είχε υποστεί από την επιβολή ΕΝΦΙΑ, τον οποίο και αδυνατούσε να πληρώσει. Παρά τον αγώνα που έδωσε τότε ο Αχιλλέας Μπέος και η παράταξή του, ο σκοπός δεν επετεύχθη, καθώς μετά από προσφυγή των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία» η αγορά κρίθηκε παράνομη το 2017 με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, η οποία κατέστη τελεσίδικη μετά την προσφυγή του Δήμου Βόλου στην Επιτροπή του άρθρου 152. (Περισσότερα εδώ)
Η υπόθεση Μουλά, έδειξε εξαρχής τι επρόκειτο να ακολουθήσει, δημοτικά ακίνητα «φιλέτα» κατέληξαν σε φίλους του Δημάρχου και υποψήφιους του συνδυασμού του με προκλητικές διαδικασίες, στα όρια της νομιμότητας ίσως και πέρα από αυτά. Για να καταλήξουμε σε δύο εξόφθαλμα σκάνδαλα τα οποία ήδη έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πρόκειται για τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των καταστημάτων που βρίσκονται στο ισόγειο του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, τα οποία μέσω (μάλλον) «φωτογραφικών» όρων που συμπεριλήφθηκαν στον διαγωνισμό, κατέληξαν σε γνωστή αλυσίδα φούρνων, ο ιδιοκτήτης της οποίας εντελώς τυχαία τα παραχώρησε σε νεοσύστατη επιχείρηση στην οποία μετείχε κατά το ήμισυ ένας εκ των γαμπρών του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου! Την περίεργη αυτή διαδρομή και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το σκάνδαλο, αποκαλύψαμε τον Ιανουάριο του 2022 (Σε «δικά μας παιδιά» ο «Βενέτης»). Ο Αχιλλέας Μπέος αποποιήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους ιδιοκτήτες, εκδίδοντας υβριστική ανακοίνωση εναντίον της εφημερίδας και του εμού του ιδίου.
Ο Δήμος Βόλου ως μαγαζί τους
Η «Μαγνησία» αποκαλύπτει σήμερα ακόμη ένα δείγμα της σήψης και της διαφθοράς που έχει αναπτυχθεί εντός του συστήματος εξουσίας που ασκεί ο Αχιλλέας Μπέος. Όπως προκύπτει από έγγραφα που περιήλθαν στην εφημερίδα, το δημοτικό συμβούλιο, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί, εκτός των άλλων, και για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων συγκεκριμένων μελών του. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ποτέ δεν έχει γίνει γνωστό στην κοινωνία του Βόλου ποιοι είναι οι μέτοχοι της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΝΠΣ Βόλος; Όπως προκύπτει λοιπόν από το μετοχολόγιο της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας ΝΠΣ Βόλος, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μεταξύ των 127 φυσικών προσώπων που είναι μέτοχοί της, βρίσκονται και εννέα δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου εκλεγμένοι με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή- Νέα Δυναμική». Πρόκειται για τους Γιώργο Βλιώρα, Ανδρέα Ζέρβα, Θάνο Θεοδώρου, Μιχάλη Καπουρνιώτη, Δέσποινα Κότογλου, Απόστολο Μαλαματίνη, Τάσο Μπατζιάκα, Γιώργο Πράττο και Σοφία Χάλαρη οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μικρά ποσοστά από το συνολικό κεφάλαιο της εταιρίας. Μέτοχοι στην ΠΑΕ είναι και αρκετοί επιχειρηματίες και εργολάβοι οι οποίοι τα εννιά χρόνια διοίκησης του Μπέου στον Δήμο Βόλου έχουν πάρει αρκετές απευθείας αναθέσεις για διάφορες εργασίες. Ουδεμία έκπληξη μέχρις εδώ. Για τους δημοτικούς συμβούλους όμως, οι οποίοι κατείχαν παράλληλα και την ιδιότητα του μετόχου της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος, εγείρονται σοβαρά ζητήματα παράβασης καθήκοντος, καθώς, ενώ προβλέπεται ρητά στον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων ότι «…δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον» οι ίδιοι συμμετείχαν κανονικά στις δύο συνεδριάσεις και ψήφισαν θετικά για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Σωματείο «Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Βόλου» με πρόεδρο τον Ζήση Καπουρνιώτη, πατέρα του αντιδημάρχου Μιχάλη Καπουρνιώτη, το οποίο με τη σειρά του υπομίσθωσε το Πανθεσσαλικό στην ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος που είναι και ο τελικός χρήστης των εγκαταστάσεων. Μάλιστα το τίμημα της παραχώρησης των 1500 ευρώ το μήνα, προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, με το θέμα να λαμβάνει πανελλήνια δημοσιότητα, κυρίως λόγω της διπλής ιδιότητας του Αχιλλέα Μπέου ως Δημάρχου Βόλου και προέδρου της ομάδας. Για τον λόγο αυτό ως ενεργός πολίτης του Βόλου και αφότου έλαβα γνώση των ανωτέρω, κατέθεσα αναφορά στον Εισαγγελέα Βόλου, κατά του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, για παράβαση καθήκοντος, υπόθεση η οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στις 2 Οκτωβρίου 2023.
Τα παραπάνω στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μου από συγκεκριμένα έγγραφα, τα κατέθεσα χθες στην Εισαγγελία Βόλου, όπως είχα υποχρέωση, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών εγείρεται ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα και πολλά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης. Πως είναι δυνατόν να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος και να λαμβάνει απόφαση, που γνωρίζει ότι εξυπηρετεί και τον ίδιο; Για ποιο λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν μετοχές, δεν το γνωστοποίησαν δημοσίως; Έχουν συμπεριληφθεί οι μετοχές αυτές στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, όπως υποχρεούνται από το νόμο να κάνουν; Για ποιο λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν απείχαν από τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις; Είναι δυνατόν ένα δημοτικό συμβούλιο να εξυπηρετεί τους ίδιους; Πως αυτοί οι σύμβουλοι, μέτοχοι μιας συγκεκριμένης ομάδας, θα εξυπηρετήσουν και τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής;