Τα πτυχία τους έλαβαν σήμερα φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ αυτών και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Μαζί με τον Κοσμήτορα της Σχολής, η πρόεδρος του Τμήματος κ. Ιωάννα Λαλιώτου ευχήθηκε στους απόφοιτους καλή σταδιοδρομία και η ίδια μοιράστηκε μαζί τους μια προσωπική της ιστορία, που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους, θέλοντας να δείξει τη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η κ. Λαλιώτου ευχαρίστησε τους γονείς και τους οικείους των φοιτητών, καθώς όπως τόνισε η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι μία ομαδική δουλειά, καθώς χρειάζεται η υποστήριξη της οικογένειας και των φοιτητών και των καθηγητών από τη δική τους πλευρά.

Η ίδια αποφοίτησε όπως είπε το 1992 από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο της νιότης και της επαναστατικότητας είχε απαγορεύσει στους δικούς της να έρθουν στην ορκωμοσία της.
«Τότε, στο πλαίσιο της επαναστατικότητας της νιότης, σε πολλούς από εμάς δεν άρεσαν οι τελετές, οι ορκωμοσίες. Και τότε με θράσος, που με κάνει να ντρέπομαι τώρα, είχα σχεδόν απαγορεύσει στους δικούς μου να έρθουν στην ορκωμοσία μου. Αφού ορκίστηκα και όδευα στην έξοδο, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, πίσω από μία κολόνα ήταν η γιαγιά μου κρυμμένη. Είχε κρυφτεί για να μην θυμώσω που θα την έβλεπα. Βλέποντάς με, ήταν πολύ συγκινημένη κι αντί να μου πει συγχαρητήρια μου είπε «χάρηκα πολύ σήμερα»» είπε η κ. Λαλιώτου.
Μοιράστηκε με όλους ότι η γιαγιά της είχε έρθει ψυχοκόρη στην Αθήνα από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας ,είχε δουλέψει όλα της τα χρόνια υπηρέτρια και τα τελευταία χρόνια για να μεγαλώσει εκείνη, δούλευε το βράδυ σε γραφεία καθαρίζοντας και την ημέρα την κρατούσε.
«Μου λέει «βρε παιδί μου τόσα χρόνια περνάω έξω από αυτό το κτήριο, ξημερώματα φεύγοντας από τη δουλειά. Πρώτη φορά μπήκα κι εγώ μέσα στο Πανεπιστήμιο. Είναι μία ιστορία που ακόμη και τώρα που τη λέω ντρέπομαι για την αναίδειά μου, που την ανάγκασα να κρυφτεί, αλλά αισθάνομαι και τεράστια ευγνωμοσύνη προς τους γονείς, στην οικογένεια αλλά και προς την κοινωνία. Άνθρωποι σαν κι εμένα με το κοινωνικό background, που είχαμε, δε θα βρισκόμασταν στο πανεπιστήμιο, ούτε σήμερα σε αυτή τη θέση, που βρίσκομαι και σας μιλάω. Δεν ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα βρισκόμασταν εδώ. Αισθάνομαι ότι χρωστώ στη δημόσια εκπαίδευση και στην κοινωνία για το γεγονός ότι επένδυσε η κοινωνία πάνω μας και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η κ. Λαλιώτου κάλεσε τους απόφοιτους να διάγουν έναν βίο, που θα επιστρέψει στην κοινωνία από που έχουν πάρει, καθώς η κοινωνία έχει επενδύσει πάνω τους.
Τα λόγια της κ. Λαλιώτου συγκίνησαν το κοινό και ιδιαίτερα τους γονείς των αποφοίτων, οι οποίοι και τη χειροκρότησαν θερμά.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Ιωάννα Λαλιώτου: «Δεν ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα βρισκόμουν εδώ- Αισθάνομαι ότι χρωστώ στη δημόσια εκπαίδευση»
Η συγκινητική ιστορία της προέδρου του ΙΑΚΑ για την γιαγιά της και την δική της ορκωμοσία
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































