Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Βόλου- Εξοικονόμηση 5εκ. ευρώ τον χρόνο

Ενώ θα ενισχυθούν και περίπου 2000 οικογένειες

Η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Όπως επισημάνθηκε ο δήμος Βόλου θα εξοικονομεί 5εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ θα παρέχει ρεύμα και σε 2000 περίπου οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Συζητώντας το θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος  από την παράταξη “Μαζί για τον Βόλο” Λεωνίδας Μαυρογιάννης, ρώτησε ποιος θα είναι ο τρόπος που θα παραχθεί ρεύμα. Ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ.  Διαμαντίδης, ήταν αυτός που έδωσε τις απαντήσεις και ανέφερε πως η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται με φωτοβολταϊκά, θα παράγεται αρκετό ρεύμα για τις ανάγκες του Δήμου και θα περισσεύει και για να στηριχθούν νοικοκυριά. Σημείωσε πως στην ενεργειακή κοινότητα θα συμμετέχουν και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Στο μεταξύ, στην αρχή της συνεδρίασης ο Αχ. Μπέος είχε αναφερθεί στο θέμα, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Βόλου πρωτοπορεί πανελλαδικά και είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που ιδρύει ενεργειακή κοινότητα.

Τον δήμαρχο όμως διέψευσε ο Ιάσονας Αποστολάκης αναφέροντας πως ήδη ο Δήμος Λαρισέων μετέχει σε πέντε ενεργειακές κοινότητες από τον Δεκέμβριο του 2020!

Για το θέμα μίλησε και ο κ. Ριζόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνοντας πως αυτές οι επενδύσεις και η λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη επέβαλε αυξήσεις ρεύματος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να πλήττονται οι λαϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο, το 18% του πληθυσμού αδυνατεί να ζεστάνει το σπίτι του, πάνω από 200.000 διακοπές ρεύματος γίνονται τον χρόνο πανελλαδικά, ενώ σημείωσε πως  είναι κοροϊδία να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος από τη στιγμή που στην πόλη γίνεται καύση rdf/srf.

Η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις της κ. Καπούλα και του κ. Παπαδούλη. Η παράταξη του Ιάσονα Αποστολάκη ψήφισε λευκό και ο κ. Ριζόπουλος εκπροσωπώντας τη ΛΑΣ, ψήφισε αρνητικά.

Ναι στην ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε προς συζήτηση και η έκφραση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2021-2025 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ.  Μαυρογιάννης αναρωτήθηκε ποιος είναι οι προτάσεις του Δήμου μέσα σ’ αυτές τις μελέτες, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θεοδώρου να αναφέρει ότι ο Δήμος καλείται να εκφράσει τη γνώμη μου επί των μελετών.

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται η θέση και η άποψη των Δήμων, δεν γίνεται διαβούλευση και το Υπουργείο μπορεί να παρακάμψει τον κάθε Δήμο, εν προκειμένω τον Δήμο Βόλου.

“Καλές οι μελέτες, αλλά αν οδηγούν σε παραγωγή καύσης σκουπιδιών ή επικίνδυνων υλικών, η παρεμβάσεις σε περιοχές Νατούρα, είμαστε αντίθετοι”, είπε ο κ. Αποστολάκης.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νάνσυ Καπούλα επισήμανε ότι είναι αδύνατο η παράταξή της να πει ότι είναι κατά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό καθώς ο σχεδιασμός δίνει κατευθύνσεις,  ενώ είναι και προαπαιτούμενο για να γίνει εισροή κονδυλίων . Ο κ. Ριζόπουλος τέθηκε κατά επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως είναι μέρος του Εθνικού Προγράμματος, οι δύο μελέτες, που διευκολύνουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους ομίλους.
Θετικά ψήφισαν οι κ.κ. Καπούλα και . Παπαδούλης και αρνητικά οι κ.κ. Αποστολάκης και Ριζόπουλος.

Σε ιδιώτη η ανάθεση εργασιών αφής κανδηλίων και καθαριότητας μνημάτων στον Κούκο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η ανάθεση εργασιών αφής κανδηλίων και καθαριότητας μνημάτων, στο κοιμητήριο “Κούκος”, σε ιδιώτη. Παίρνοντας τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Βόλος, Έξυπνη Πόλη” κ. Φάτσης σημείωσε πως το προσωπικό στο Κοιμητήριο είναι ελάχιστο για να ελέγξει 7000 μνήματα και ανέφερε την προσωπική του εμπειρία, λέγοντας πως εκλάπη ο σταυρός από το μνήμα του πατέρα του. Ο κ. Φάτσης ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουν αυτές τις εργασίες άτομα από τον Δήμο και όχι ιδιώτης, ενώ ο κ. Αποστολάκης είπε πως πρέπει ο δήμος να πιέσει για παραπάνω προσλήψεις. Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Τέλος, αναφορικά με τον συμψηφισμό ληξιπροθέσμων οφειλών της ΔΕΥΑΜΒ προς τον Δήμο Βόλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Τόρης εξήγησε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΜΒ στον Δήμο για το διάστημα 2016-2020 ανέρχονται σε 973.952 ευρώ και αφορούν μισθώματα για κτήρια του Δήμου.
Αντίστοιχες οφειλές έχει το ίδιο διάστημα και ο Δήμος προς τη ΔΕΥΑΜΒ από κατανάλωση ύδατος, τέλη νέων παροχών ύδρευσης και τέλη αποχέτευσης.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.