Ιφιγένεια Ηλιοπούλου στο Ράδιο Ένα 102,5: Να κάνει τώρα η Περιφέρεια μετρήσεις για διοξίνες

Υπέρ της ευρείας συζήτησης για την αέρια ρύπανση , αλλά με τη συμμετοχή και των πολιτών

Υπέρ της ευρείας συζήτησης των φορέων για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, με τη συμμετοχή όμως και των πολιτών, τάσσεται το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών κ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, σημειώνοντας πως οι ιθύνοντες γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει, ξέρουν τις αντιδράσεις, αλλά δεν το παραδέχονται, γιατί θα πρέπει τότε να προβούν σε κάποιες ενέργειες. Παράλληλα, ζήτησε από την Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η συζήτηση αυτή, μέχρι να τοποθετηθούν οι μετρητές, να προβεί σε άμεσους ελέγχους για διοξίνες σε ζωικό υλικό, στις περιοχές γύρω από τις βιομηχανίες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας.

Ναι στη σύσκεψη, αλλά με όρους
Θετικά είναι τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών σε μία ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη συμμετοχή όμως και των πολιτών. Η κ. Ηλιοπούλου επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουν φωνή μέσα σε μια τέτοια συζήτηση και οι πολίτες, διαφορετικά θα είναι όλοι καχύποπτοι. “Σίγουρα το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλο ζήτημα στην πόλη. Οι ιθύνοντες από όλες τις πλευρές, θα πρέπει να ενσκήψουν σοβαρά στο ζήτημα κι όχι να καταλογίζουν ευθύνες και να επιτίθενται σε δημοσιογράφους, που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ποτέ ως επιτροπή δεν ήμασταν κλειστοί, δεν ήμασταν αντίθετοι σε τέτοιου είδους συζητήσεις απ’ όλους τους παράγοντες, που έχουν σχέση με το θέμα. Αν προσκληθούμε σ’ αυτή τη σύσκεψη, θα συμμετέχουμε. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να έχουν φωνή μέσα σε μία τέτοια συζήτηση. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι πολύ καχύποπτοι. Άλλος ένας παράγοντας, μία άλλη προϋπόθεση βασική στο να γίνει αυτή η σύσκεψη, είναι να είναι ανοιχτά τα ώτα όλων , δηλαδή να μην συζητάμε απλά για τη συζήτηση, να δούμε πραγματικά ποιο είναι το ζήτημα κι όχι να το κουκουλώνουμε. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος”, σχολίασε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής Πολιτών.
Η ίδια όμως έθεσε κι ακόμη ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συζήτηση κι αυτό είναι να επαναπαυτεί ο κόσμος και να σταματήσει να διεκδικεί.

Σύνδεση της οσμής με τη ρύπανση
Όπως ανέφερε η κ. Ηλιοπούλου αυτή τη στιγμή η οσμή της πόλη και η ρύπανση συνδέονται. Αν αύριο, είπε χαρακτηριστικά, οι βιομηχανίες αποφασίσουν να βάλουν κάποιους αποσμητές για να εξαλείψουν την άσχημη μυρωδιά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι λύθηκε το πρόβλημα, καθώς οι διοξίνες είναι άοσμες και άγευστες. Σημείωσε δε, ότι η αέρια ρύπανση είναι ένα γεγονός που υπάρχει πολλά χρόνια στο Βόλο και η χώρα είναι υποχρεωμένη ως κράτος μέλος της Ε.Ε. να είχε δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης από το 2004.
“Σίγουρα οι δύο μεγάλες πηγές ρύπανσης είναι, από τη μία πλευρά η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ lafarge κι από την άλλη η Χαλυβουργία. Είναι διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας της μιας από την άλλη και είναι διαφορετική και η μορφή καυσίμων. Ξέρουμε ότι η ΑΓΕΤ έχει πάρει επίσημα άδεια να καίει καύσιμα, που προέρχονται από σκουπίδια και αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια με αποκορύφωμα τον τελευταία καιρό, της οσμής καμένου πλαστικού εννοώ, είναι κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη πολλών μελών της Επιτροπής, οφείλεται στην καύση σκουπιδιών από τη συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία”, είπε η κ. Ηλιοπούλου.

Μετρήσεις για διοξίνες από την Περιφέρεια
Στο μεταξύ, η κ. Ηλιοπούλου υπογράμμισε πως μέχρι να γίνει αυτή τη ευρεία συζήτηση, μέχρι να βγουν τυχόν συμπεράσματα και δράσεις και μέχρι να τοποθετηθεί το δίκτυο μετρητών καταγραφής της αέριας ρύπανσης, θα πρέπει η Περιφέρεια να δράσει άμεσα και να διενεργήσει ελέγχους για διοξίνες σε ζωικό υλικό.
“Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν έλεγχοι και μετρήσεις για διοξίνες σε ζωικό υλικό τόσο γύρω από τη Χαλυβουργία, όσο και γύρω από την ΑΓΕΤ. Εμείς ως Επιτροπή, έχουμε σοβαρά στο μυαλό μας, παράλληλα με το δίκτυο μετρητών να κάνουμε κι αυτό. Αν για παράδειγμα, πάρει κάποιος ένα κοτόπουλο γύρω από τις βιομηχανίες αυτές και το στείλει σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο του εξωτερικού, θα έχει αποτελέσματα άμεσα, όσο αφορά τις διοξίνες. Όπως είχε γίνει το 2007 γύρω από τη Χαλυβουργία, που είχε βρεθεί από τον Δημόκριτο ότι οι διοξίνες είναι στα ύψη και είχε σταματήσει τότε η εκτροφή και είχε μπει σε καραντίνα όλη η περιοχή. Για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, πρέπει η Περιφέρεια να πάρει ζωικό υλικό από τις δύο περιοχές. Η ανάλυση κάθε κοτόπουλου σε πιστοποιημένο εργαστήριο στο εξωτερικό κοστίζει 1500 ευρώ. Αυτή η κίνηση έγινε και στην Ιταλία και βρέθηκαν τα κοτόπουλα γεμάτα διοξίνες.

Συμμετοχή στην κατάληψη στην Περιφερειακή Ενότητα
Η Επιτροπή Πολιτών, μετά από απόφαση που έλαβε το καλοκαίρι, θα προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου σε κατάληψη στον αύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Για το λόγο αυτό, η κ. Ηλιοπούλου απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, αλλά και σε συλλογικότητες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της σελίδας της Επιτροπής στο facebook, αναφορικά με το πόσες ημέρες και ώρες μπορούν να βρίσκονται στην κατάληψη, προκειμένου να αυτή να είναι “ζωντανή”. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, όπως ανέφερε η ίδια, θα πραγματοποιούνται συζητήσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα και προβολές ταινιών με επίκεντρο την αέρια ρύπανση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.