Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στη Μαγνησία στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στην κοινωνία

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Γυναίκες που ηγούνται φορέων, οργανισμών, συλλόγων, ομάδων. Γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην πολιτική, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση.

Πως αυτές οι γυναίκες έφτασαν μέχρι εδώ; Ήρθαν και έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα, με εχθρικές συμπεριφορές λόγω του φύλου τους και ποια ήταν/ είναι η δική τους αντίδραση;

Ποιο είναι το μήνυμα των γυναικών αυτών για την Ημέρα της Γυναίκας;

Γυναίκες στη Μαγνησία που διακρίνονται σε θέσεις ευθύνης μιλούν για την προσωπική τους εμπειρία και στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα προς όλη την κοινωνία.

Κατερίνα Παπανάτσιου: Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα της ζωής
Διανύουμε την περίοδο της 4ης Βιομηχανικής – ψηφιακής Επανάστασης, που σηματοδοτείται από τα σπουδαία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Δυστυχώς όμως, η τεράστια αυτή συγκέντρωση γνώσης και η επακόλουθη διεύρυνση των δυνατοτήτων των κοινωνιών, δε μετουσιώνεται σε δυναμική. Τουλάχιστον όχι με την ίδια ταχύτητα για όλους. Οι ανισότητες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τις σύγχρονες κοινωνίες, ενώ ολοένα και εντείνονται.
Οι γυναίκες αποτελούσαν ανέκαθεν τη πιο ευρεία κατηγορία του φάσματος των ανισοτήτων. Οι αλλεπάλληλες διεκδικήσεις τους, άμβλυναν τις βαθιές αντιθέσεις και οδήγησαν στην εμπέδωση του σπουδαίου ρόλου τους, σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας. Ωστόσο, ακόμη και στον 21ο αιώνα, η πλήρης ισότητα δεν έχει εξ ολοκλήρου επιτευχθεί. Αποτελεί συχνό φαινόμενο να αμφισβητείται ο πολυδιάστατος ρόλος της γυναίκας, με αποτέλεσμα να νιώθει μόνη και αδύναμη, προσπαθώντας συνεχώς να αποδείξει την αξία της, σε μία κοινωνία που της γεννά και της ενισχύει βαθύτατα ηθικά και αξιακά σύνδρομα.
Όσον αφορά στη προσωπική μου διαδρομή, οφείλω να τονίσω, ότι δεν αισθάνθηκα να υπονομεύεται εξαιτίας του φύλου μου. Φυσικά, ως εργαζόμενη γυναίκα, μητέρα, σύζυγος βρέθηκα κι εγώ, ανά περιόδους, σε συνθήκες πιεστικές, προκειμένου να μπορέσω να ανταπεξέλθω στους πολλαπλούς μου ρόλους. Ωστόσο, δεν εγκλωβίστηκα στις απαιτήσεις μιας μονοδιάστατης αντίληψης που θέλει τη γυναίκα επιτυχημένη μόνο σε μία συγκεκριμένη πτυχή. Η συλλογική δράση, της οποίας υπήρξα ανέκαθεν υπέρμαχος και συμμέτοχος, είναι αυτή που ενίσχυε τη δυναμική μου και τη θέση μου, ως ισότιμου μέλους, τόσο στο χώρο εργασίας μου, όσο και στη κοινωνική μου δραστηριότητα.
Ο πολιτικός μου χώρος άλλωστε, ήταν πάντα πολέμιος των ανισοτήτων και διακατέχεται από ένα βαθύ αίσθημα σεβασμού για τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, παλεύοντας σε συλλογικό επίπεδο, ώστε ο σεβασμός αυτός να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως, ο σεβασμός και η αναγνώριση του ατόμου, ως τέτοιου, δε παρατηρείται παντού. Πολλές φορές δε, η υποτίμηση με γνώμονα το φύλο, εκφράζεται από τα πιο επίσημα χείλη.
Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι μέσα από τους συλλογικούς αγώνες, αυτές οι φάλτσες φωνές θα σωπάσουν. Μέσα από τη συλλογική δράση, θα επιτευχθεί η πλήρης ισοτιμία. Μέσα από το αίσθημα και τη βεβαιότητα ότι καμία δεν είναι μόνη στον αγώνα της ζωής. Ως γυναίκα πολιτικός θα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, για ένα κόσμο ίσων δυνατοτήτων και ίσων ευκαιριών για όλους και όλες.
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία, Πρώην Υφ. Οικονομικών, Αν. Τομεάρχης Οικονομικών

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας, μένει μόνο να θέλουμε να τις αρπάξουμε
Για ακόμη μία χρονιά καλούμαστε την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα να αναστοχαστούμε τη θέση της στην κοινωνία, τους διαχρονικούς και μαζικούς αγώνες και εν τέλει την εδραίωσή της. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν και επιβάλλεται να συνεχίσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για το γυναικείο φύλο. Τον 21ο αιώνα οι γυναίκες μεγαλουργούν στην επιστήμη, στην εργασία, στην πολιτική στις τέχνες, στα γράμματα. Ο νέος στόχος πλέον είναι η εκμετάλλευση των ευκαιριών και η επίδειξη ικανότητας και δύναμης να χαράξουμε το δικό μας δρόμο, να αφήσουμε το ατομικό μας αποτύπωμα.
Με βάση τη δική μου εμπειρία στην πολιτική χρειάζεται να τηρούνται οι ισορροπίες με τους πολύπλευρους ρόλους που πρέπει να φέρει εις πέρας η σύγχρονη γυναίκα. Καθώς με την ενασχόληση της γυναίκας στην πολιτική παραμένουν εξίσου σημαντικοί οι ρόλοι της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και πίστη για να καταξιωθεί κανείς στο χώρο του, ικανοποιώντας παράλληλα όλους τους απαιτητικούς ρόλους και έχοντας συχνά να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση, δοκιμασίες και πίεση. Όταν όμως αυτό που κάνεις, το κάνεις με αγάπη και ζήλο, τότε η πολιτική γίνεται κομμάτι της ζωής σου. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η πολιτική είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς μου, που το αγαπάω και το υπηρετώ.
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στην πολιτικής έχουν προσφέρει αποδοτικότερες συνεργασίες και απτά αποτελέσματα. Αυτό όμως που επιθυμώ να στείλω ως βασικό μήνυμα για την ημέρα αυτή, κυρίως σε όλες τις γυναίκες είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει να «κρυβόμαστε» πάντα πίσω από την έννοια του φύλου. Επαφίεται στον εκάστοτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως του φύλου του, να βρει τη δύναμη να πετύχει, να προκόψει και να αποκτήσει τη θέση που ονειρεύεται στην κοινωνία. Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας, μένει μόνο να θέλουμε να τις αρπάξουμε…
Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων

Νάνσυ Καπούλα: Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση να μη φοβούνται τις προκλήσεις και να διεκδικούν
Στην συνδικαλιστική και επαγγελματική πορεία μου στο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα ήθελα να καταθέσω από την πλευρά μου, ότι ουδέποτε ήρθα αντιμέτωπη με συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια
Άλλωστε οφείλω να ομολογήσω ότι στο TEE Μαγνησίας ποτέ δεν παρατηρήθηκαν βίαιες συμπεριφορές και προσπαθούμε πάντα να προσεγγίζουμε τα θέματα μέσα σε ένα πλαίσιο δεοντολογίας μεταξύ επιστημόνων.
Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός, ότι ακόμη και σήμερα η ισότητα των δύο φύλλων δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Μπορούμε να δούμε δίπλα μας, τις μισθολογικές ανισότητες, την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και ανισότητα στις εργασιακές ευκαιρίες.
Θεωρώ ότι είναι κρίσιμη η συμβολή των γυναικών στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στις μεγάλες καθημερινές προκλήσεις – προσκλήσεις.
Η άποψη που έχω εκφράσει και πιστεύω είναι ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και όχι μόνο, θα πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, να εξελίσσονται και να μαθαίνουν, να μη φοβούνται τις προκλήσεις και να διεκδικούν. Κυρίως όμως να έχουν τη δύναμη να αντιδρούν όταν αδικούνται, σε εργασιακό, κοινωνικό ή προσωπικό επίπεδο.
Ευτυχώς οι νέες γενιές δραστηριοποιούνται εντονότερα στη προσπάθεια επίτευξης της έμφυλης ισότητας και οι καταστάσεις βελτιώνονται θεαματικά στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας θα ήθελα να πω ότι το μήνυμα των γυναικών για την Ημέρα της Γυναίκας, πρέπει να είναι ένα:
Οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να είμαστε ο εαυτός μας.
Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, Δημοτική Σύμβουλος Βόλου

Βίκυ Μήτρου: Όταν σεβόμαστε το φύλο μας και τολμάμε – μιλάμε, γινόμαστε μια γροθιά απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό
Η Γυναίκα είναι συνυφασμένη με τη ζωή, τη δημιουργία. Είναι ισότιμη με το άλλο φύλο στη δύση και κατά τη γνώμη μου η Ημέρα της Γυναίκας θα έπρεπε να αποτελεί ορόσημο μόνο για να θυμίζει σε όλους και να τιμά τους αγώνες που έδωσαν κάποιες γυναίκες σε παλαιότερες εποχές, ώστε σήμερα όλες μας να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτών των θυσιών.
Ο αγώνας όμως της σύγχρονης γυναίκας είναι καθημερινός σε όλους τους στίβους. Τον οικογενειακό, τον εργασιακό, την πολιτική και τον κοινωνικό. Στην εποχή που διανύουμε στην Ελλάδα οι προκλήσεις για τις γυναίκες είναι διαφορετικές και δεν έχουν πλέον να κάνουν με την ισότητα και την ισονομία αλλά με τον σεβασμό στο φύλο μας. Εμείς καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τις αξίες μας και την αξιοπρέπειά μας. Προσωπικά θεωρώ ότι, όταν σεβόμαστε το φύλο μας και τολμάμε – μιλάμε, γινόμαστε μια γροθιά απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό από όποιο «σκοτάδι» και αν αυτός βγαίνει.
Ως γυναίκα λοιπόν, μητέρα, εργαζόμενη, Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Δημοτική σύμβουλος, τιμώντας την ημέρα θα ήθελα να καλέσω όλες εμάς να είμαστε δυνατές και να υπερασπιζόμαστε όλους τους ρόλους που υπηρετούμε με αποφασιστικότητα και τόλμη. Καθημερινά συναναστρέφομαι πολύ δυναμικές γυναίκες που έχουν κατακτήσει τόσα σημαντικά, που συνεχίζουν να «δίνουν ζωή» και με αφοσίωση τιμούν το φύλο μας.
Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου

Δωροθέα Καναβιτσά: Η γυναίκα είναι από τη φύση της προικισμένη με αρετές
Γυναίκα εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, αγωνίστρια. Οι ρόλοι της γυναίκας σήμερα προϋποθέτουν εσωτερική δύναμη, θέληση, καλή ψυχολογία, αντοχές και αποφασιστικότητα. Είναι δύσκολος ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία. Οι γυναίκες ξεχωρίζουν και διακρίνονται με την προσφορά τους στην οικογένεια, την κοινωνία και τον επαγγελματικό τομέα.
Καμία γυναίκα δεν φτάνει εύκολα στην επιτυχία, αλλά με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα αγωνίζεται για τα κατάλοιπα του παρελθόντος, για το παρόν και για ένα μέλλον προόδου και ευημερίας.
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα συνειδητοποίησα στη διάρκεια του πολύ-ρόλου που καλέστηκα να «παίξω» έως και σήμερα. Ας επικεντρωθώ όμως στο Συνδικαλιστικό κομμάτι, μιας και έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Μαγνησίας και το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν.Μαγνησίας.
Η ενεργή μου παρουσία σε Συνδικαλιστικό επίπεδο προέκυψε λόγω των προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσω στον επαγγελματικό μου χώρο. Για να ξεπεραστούν εμπόδια, αδικίες και ελλείψεις όφειλα να δραστηριοποιηθώ καλώντας σε συνεργασία τους Συναδέλφους μου και ιδρύοντας το δικό μας Σωματείο. Σίγουρα δεν ήταν κάτι εύκολο. Μια «Γυναίκα» ξαφνικά κάνει τα αδύνατα δυνατά να συντονίσει μια ομάδα γυναικών και ανδρών. Όμως, ο συνδικαλισμός ήταν μονόδρομος για μένα. Απαιτούνταν πράξεις, αγώνες διεκδίκησης και κατάκτησης μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η παρουσία των γυναικών ήταν αμυδρή.
Διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι κοινά, με επιμονή και υπομονή κέρδισα το σεβασμό και την εμπιστοσύνη συναδέλφων Επαγγελματιών της Μαγνησίας που έχω την τιμή να συνεργάζομαι από το 2005. Η αγωνιστικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου και πάντα επικεντρώνομαι στο στόχο, παραβλέποντας πράγματα που με στενοχωρούν και ορισμένες φορές με προσβάλλουν ως Γυναίκα.
Μην ξεχνάτε! Η Γυναίκα το πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο πλάσμα πάνω στη γη, είναι από τη φύση της προικισμένη με αρετές όπως: σοφία, ομορφιά, εξυπνάδα, δύναμη. Ικανή και άξια με διαρκή αγώνα, αναδεικνύεται πάντα νικήτρια.
Η Γυναίκα είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ποιητών, ζωγράφων, γλυπτών, συγγραφέων. Ακαταμάχητη και με πείσμα δικαίως εισπράττει το χειροκρότημα για τη σπουδαία απόδοση των ρόλων της.
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας
Πρόεδρος Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν.Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.