Ιατρικός Σύλλογος: Επιφυλακή, αλλά όχι πανικός για την ελονοσία

Το γεγονός ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, αλλά να μην πανικοβληθούμε για τα κρούσματα ελονοσίας που εμφανίστηκαν στη χώρα μας και φέτος, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, που προτείνει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό για όλα τα λοιμώδη νοσήματα των προσφυγόπουλων, διαβεβαιώνοντας ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον «Μόζα» δεν πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα.
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης που ήταν καθησυχαστικός για τα κρούσματα ελονοσίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν φάρμακα για την καταπολέμησή της.
Όπως ανέφερε, για να εκδίδει το υπουργείο οδηγία για κάποιες περιοχές να είναι σε αυξημένη επιτήρηση, σημαίνει ότι έχει κάποια στοιχεία για μεμονωμένα κρούσματα ελονοσίας και είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα για την περίπτωση αύξησης των περιστατικών.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελονοσία, η οποία στη δεκαετία του ’70 έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Βέβαια υπάρχουν όλα τα χρόνια κρούσματα, λόγω ανθρώπων που επισκέπτονται για δουλειές ή για τουρισμό περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία, όπως Αφρική, Ασία κλπ. που όμως αντιμετωπίζονται», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Ο κ. Τσάμης συνέστησε ψυχραιμία και ότι πανικό, διότι ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν φάρμακα και δεν ξεκληρίζονται άνθρωποι όπως συνέβαινε προ αρκετών δεκαετιών, ειδικά στη Ν. Αγχίαλο, όπου, λόγω των ελών, συνέβη εκατόμβη θυμάτων.

Η ελονοσία, τόνισε, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μέσω των κουνουπιών που έχουν το μικρόβιο της ελονοσίας. Η κουνουποκτονία παίζει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας, όπως έχει γίνει και στην περιοχή μας.
Η δε μετάγγιση αίματος από άνθρωπο που έχει το μικρόβιο της ελονοσίας, συνεπάγεται με μεταφορά του μικροβίου στον άνθρωπο που θα κάνει τη μετάγγιση αίματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ.

«Η Μαγνησία δεν είναι στις περιοχές που είναι υπό επιτήρηση και θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, αλλά να μην υπάρξει πανικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης, που πρόσθεσε ότι ως κράτος έχουν την οργάνωση, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό, οπότε «και να προκύψει πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του».

Πρόγραμμα σε σχέση με το προσφυγικό
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τόνισε ότι ο κίνδυνος από τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, υπάρχει. Γι’ αυτό και οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες, πρέπει να αντιμετωπίζουν το θέμα με συντονισμό και σχέδιο, για να μην προκύψουν ξανά ασθένειες όπως φυματίωση, ελονοσία και άλλες, που έχουν εξαφανιστεί από τη χώρα μας.

Ο κ. Τσάμης εκτίμησε ότι το υπουργείο πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα σε σχέση και με το προσφυγικό με εμβολιασμούς για την ιλαρά, τη φυματίωση κλπ. Όπως ανέφερε, στο κέντρο φιλοξενίας «Μόζας», όπου βρίσκονται πρόσφυγες στρατιωτικοί γιατροί, μέλη του ΙΣΜ και του Νοσοκομείου, τους έχουν σε αυστηρή υγειονομική επιτήρηση, αν και δεν γνωρίζουν ποιοι έχουν εμβολιαστεί και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν μεταδοτικά νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.