Ικανοποιητική συμμετοχή στην απεργία παρά τη βροχή

Πορεία στους δρόμους του Βόλου

ΕΚΒ ΟΜΙΛΗΤΕΣΕΚΒ ΠΟΡΕΙΑ
Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στη σημερινή πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση, παρά τη βροχή, αν και τα ποσοστά συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, ειδικά στο δημόσιο ήταν χαμηλά (περίπου 20%), ενώ στον ιδιωτικό τομέα κυμάνθηκε 60-70% σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.
Από τη συγκέντρωση δεν έλειψε η φραστική διαμάχη μεταξύ ΟΕΒΕΜ και Εμπορικού Συλλόγου, σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα που δεν έκλεισαν.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος δήλωσε ότι η απεργία κινείται σε ικανοποιητικά πλαίσια και συμμετοχή στα εργοστάσια που υπάρχουν Σωματεία που της δύναμης του ΕΚΒ.
«Κι αυτοί ακόμη που έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, θα δουν το κακό να έρχεται άμεσα. Η δράση είναι απαραίτητη για να πετύχουμε να μην μας εξοντώσουν και να μην μας στείλουν όλους στο ταμείο ανεργίας, γιατί με αυτές τις πολιτικές μόνο εκεί θα πάμε», δήλωσε ο Θ. Παπαδημόπουλος που πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης των θέσεων εργασίας ούτε καμία προοπτική να έχουμε ημέρες πριν από το 2009.
Στα εργοστάσια το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανέρχεται στο 60-70% και ο πρόεδρος του ΕΚΒ είπε ότι είναι καλή εικόνα αν αναλογιστεί κανείς τις ημέρες που περνάμε, καθώς ακόμη και ένα μεροκάματο που χάνει ο εργαζόμενος, είναι πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης είπε ότι το ποσοστό συμμετοχή στην απεργία στο Δημόσιο είναι αρκετά χαμηλό και όχι αυτό που αναμενόταν. Όπως ανέφερε, είναι ένα μνημόνιο που τσακίζει μισθούς και συντάξεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, νέους και δεν καμία προοπτική στη χώρα. «Πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για να αλλάξουν αυτές οι φιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια να καταργηθούν και η λιτότητα επίσης για να υπάρξει μια άλλη πραγματικότητα στη χώρα», επισήμανε.

Κόντρα για τα εμπορικά καταστήματα
Κατά των εμπόρων έβαλε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας, τονίζοντας ότι αν και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοίνωσε τη συμμετοχή όλων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου δεν έπραξε αυτό που είπε το τριτοβάθμιο όργανο έστω και αργά.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Τα παιδιά μας θα επιβαρυνθούν πρόσθετα βάρη. Όσοι θέλουν να αντιδράσουν μπορούν να το κάνουν με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με τις απεργίες. Είναι μία ημέρα συνευθύνης και για τους εργοδότες και για τους επαγγελματίες και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Να μην καταναλώσουν ούτε ένα Ευρώ σήμερα. Δυστυχώς όμως είδαμε ότι υπάρχουν αρκετά αναχώματα. Θα πολεμήσουμε και θα τα ρίξουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Κώστας Τσέλιος εξέφρασε τη λύπη του για τη δήλωση του κ. Πλαστάρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΣΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, χωρίς να κλείσουν τα καταστήματα, που είχαν κλείσει τις 7 Μαΐου.
«Η ΟΕΒΕΜ πήρε απόφαση να κλείσει τις δικές της επιχειρήσεις, που μάλιστα δεν έκλεισαν ούτε τα καφέ, ούτε τα συνεργεία, ούτε τα αρτοποιεία, ούτε τα χρυσοχοεία, ούτε και τα κρεοπωλεία», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις και ο Σύλλογος όταν παίρνει αποφάσεις τις τηρεί.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματικών και Εμπόρων Αλμυρού Κώστας Πανταζώνας, που εκπροσώπησε την επαρχία Αλμυρού στη συγκέντρωση του Βόλου και τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι καταστροφή για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες. «Όταν έχεις εγκαταλείψει τις πολιτικές σου ιδεολογίες και από επαναστάτης γίνεσαι αχθοφόρος του μνημονίου, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι στη συνείδηση του κάθε βουλευτή να καταλάβει ότι κάνει κακό σε όλη την Ελληνική κοινωνία», τόνισε.
Ο Κ. Πανταζώνας είπε ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα, καθώς δεν βοηθούν κανένα, παρά μόνο τις πολυεθνικές, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ διαλύουν εντελώς την κοινωνική συνοχή.

Το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών β’θμιας ανήλθε στο 4%, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περίπου 20% και στα εργοστάσια της περιοχής 60-70%, ενώ στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν και συμβασιούχοι των ΟΤΑ.
Μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.