Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου από την καύση σκουπιδιών

Με βάση διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, δεν υπάρχουν μελέτες για καύση RDF και SRF

Το γεγονός ότι η καύση σκουπιδιών σε βιομηχανίες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, με βάση τρεις διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, προκύπτει από έρευνα που έκανε του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, που επισημαίνει ότι η ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι δικαιολογημένη και τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης.

Σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, παρουσιάστηκε έρευνα της επιτροπής που αποτελούσαν οι Ευθύμιος Τσάμης Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ματθαίος Δραμητινός, Καρδιολόγος, Διοικητής Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Δημήτριος Λύτρας, Χειρουργός, Επιμελητής Α’ Γενικής Χειρουργικής Κλινικής Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Χαράλαμπος Μάνδρος, Ειδικός Παθολόγος, Επιμελητής Α’ Γενικής Παθολογικής Κλινικής Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Σάββας Σάρκος, Πνευμονολόγος, Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αποστολία Χατζηευθυμίου, Νευρολόγος και Αν. Καθηγήτρια Ιατρικού Τμήματος Π.Θ. Η εργασία έχει τίτλο «Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας».

Όπως επισημάνθηκε από τους γιατρούς, η εργασία τους βασίστηκε σε τρεις διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην Αμερική και στην Ισπανία και αφορούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση απορριμμάτων, ενώ επειδή η καύση του RDF και του SRF, είναι σχετικά πρόσφατη στην Ευρώπη (ξεκίνησε το 2008), δεν υπάρχουν ανάλογες επιδημιολογικές μελέτες διεθνώς. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσαν ότι δεν αμφισβητούν τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» στην ΑΓΕΤ, αλλά ζητούν μετρήσεις και του περιβάλλοντα χώρου του εργοστασίου, για να υπάρχει καλύτερη εικόνα της ρύπανσης.

Η επιτροπή των γιατρών – μελών του Ιατρικού Συλλόγου κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το ζήτημα που εδώ και ένα χρόνο έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των πολιτών και τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευθύμιος Τσάμης, η έρευνα συγκέντρωσε όσον το δυνατόν περισσότερες μελέτες, που έχουν εκπονηθεί διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με τις δραστηριότητες και έχουν αναδείξει τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων. «Σκοπός ήταν να συνταχθεί, με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ένα πόρισμα που θα ενημερώσει την κοινωνία, τους αρμόδιους και κάθε ενδιαφερόμενο για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόνημα αυτό και οι προτάσεις μας ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινωνίας και δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή μας – και όχι μόνο – με αφορμή την καύση απορριμμάτων και παραγώγων τους από την τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας (ΑΓΕΤ-LAFARGE). Αναφέρεται επίσης και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση που πρέπει να εφαρμόσουμε ως χώρα, η οποία δυστυχώς υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δραματικά το περιβάλλον.

Λάθος χωροθέτηση ΑΕΤ και ΒΙ.ΠΕ.
Το μέλος της επιτροπής και πρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, δήλωσε ότι ο Βόλος, σε συνδυασμό με τη θέση του Πηλίου δεν αερίζεται επαρκώς και δεν απομακρύνεται η ρύπανση , ενώ εκτίμησε ότι έγινε λάθος χωροθέτηση στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και στην Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, για να απομακρυνθούν οι ρύποι από την πόλη, θα πρέπει να φυσάει άνεμος έντασης 8 μποφόρ.

Καρκίνοι, αναπνευστικά και πρόωρες γεννήσεις
Ο παθολόγος του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μάνδρος, τόνισε ότι με βάση της επιδημιολογικές μελέτες για την καύση σκουπιδιών, παρατηρήθηκε ότι στις περιοχές ότι δραστηριοποιούνται εργοστάσια που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καύσιμα, δεν παρατηρήθηκαν μόνο αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρες γεννήσεις.

Διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Π.Θ. Αποστολία Χατζηευθυμίου δήλωσε ότι η τσιμεντοβιομηχανία που χρησιμοποιεί ως καύσιμα το RDF ή το SRF εκπέμπει φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα.
Όπως είπε μια διοξίνη έχει χαρακτηριστικά καρκινογένεσης, ενώ από τα βαρέα μέταλλα το Κάδμιο θεωρείται δυνητικά καρκινογόνο.
Η Βολιώτισσα γιατρός τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η δημιουργία της μονάδας παραγωγής SRF, που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, δεν είναι η πιο υγιεινή δραστηριότητα.

Τα συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η αποτέφρωση των απορριμμάτων αποτελεί τμήμα και όχι συνολική λύση της διαχείρισής τους και έπεται της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών.

Τα εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF) απελευθερώνουν ρύπους στο περιβάλλον ανάλογα με την σύνθεση τους και την τεχνολογία καύσης τους. Παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός είναι σαφές ότι οδηγεί σε απελευθέρωση τοξικών ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον και στις ανεπτυγμένες χώρες η τεχνολογία αυτή έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί.
Οι επιδημιολογικές μελέτες για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την καύση του RDF ή SRFσε σύγχρονους αποτεφρωτήρες είτε για παραγωγή ενέργειας είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είναι λίγες, δεδομένου ότι η πρακτική αυτή είναι σχετικά πρόσφατη και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις της στην υγεία απαιτεί συστηματική και πολύχρονη έρευνα.
Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και η σωστή τοποθέτηση της μονάδας στο περιβάλλον μετά από σοβαρότατες περιβαλλοντικές μελέτες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και προστατεύουν το περιβάλλον από τους εκλυόμενους τοξικούς ρύπους.

Προτάσεις
Με βάση τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ότι προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος την πιθανή προοδευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση RDF & SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αρχής γενομένης από τον χώρο έναρξης της καύσης αυτών των υλικών.

«Στις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό RDF, είναι απαραίτητο να αναγράφεται στην συσκευασία του τελικού προϊόντος (τσιμέντο) η χρησιμοποίηση αυτού του καυσίμου για την παραγωγή του, λόγω της τοξικότητας της εμπεριεχόμενης τέφρας», αναφέρει.

Η ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι δικαιολογημένη, καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος, που εκτιμά ότι η Πολιτεία οφείλει λοιπόν να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.