Η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσεται κατά των ενεργειακών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου

Η «απελευθέρωση» της ενέργειας θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού

Κατά της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου τάχθηκε σήμερα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας πως η «απελευθέρωση» της ενέργειας θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Ειδικότερα, η τοποθέτηση της ΛΑΣ στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ήταν η εξής : «Η σύσταση κα η λειτουργία «ενεργειακών κοινοτήτων» στη χώρα μας (στην Ε.Ε. λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια) αποτελούν πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας. Πρόκειται για πολιτική που εφαρμόζεται μεθοδικά και σε συνέχεια, με την αγαστή συνεργασία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που καταδίκασε σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά, χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, αμύθητα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντάς τους νέα πεδία κερδοφορίας.

Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθεί να συσκοτίσει η δημοτική αρχή Βόλου με υποκριτικές διακηρύξεις για τα έσοδα που θα έχει ο δήμος Βόλου, την αντιμετώπιση δήθεν της «ενεργειακής φτώχειας» και την προστασία του περιβάλλοντος, όταν μάλιστα έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη μετατροπή της πόλη μας σε συλλεκτήρα και αποτεφρωτήρα σκουπιδιών.

Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει ρεύμα στους φτωχούς, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού. Οι «κοινότητες» είναι όχημα εξαπάτησης του λαού μας, με προκάλυμμα την «κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία». Ο λαός μας συνεχίζει να χρυσοπληρώνει αυτού του είδους τις επενδύσεις. Αρκεί μια ματιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για να συνειδητοποιήσει την κλοπή και την ενεργειακή φτώχεια που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την τελευταία δεκαετία οι λογαριασμοί αυξήθηκαν πάνω από 150% (τέλη λιγνίτη, κόστος αγοράς ρύπων, οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ σε παρόχους σε τιμή χαμηλότερη του κόστους που έβαλαν μέσα τη ΔΕΗ 600.εκ., κ.ά).
  • Οι συνολικές οφειλές στη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,7 δις €, από τα οποία 40% αφορούν λαϊκά σπίτια.
  • το 18% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του «επαρκώς ζεστό».
  • το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών ενέργειας
  • χρόνια ανελέητο κυνηγητό και εκβιασμοί, με 700 διακοπές ρεύματος κάθε μέρα, πάνω από 200.000 διακοπές κάθε χρόνο.

Και την ίδια ώρα που όλοι μαζί λένε πως ο «λογαριασμός δεν βγαίνει» για τις λαϊκές ανάγκες, την ίδια ώρα που τσακίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα, κλείνοντας τη στρόφιγγα στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, κ.ά., την ίδια ώρα που ψηφίζουν νόμους έκτρωμα για να κάνουν ακόμη πιο φθηνή τη εργατική δύναμη καταργώντας το 8ωρο με απλήρωτες υπερωρίες, με κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, για την ένταση της εκμετάλλευσης με την αρπαγή μεγαλύτερης υπεραξίας από τη δουλειά των εργαζομένων, στην «άλλη όψη» των όσων ζει ο λαός βρίσκονται ο πακτωλός δισεκατομμυρίων, μέσα από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και αυτών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). «Ευκαιρίες» για τους κάθε λογής «επενδυτές» που εκμεταλλεύονται την πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της Ενέργειας με εγγυημένες τιμές πώλησης από το κράτος. Με «φαστ τρακ» διαδικασίες κράτος, περιφέρειες και δημοτικές αρχές «συντονίζονται», αίροντας κάθε λογής «εμπόδια» στα σχέδια των «επενδυτών».

Αυτή την στρατηγική υπηρετούν και η Ενεργειακές Κοινότητες της Δημοτικής Αρχής Βόλου, που δεν αποτελούν πρωτοτυπία, αφού μια σειρά από δήμους και περιφέρειες προωθούν, είτε οι δημοτικές αρχές στηρίζονται από τη ΝΔ, όπως στον Βόλο, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, όπως στη Λάρισα και αλλού, ακολουθώντας τη στρατηγική να γίνουν οι λίγοι πλουσιότεροι και πιο ανταγωνιστικοί και οι πολλοί φτωχότεροι με οικονομική και ενεργειακή ανέχεια.

Κρύβουν επίσης επιμελώς ότι οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι της ΚΕΑ και του ΤΕΒΑ, θα πάρουν φθηνό ή δωρεάν ρεύμα που θα το πληρώνουν στον λογαριασμό τους οι άλλοι εργαζόμενοι μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ, δηλαδή οι λιγότερο φτωχοί θα επιδοτούν τους πιο εξαθλιωμένους!

Είναι βέβαιο ότι, και το καταλαβαίνουν, τα λαϊκά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με νέα «πράσινα» χαράτσια, που θα προστεθούν στα χρέη από την περίοδο της πανδημίας, με τη «θηλιά» των πλειστηριασμών στο λαιμό τους, ώστε να απολαμβάνουν νέες φοροαπαλλαγές, προνόμια, και κάθε λογής επιδοτήσεις από τα χρήματα και τη λαϊκή περιουσία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Είναι γελοίο, σήμερα, με πρόσχημα τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος να ξεζουμίζουν τον λαό, να τον δένουν ενεργειακά, με το ιδεολόγημα της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης» στα συμφέροντα των μονοπωλίων, να καταστρέφονται υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα, να ενισχύεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, να σχεδιάζεται η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, ένα ακόμη πεδίο επιχειρηματικών κερδών, που η πόλη μας «απολαμβάνει» με την μετατροπή της σε θάλαμο τοξικών αερίων. Μια δραστηριότητα που εξάλλου προβλέπεται και στους στόχους της Ενεργειακής Κοινότητας Βόλου για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, όπως έχουν βαφτίσει και την καύση απορριμμάτων.

Ο λαός μας, και οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, και για την αντιλαϊκή πολιτική στα ζητήματα της ενέργειας και για τη πρόθυμη στάση της δημοτικής αρχής στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το πραγματικό ερώτημα είναι: «Ανάπτυξη για ποιον;» «Ενέργεια προς όφελος ποιανού; Του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;» Με την οργανωμένη δράση τους να δώσουν απάντηση με βάση τις δικές τους προτεραιότητες, την πάλη για έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.